Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

11:29 | October 27, 2009

Hur mitt intresse för smink väcktes till liv!

Tja!

Nu tänkte jag berätta lite hur mitt intresse för smink väcktes till liv och hur jag gick tillväga för att bli make-up arist! Ni är ju många som undrar =)

Det började redan när jag var liten då jag ritade väldigt mycket, varje dag! Jag gick hos dagmamma till jag var 12?! Tro det eller ej, men  pyssel och knåp var det roligaste jag visste! och efter det så tränade jag antingen gymnastik, fotboll, simning eller karate.. Jag hade inte coola kläder och hade hemliga klubbar med kompisar.  Jag var inte den coola som hängde utanför korvkiosken jag inte!

1c

(Foto: Patrik Winge)

Jag vägrade klä mig i klänning tills jag var 13 säkert, gick i Adidas Superstar, hade killkompisar och hade nada intresse för smink!

När sedan finnarna kom så ångrade jag nog att jag inte inresserat mig mer! Jag var totalt klappkass på att täcka finnar! Och för att inte folk skulle fokusera på huden försökte jag sminka mina ögon lite, vilket inte heller var så jäkla snyggt när jag tittar tillbaka!

Linda

Intresset för tecknanadet var alltid där och det var alltid det jag var bra på, (Tack mamma för de generna, no offence dad! haha =) ) men tänkte aldrig på vad jag kunde använda det till. Det enda ja visste var att jag ville bli något som kunde utveckla min kreativitet!

Till slut kom det! TATUERARE! det ville jag bli! Sökte runt, tittade, läste… men då sjönk allt.. jag var inte tillräckligt bra för det.. Det fick förbli en hobby..

PC170085Bild 2929

(Skisser av mig)

Och på något sätt därefter lyckades jag halka in på Make-up artist-yrket! Kollade lite hemsidor och beställde hem broschyrer, läste igenom och bara VISSTE  att det var detta jag ville göra! Här kunde jag ta vara på kreativiteten och samtidigt lära mig att sminka mig, för att sedan lära andra som hade samma problem som jag!

På skolan får man lära sig allt från grunden, du behöver alltså inte ha några förkunskaper alls! Vilket gör det lättare för någon som aldrig rört en sminkpensel!

_MG_8199

(bild från utbildningen, foto: Roland K)

Sedan bara flöt det på, jag flyttade hem från Stockholm efter skolan slutat, började jobba som demonstratör för L’oreal, Maybelline, Nivea och Garnier för att sedan börja på Make up store i Kristianstad.

När Robban (Sambon min) fick reda på att han kommit in på Linköpings universitet så sa jag upp min anställning och chansade, fick jobb på MUS i Linköping efter 3 dagar som extraanställd. Sedan har det rullat på, ibland har det gått segt, har haft lite ströjobb utanför sminket, men det är alltid där jag stannar eftersom jag ÄLSKAR mitt jobb!

Nu går det på räls och jag har massor att göra!

Erica148mail.goodgle.com omslag jennyYin och Yang 77

(Foto: Övre raden: Laila Villebeck, Malin Lauterbach. Nedre raden: David Einar, Laila Villebeck)

Tänk att en sportnörd till pojkflicka skulle syssla med det mest flickiga som fanns? Make-up!

Jag fick nog igen allt på senare år där=)

(… Fast drömmen är fortfarande att bli tatuerare nån gång i framtiden =))


46 kommentarer46 kommentarer om “Hur mitt intresse för smink väcktes till liv!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hoppas du har en bra dag 😀

  Reply
 • skulle nog inte säga att make-up är det flickigaste som finns eftersom det finns många killar som sminkar sig också. men jag förstår hur du tänker.

  Reply
 • Hej! 🙂 undrar om man behöver en gymnasie utbildning och undrar isåfall om det krävs några ämnen för att komma in på en make-up utbildning? skulle vara bra om du skrev något om det med 🙂 Kram malin ([email protected])

  Reply
 • Wow. jag kanske faktiskt vill syssla med det hä,r du inspirirar mig verkligen!

  Reply
 • Vart gick du i skolan någonstans?
  Vilka hemsidor kan du rekommendera att man kollar?

