Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

17:57 | August 20, 2017

Jag vill bara åka hem utan att behöva vara rädd för män

Första gången jag åkte pendeltåg sedan avstängningen tidigare i somras var häromdagen, och som vanligt så är det alltid minst EN främmande man som har något att säga till mig, alltid bara när jag är själv.
Jag hade precis lagt på telefonen när jag hoppade på tåget på Odenplan, satt och lyssnade på musik, och en man kommer och petar mig på axeln, jag såg att han var full och ignorerade, då petade han ännu hårdare och säger “Hallå, hej hej”, och vinkar lite dräggigt till mig, som om jag vore ett litet barn, och då säger jag att jag pratar i telefon, och han flänger ur sig att “Ja som vanligt så är sånna som ni lite för fina för att prata med såna som mig”.. EH JA, Jag VILL inte prata med främmande, fulla och dräggiga män på tunnelbanan som kallar mig diverse saker när jag avvisar dom.

Så till dig, man, (I mitt fall har det varit 100% män) som känner ett sånt behov av att prata med mig, som sitter nedkrupen i ett säte med lurarna i ögonen, mitt i natten: Jag har inte lust med att vara social eller lära känna dig.  Nästan 10/10 gånger jag åker kommunalt ensam försöker män ta kontakt med mig.. och jag uppskattar inte det.  och det är heller inte så trevligt när du går av på samma station som mig och frågar vart jag bor. Du har inte funderat på om du upplevs som jävligt obehaglig??
Jag vill bara åka hem, åka hem utan att känna mig obekväm eller rädd, jag vill inte stifta en ny bekantskap på vägen, särskilt inte med de avsikter som du ofta har.

Både jag och vänner har blivit kallade för “jävla hora”, “Du är så jävla äcklig”, “Lesbiska äckel” eller “fitta” av män som inte kan ta att man säger nej.

TA ETT NEJ.. herregud, hur svårt ska det vara? Har du ett allvarligt fel i huvudet? Nej betyder jag.vill.inte
Så snälla.. nej inte ens det.. Utan fuck off helt enkelt, bara gör det!

Jag vill gärna åka kommunalt utan att känna att jag måste ha en vass kommentar på lager. Jag är trött på att behöva ringa Linus och säga “Du, det är lite obehagligt här, vill du göra mig sällskap i telefonen tills jag är hemma?”

Händer detta ofta dig? Vad brukar du göra om det händer? Hur hanterar du situationer som dessa?

Tack för mig, nu har jag fått avreagera mig lite <3

/The other day was the first time I went on a commuter train since the shutdown earlier this summer, and as usual, at least ONE man (that I don’t know) comes up to me and have something to say.

I just put down the phone when I jumped on the train on Odenplan, was listening to some music, and a man came and poked me on my shoulder, I saw he was drunk and ignored him, he poked me even harder and said “Hello, hello Hello, “and was waving a little bit like as if I were a child. I said that I was talking on the phone, and he sad,”As usual, nice people like you, doesn’t talk to people like me.”.. EH NO, I DO NOT WANT to talk to you.

So to you, man (in my case there have been 100% men) who feel such a need to talk to me, who is sitting down in a seat with my headphones in my ears in the middle of the night: I do not feel like being Social or get to know you.
Almost 10/10 times when I go alone on a commuter train or metro, men try to contact me .. and I do not appreciate it. And also, it’s not nice when you leave at the same station as me to ask me where I live.   Have you thought about that I might be really scared?
I just want to go home, go home without feeling uncomfortable or afraid, I do not want to make new friends on my way home, especially with the intentions you often have.

Both me and friends have been called “whore”, “You’re so damn disgusting”, “Lesbian freak” or “cunt” by men who can’t take a no.

TAKE A NO .. oh my God, how hard can it be? Is there anything wrong with your head?

I would like to go on public transportation without feeling I have to have a sharp comment in the back of my head. I’m tired of calling Linus and saying: “It’s a bit uncomfortable here, do you want to make me company on the phone until I’m home?”

Does this often happen to you? What do you usually do if it happens? How do you handle situations like these?

I just had to write this off my head. thank you <3


27 kommentarer27 kommentarer om “Jag vill bara åka hem utan att behöva vara rädd för män”

  Hade en diskussion med två killkompisar häromdagen kring detta och där jag försökte förklara hur vanligt det är att just män alltid kallar mig eller andra tjejkompisar för fula ord, blir tafsade på eller får oss att känna oss hotade/obekväma. Det här samtalet började egentligen med att vi skulle gå ut på en gayklubb samma kväll därav båda berättade vilken obekväm kväll/natt de haft sist de va på gayklubb (värt att nämna att båda är straight) De berättade detaljerat hur andra män hade tafsat dem på rumpan eller sagt vissa ord som inte var ok (vilket aldrig är okej oavsett, alla har rätt till sin egen kropp). Jag tog det tillfället att ta den situationen som de varit med om som ett exempel för att förklara att för MÅNGA tjejer är detta en vardag. Vi blir tafsade på och får inte ha våra kroppar ifred utan att någon (läs män) ska tro att de har rätt till vår kropp. Vi får inte bestämma vad vi ska göra med våra egna kroppar och det är så fruktansvärt frustrerande! Jag berättade att jag har slutat gå till vissa klubbar för att jag varenda gång träffar män som blir stötta för att jag avvisar de, helt enkelt för att jag inte är intresserad. Resultatet av detta blir sen att jag blir kallad diverse saker på grund av det….och detta kan inte de acceptera. Jag har inte något jävla intresse av dig så kan du låta mig vara?! Jag förstår verkligen inte hur svårt det ska vara att förstå en sån simpel sak.

  Jag bad dessa killkompisar att tänka steget längre, tänka på hur de kände sig just då när de blev tafsade på och hur obekvämt det va. Så känner många kvinnor och tjejer när vi blir tafsade på.

  (sorry om det är osammanhängande meningar men jag blir alltid så frustrerad när jag ska behöva skriva eller prata om sånt här för det känns så hopplöst…)
  Tycker det är bra att du tar upp sånt här, det behövs.

  Kram

  Reply

  Jag brukar nog se så sur ut att ingen närmar sig mig. Mer än mer harmlösa grejer. Kan också vara stället jag är på.

  Att se arg ut, känna min ilska mot män som gör sådant och rikta det mot dem. Typ haha ???

  Reply

  Usch blir illa till mods av att läsa detta. Så sjukt att man inte kan få vara ifred när man tydligt visar och till och med säger “nej låt mig vara”.
  Jag undviker att åka kollektivt pga detta, och min man vill inte att jag ska göra det heller. Han lämnar och hämtar mig om jag ska ut på kvällen så jag ska slippa hamna i obehagliga situationer. Helt sjukt…

  Reply

  Ja fy fan att man alltid måste ha någon i luren för att man är rädd. Jag gör exakt samma sak. Att behöva vända sig om på gatan flera gånger för att se om någon följer efter och ha nyckeln i handen så man är beredd – allt sånt går på ren rutin och det är sjukt att det ska behöva vara så.
  Kram ❤️

  Reply

  Ja, herregud… Jag bor i Malmö och behöver inte åka så mycket kollektivt, utan kan för det mesta cykla. Då är det svårare för snubbar att ta kontakt. Men ja, ändå råkar man ut för det så fort det finns minsta lilla möjlighet för dem att utsätta en. Det gör mig så extremt förbannad, för det handlar ju om att de tycker sig vara överordnade och ha rätt att tränga sig på trots att de blir avvisade, eller bli arga över en avvisning. Det enda de respekterar är om en annan man redan “lagt beslag” på en. Jävla svin. Jävla patriarkatet.

  Reply

  Det har hänt när jag står själv och väntar på bussen, mitt på blanka dagen(!) att det stannar bilar och äckliga karlar säger: “Tjena tjejen, ska du inte hoppa in i bilen? Jodå, klart du ska! Kom nu så åker vi.” Man känner sej rädd och otroligt liten i en sån situation. Att man inte ska få vara ifred när man väntar på bussen eller åker kommunalt är så sjukt!