  Reply
 • kul inlägg att läsa =)

  Reply
 • hur mycket kostade din utbildning? ) tog du lån på nåt sätt för att ha råd?

  Reply
 • Vilken historia! Detta va as kul att läsa 😀 Åhh jag vill också gå sminkskola och bli lika duktig som du men det kostar såhimla mycket så jag hoppas du svarar på detta! Det finns ju snabbkurser man kan gå på ca 1 timma. Lär man sig mycket på dom eller är det slöseri med pengar? 😛

  Reply
 • Lustigt. Jag blev också makeup artist till slut efter att ha varit en pojkflicka i superstars. Kanske är nåt med de där skorna?

  Reply
 • Hej Linda! Tack för en bra blogg.
  Jag har en liten fråga, vet du om det finns mycket jobb som make-up artist/hårstylist nu för tiden, om det är efterfrågat liksom?
  Jag har börjat småfunderat lite på en utbildning själv faktist men frågan är om det finns jobb, vet du?
  / Sophie

  Reply
 • Du får jaga jobben! de finns om du letar efter dom!

  Reply
 • Då var vi nog ganska lika när vi var barn och yngre. Var något av en pojkflicka och hade hellre byxor eller shorts än kjol eller klänning. Sminka mig började jag inte med förrän jag började 7an, och då var det bara mascara som gällde. Idag är det dock inte så 🙂 Har gärna kjol eller klänning vid festliga tillfällen och sminkar mig varje dag 🙂

  Reply
 • Tatuerare förresten, har du några tatueringar? 🙂 Jag har tre stycken 🙂

  Reply
 • Ja, jag undrar precis likadant som alla dom andra. Vad kostar det att göra en Makeup utbildning och vart ska man kolla någonstans!;)

  Reply
 • heellu, du jag undra om du inte skulle kunna skriva lite om bra produkter mot dålig hy (finnar, acne ärr osv) har haft problem med hyn sedan ja var 14 (nu e jag 19) och är ganska trött på att testa en massa olika behandlingar, du kanske har nå bra tips ?? 🙂

  Svar: Det är så olika från person till person, ofta är det hormonellt och det försvinner med åren.

  Reply
 • vilken skola gick du på och hur mkt kostade den? 🙂

  Reply
 • Det är kul o se att man kan göra en sån vändning som du gjorde 🙂 och ännu roligare är det att du lyckats så himla bra med det! Jag har läste n hel del om den skolan du gick på (makeup institute?) och även IMC. Jag älskar smink o hår o allt i den genren och min dröm är att jobba med det MEN jag är rädd att jag är för okreativ om du förstår vad jag menar. Du är ju jätte kreatvi men tror du att man skulle klara sig ändå fast man inte är det? Jag är verkligen inte jätte okreativ men inte lika bra som du hehe. Jag har ändå väldigt stort intresse och det måste man ju komma långht på? =)

  skulle vara snällt om du ville ge ett svar 🙂
  kram

  Reply
 • Vilken snygg bild längst ner med den den svart/vita sminkningarna.

  Reply
 • Du är så inspirerande! Både din historia och alla dina otroliga sminkningar, din underbara sprallighet och personlighet. Vilken tur att jag hittade din fina blogg i våras!

  Reply
 • Vad hette/heter skolan? Var det en grundskola, gymnasium, en studie efter gymnasiet(högskolan eller uneversitet) eller kanske en”kvälls-kurs”?

  Reply
 • haha jag är precis som dig. hänger med killar, har ingen kunskap om smink eller liknande. älskar tatueringar o piercingar o skulle gärna vilja syssla med det men känner mig inte tillräkligt bra. jag tecknar på min fritid och har under senaste åren funderat på att plugga till make up artist. jag jobbar framför datorn hela tiden och jag pallar inte att datorn ställer till problem i arbetet. jobbar man med något fysiskt så är det iaf äns egna fel om något strular o det är oftast lättare att veta vad som är fel. så nu är mitt mål att börja plugga till make up artist.