  Reply

  Alltså verkligen, fy fan! Detta är så förekommande och jag blir förbannad varje gång jag hör om dessa grejerna. Jag brukar också göra allt för att fullkomligt ignorera snubbar/män som gör detta, men de ska tvunget prata med en trots detta. Numera tar jag (tyvärr) alltid taxi hem på kvällarna för att jag är så rädd för att gå hem när det är mörkt. Att det ska behöva vara på det sättet är ju helt sinnessjukt. Jag lider med dig Linda. Kram <3

  Reply

  Jag blir så arg när jag läser om sånt här, hur jävla svårt kan det vara?! Har själv gjort en polisanmälan mot en man för sexuella trakasserier på bussen hem från jobbet, typ kl 5 på em. Ångrar att jag inte knäade honom i skrevet som han tryckte mot mig men nu finns det i alla fall i statistiken att det hände.

  Reply

  Händer på tok för ofta. Jag är sällan rädd annars, men om en okänd kollar på mig när jag är för ensam mitt i natten så blir jag rädd och nervös.
  Tycker det är förjävligt att man inte ska kunna få gå ifred och sköta sitt OAVSETT tid på dygnet.

  Tråkigt att du upplever detta varje gång du reser på natten ?❤️

  Reply

  Så vidrigt är det.. händer mig även på dagen också tyvärr, men man är ju alltid lite mer på sin vakt på nätter och sena kvällar 🙁 <3

  Reply

  Standard tyvärr, som alla vi kvinnor vet… Både i kollektivtrafiken och på andra allmänna platser både innan och efter mörkrets intrång. Alltid män, inte alltid dyngfulla, men alltid obehagliga. Har faktiskt tagit för vana att alltid ha med mig en powerbank till mobilen så att jag alltid kan räkna med att kunna ringa någon om det känns extra obekvämt. Förstår för det första inte varför någon vill “ragga” på tåget, det är ju knappast miljön för det, men om en nu verkligen VILL göra det att en inte förberedd på ett “nej” och tar det som en vuxen människa när det väl kommer? Riktigt äckligt beteende att anse sig ha rättighet till att kommentera en annans kropp och begära samtal med denne. Har en frisyr och hårfärg som i 9 fall av 10 är samtalsstartaren för slem som inte kan bete sig, brukar gömma undan håret i en luva på kvällarna för att liksom gömma bort mig själv :/ Finns inget värre än att “bli upptäckt” och fånga någon creepy jävels uppmärksamhet medan en åker tuben hem…

  Reply

  Jag bor på landet så åker extremt sällan kommunalt, tack och lov. Däremot så blir jag arg på män(jepp, har enbart varit män) som inte klarar av att ta direktiv från mig som kvinna. När jag rider ut med min häst på landsväg som jag måste rida på för att komma ut i skogen så kör ofta folk förbi, och ber jag dem att sakta ner för att de kör för fort så lyssnar de sällan, och gärna ställer de sig på tutan… som tur är har vi snälla hästar, men jag blir så jävla trött på att de inte bara kan lyssna. Både jag, hästen och alla de i bilen kan dö pga deras betèenden…

  Reply

  Alltså igenkännighetsfaktorn är hundraprocentlig. Jag skulle åka buss till mina föräldrar med min hund för snart ett år sedan, och jag var så jävla nervös innan. Hörlurar på, och lade all fokus på hunden. Självklart kommer det en man och sätter sig bredvid och ska prata om allt mellan himmel och jord. Vart jag bor, hur gammal jag är, vad jag jobbar med och så vidare. Jag svarar men visar inget direkt intresse för att fortsätta konversationen. Han pratar och pratar och jag försöker hålla mig sysselsatt med hunden, men hans blick bränner hela tiden i mig. Han frågar till sist om mitt telefonnumer, och jag säger att jag inte vill ge ut det. “But how shall I contact you if I don’t get your number?” varpå jag förklarar att han säkert är en trevlig kille men jag vill inte ha någon mer kontakt med honom. Han frågar tusen gånger om det är för att jag har pojkvän. Till en början blir jag irriterad och svarar att min relationsstatus inte har något att göra med om jag vill ha kontakt med honom eller ej. Han blir nästintill hotfull, och jag ger tillslut upp och säger att jag har pojkvän. Då blir det mindre hotfullt.

  Bakgrund: Jag är i ett monogamt förhållande men jag brukar ALDRIG säga det till dryga människor som vill ha mitt nummer. “Varför får jag inte ditt nummer? Är det för att du har kille?” Det finns inget mer jag hatar än då folk tror att jag är min sambos tillhörighet.

  PS kunde tillslut lämna bussen med hans spända blick i mig. Hoppade av på fel hållplats och gick långa omvägar hem, helt övertygad om att han skuggade mig 🙁

  Reply

  För ungefär ett år sedan råkade jag ut för en grej som fortfarande får mig att koka av ren ilska. Jag fick meddelande från en främling på kik och visade pojkvännen. Han tycker det är roligt att driva med folk, trigga dem osv så han tyckte jag skulle svara för skojs skull (vid den här punkten var det inga konstiga meddelanden eller något sånt utan bara helt vanliga grejer) så jag svarade. Efter ett tag började personen skriva saker åt det sexuella hållet och fråga sådant som jag inte ville svara på. När jag vägrade ge informationen han sökte så började han hota mig och skriva äckliga saker till mig. Han hade även kollat upp mig och visste var jag bor, vad jag heter i mellannamn och hur gammal jag var. Han hotade med saker som våldtäkt och skickade videos (misstänker runkvideos men jag tittade inte på dem pga äcklad så in i helvete). Jag tog screenshots på de värsta grejerna och blockade honom. Precis efteråt fick jag liknande meddelanden från ett annat konto som jag blockade innan jag ens hade gått in på chatten. Jag var skiträdd och visste inte vad jag skulle göra så jag kontaktade en vän till familjen som är polis. Hon tyckte att jag skulle göra en anmälan så jag berättade för mamma och vi åkte till polisen. Tyvärr så gick det inte att spåra ip-adressen så fallet lades ner och svinet kom undan. I början var jag bara rädd men efter ett tag gick rädslan över till ilska. Jag var så arg så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Arg för att en man tror att han kan bestämma över mig och behandlar mig som om jag är smuts. Jag vågade knappt gå utanför dörren själv på 6 månader, oavsett tid på dygnet för jag var rädd att de där hoten inte bara var tomma ord, utan att jag faktiskt hade en stalker efter mig.
  Nu när jag sitter och skriver så kom jag att tänka på en sjuk sak. Jag hör hela tiden tjejer prata om att de får höra det ena och det andra av män och de mår verkligen skit pga det. Jag själv har inte fått så många kommentarer osv. Vet inte om det beror på att jag aldrig går till krogen, nattklubbar eller liknande men jag har haft tur (bortsett från det jag berättade ovan) iallafall. Det som är sjukt är att jag sitter och tänker “varför upplever alla detta som ett vardagsproblem utom jag?” som om det vore fel på mig. Jag vill inte höra alla äckliga saker som män säger men något gör att jag ändå ser det som att det är fel på mig. “Är jag ful?” “ser jag konstig ut?”. Att de tankarna ens kommer upp i mitt huvud är helt galet. Det visar att jag undermedvetet söker bekräftelse från män trots att jag egentligen inte bryr mig om vad de tycker om mig. Varför gör jag detta? Jo, för att samhället har sagt åt oss sen vi var små att mäns åsikter är viktiga för oss kvinnor. Vi har fått lära oss att vi ska tillfredsställa männen och när vi inte gör det så duger vi inte. Detta gör mig så arg för jag är så noga med att alltid göra saker för mig själv och inte för någon man. Jag klär och sminkar mig för ingen annan än mig själv, och skulle aldrig byta kläder för att min pojkvän inte tycker de ser bra ut eller liknande. Jag är så arg på mig själv för att de tankarna poppar upp i mitt huvud men det är svårt att inte påverkas av vårt äckliga samhälle ibland. Nu när jag har lagt märke till det så ska jag dock försöka göra något åt det.
  Ber om ursäkt för en väldigt lång kommentar men var tvungen att få ut det sista. Hoppas du förstår vad jag menar, trots att det kanske var lite förvirrande.

  Reply

  Men fy fan alltså.. Så jävla vidrigt, det måste ju på riktigt vara fel på dessa människor. Och det är fel på samhället att vi kvinnor alltid ska pleasa männen hela tiden pga deras sexualitet, SÅ FEL. Hoppas verkligen att den yngre generationen kommer ändra på detta.. för det är fan inte kul. kram <3

  Reply

  Hi Linda, reading your post was like OMG I can’t believe how this happens all around the world, I’m Mexican and here is super uncomfortable, because some guys not only think they have the right to “compliment you” but some man actually feel they have the right to have contact physically, and it is disgusting how so many people think that it is not that big of a deal, people think that if we are harassed it is our fault because we are wearing shorts or skirts and cmon it is very hot most of times here in the city and we are not aloud to be comfortable because if we do so then it is ok if a guy stares at me, or say diagusting things to me or even grabs me. I think that it is important to say that this behavior is not ok, that those comments and attitudes are not compliments, so I hope that more people like you with many followers can talk about this because I think it is way more important than people think

  Reply

  I have no words for men sometimes.. (not all of course) but the ones that are doing these kind of things and think it’s ok.. didn’t their mothers learned them to respect women? ghaaa I’m going crazy

  Reply

  Känner igen mig och det gör mig så förbannad. Jag var med om en gång då jag åkte tåg och var ensam i kupén när en uppenbart berusad man sätter sig ned i sätet bredvid mig. Han stirrar på mig och drar ned byxorna och börjar runka. Så jävla sjukt. Jag fick panik och visste först inte hur jag skulle reagera innan jag skrek på honom att sluta och lyckades tränga mig förbi. Åker aldrig längre i en ensam kupé eller vagn på tåget eller pendeln.

  Reply

  Hi Linda,
  I just wanted to react to this post especially. I follow very often your work to get makeup inspiration and, I do like very much what you do.
  Anyway, about your experience… I am from Paris (France) by the way so, I know very well what public transportations are like at night. I agree with you when you say that you do not want to be afraid, of course! No woman should have to be afraid, or be told to beware, that is for sure.
  Your experience, like anyone’s, doesn’t have to do with who you are, how you dress or whatever.
  It has NOTHING to do with that. The problem lies within society and education, this very society that blames women -for being women.

  Let’s not be too naive. I know that Sweden have been a pretty safe place for women, compared to some other European countries. Being verbally or physically interpellated by some man (day or night) is sadly a pretty common thing and can happen to ANYONE. So it is important to not take it personally.

  How to deal with this? If the government is unable to do its job to make it safer for women, then be prepared.
  Take self-defense classes and keep something like a pepper spray with you or anything that makes you feel more comfortable and safe.
  Also, be confident, make sure you don’t allow anything from them. Not a word or a touch and try to see it coming. They are often cowards so, if you show you don’t take shit, they might in most cases give up.

  Don’t be shocked because, generally you can’t make those people act reasonably.
  The men who do that kind of thing are like “predators” and find it very funny and satisfying to torment women when they are on their own.
  Sometimes it could even go worse and, they actually like to see you are AFRAID. It makes them feel like they have some kind of POWER over you.
  Try not to show you are…
  Also, I heard that with the immigration crisis in Sweden, many men from middle-east or north Africa would not be arrested for sexual assault or rape, since the authorities don’t want to arrest them to not appear as “racist”. They don’t have to comment on their origin as long as they arrest them !
  But it is very bad, women have been raped or killed and the authors have never been arrested. Just make some researches (maybe on foreign media) and you will see.

  And lastly, as you do now have a notoriety on youtube or on the internet, why not raise awareness?
  Makeup should not only exist to make women “pretty” and remain something superficial.
  Cruelty free makeup is of course necessary. But why the benefits couldn’t go to associations or organizations that actually help women in some way? I have NEVER seen that so far. No more than Victoria’s Secret would do something about breast cancer !
  So, if you are truly revolted, then use your voice ! 🙂

  Reply

  Jag förstår dig! Det är rent fruktansvärt att man ska behålla se sig om, iscensätta scenarios i huvudet för att säkerställa att man är “förbered” och kan komma hem säkert. Jag blev jagad en gång när jag var yngre, tror jag var 15, av en man. Hann precis innanför min port.
  Att vistas ute i samhället ska inte vara en handling som gör oss oroliga, osäkra och folk ska definitivt inte bruka fula ord för att nedvärdera individer som inte vill kommunicera eller vara social när man reser vid obekväma tider.

  Reply

  Tack för att du som är en så pass “vanlig” (missförstå mig rätt) person och kvinna som tar upp det här. Mäns våld mot kvinnor på olika sätt, för frihetsberövande är en form av våld, är såklart ett hett ämne bland stora och uppenbart feministiska kanaler. Men det känns som att folk inte tar det på allvar för att dom tycker att dom är “manshatare” och rabiata, aggressiva extremister. Det här är helt vanliga kvinnor som blir utsatta av helt vanliga män. Såå många gånger som män tar kontakt med mig i offentligheten, oavsett hur jag ser ut. Jag har blivit förföljd hem när jag har haft stora mjukiskläder och luvan uppdragen, så att det här “bara” skulle bero på att jag har “gjort mig snygg” och därmed “ber om uppmärksamhet från män” (ett helt annat ämne, blir arg bara jag tänker på det) är sån bullshit. På krogen och klubbar räknar jag tyvärr med de här närmandena, oavsett om jag har jeans och en stor t-shirt, eller klänning. Men att jag inte kan åka tunnelbana eller buss hem, gå på Ica eller sitta i en park ostörd gör mig så jävla förbannad. Jag finns inte till för manlig beskådan, jag vill vara en människa, jag vill få vara ifred, inte hela tiden ett potentiellt ragg eller en “snygg tjej”. Slut på rant och tack igen för att du tar upp det här Linda <3

  Reply

  Nä fan händer mig aldrig.
  Jag har också haft ett jobb där man arbetar väldigt sent och speciellt på helger. Slutade mellan 00-03 i fem år. Ingenting. Jobbade också mitt i stan.
  Fanns obehagliga människor men inte att de pratade med mig eller så. De var i sin egna värld.

  Reply

  Undviker vissa klubbar pga det kryllar med äckliga tafsande män… Kan som tur är cykla överalllt så kör på racerfart med försvarsspray i näven. Blir såååååå ARG på att jag ska bli begränsad pga vissa inte kan bete sig och göra mig rädd och osäker när jag är ute själv. Killar som tagit reda på mitt nr och adress efter jag sagt att jag inte är intresserad när de försöker ragga på krogen, som ringer och “råkar” stöta på mig i närheten av min bostad.
  Har dock äntligen börjat be vakterna på krogen om hjälp när någon taffsar eller inte kan ta ett nej. Oftast blir de utkastade men ibland är även vakten en slirig typ, kul… Och det här att man är en “hora” när man nekar deras sexuella inviter???!
  Blir glad när när personer som Linnea Claesson får utmärkelser som “året röst” för även om jag inte alltid håller med om hennes metoder så uppmärksammas problemet!

  Reply

  Jag blir arg, upprörd över det som händer när man åker kollektiv trafik,
  eller besök olika nattklubbar.

  Bor i Jönköping liten stad småland.
  Brukade gå ut ofta med vänner men
  slutade pga för mycket fulla killar, utanför krogen,
  även på bussen hem, oftast då de börjar prata utan någon anledning,
  jag vill bara sova, inte snacka med dom.

  Hela den grejen är sorglig. Pga spriten de minns inte vad
  som har sagts, eller mig överhuvdtaget, får
  konstiga idéer.

  Vi kvinnor starka individer,
  vill ha respekt, bli sedda för den vi är,
  mänsklig rättighet, får var ifred,
  bussen, klubben,
  överallt,
  Bara för att man använder smink, gör det för min egen skull,betyder inte det vi,är tillgängliga för någon,
  bestämmer själva vem eller vilka som förtjänar vår bekantskap,det bestämmer inte samhället.

  Världen vi lever i är ibland väldigt konstig.

  Beror ofta på hur folk beter sig.
  Det finns också trevliga killar, inte dricker en massa sprit, beter sig inte som svin,
  men svåra att upptäcka.

  Har varit, dansat på flera klubbar Göteborg. Min erfarenhet,
  man ska gå till ställen dit folk samlas, för musikens skull,
  inte bara för att svepa i sig drinkar hela kvällen försöka ragga någon,
  totalt meningslöst.

  Bättre skaffa sig ett stabilt,moget, förhållande med en
  bra kille.

  Håller med följande inlägg, Linda borde starta en grupp för tjejer,
  vår rätt att bli respekterade i samhället,frågor hon tycker är viktiga, det kan också sända bra budskap till många yngre tjejer de behöver förebilder, lätt hänt de kan hamna i dåligt sällskap.

  Reply

Genom att lämna en kommentar är jag införstådd om att eventuella personuppgifter som delas kommer att hanteras i enlighet med denna webbplats Integritetspolicy"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

By submitting my comment I acknowledge that I have read the privacy policy and fully understand its content.