  Reply
 • MÅSTE FÖRST OCH FRÄMST TACKA FÖR EN BRA BLOGG! MEN SEN TÄNKTE JAG BE DIG OM ATT SKRIVA ETT INLÄGG HUR DU GJORDE SÅ ATT DIN HY BLEV BÄTTRE FRÅN FINNAR. SÅG ATT DU HADE RÄTT MYCKET FINNAR INNAN, OCH DET BRUKAR JU VARA SVÅRT ATT HÅLLA ORDNING PÅ NÄR MAN VÄL HAR VART DRABBAD EN GÅNG. DIN HY ÄR JÄTTEFIN NU. JAG HAR ALLTID HAFT FIN HY FRAM TILLS NU, 19-20 ÅR, DÅ JAG HELT PLÖTSLIGT FÅR FINNAR. NU ÄR JAG MYCKET BÄTTRE PÅ ATT RENGÖRA JÄMFÖRT NÄR MAN VAR YNGRE. SKULLE VARA GLAD OM DU KUNDE SKRIVA ETT INLÄGG OM DETTA OCH LITE TIPS :):)

  Reply
 • Wohow mitt i allt finns jag med på en bild =) Kul att du använde den hehe. Hoppas allt är bra med dig linda, har ännu inte kommit in till dig i linköping men jag kommer vartefter. Ses på M.U.S visningen den 12:e. Kram Jenny

  Reply
 • Det var intressant o läsa hur du valde det här yrket 🙂 tatuerare är faktiskt något som jag också har funderat ett tag på. Men jag vet inte, det får framtiden visa.

  Tänker iallafall tatuera mig när jag fått ihop pengar till det, ska teckna ett eget motiv att ha som tatuering .

  Jag har verkligen llust att gå en makeup kurs/utbildning sen om något år. Det hade varit riktigt kul faktiskt. Du ger så himla mycket inspiration! Bästa makeup-bloggen, verkligen <3

  Reply
 • Hej! Jag undrar vilken skola du gick på? Hur var studierna uppdelade? Då jag inte har någon möjlighet att flytta undrar jag om man kanske kan pendla och hinna med lektionerna.
  Ha det bra!

  Reply
 • det var intressant att läsa, & på bilden när du var mindre känner man faktiskt igen dig, att de är du.
  sen bilden du hade skissat, den var verkligen fin ;o önskar att jag också kunde rita så (:

  Reply
 • vad är dina bästa tips mot finnar?

  Reply
 • Vilken intressant historia om hur du kom till ditt drömjobb :] Inspirerande när man aldrig vet vad som kommer ske och att du hittade det som var rätt för dig! Ge inte upp tanken som tatuerare eftersom man aldrig vet vad som kan hända..
  Men som make-up artist passar du verkligen, alltid lika inspirerande att kika in och få lite tips :]

  Reply
 • Jag kom in på din blogg för ett tag sedan och har följt den sen dess 🙂 Så himla mysiga sminkkinlägg och ja, du verkar vara så otroligt mysig!:D Haha. Men det jag blev så himla fascinerad av var detta inlägget! Vi har haft precis samma väg!!! Jag är utbildad makeupartist och Hårstylist. Jag målade på ALL min lediga tid tills jag var kanske 14( då skolan blev för mkt) och min stora dröm var att bli tatuerare!! 😀 Jag var bara tvungen att skriva det och jag gillar verkligen allt du gör 🙂 Också tänkte jag på det, teatersminkningarna, gick du en sån tilläggskurs eller har du lärt dig själv? KRAM Oliwia

  Reply
 • hejhej! tjejen med ormen som ser ut å ha en mask rint ogonem visst heter hon erica och kommer från norrköping, är inte helt 100 på att det är hon så hjag frågar dig, men hon har en sån bild i sitt portfolio, och hon har fotat mig, eftersom hon jobbar som fotograf.. Ha det bra, tacksam för svar! kram

  Reply
 • intressant läsning och du inspirerar verkligen! 🙂
  som en annan tjej frågat:
  vilka hemsidor kan du tipsa om att kolla på?
  vilken utbildning valde du tillslut?
  tack för en super-blogg!

  Reply
 • Vad roligt! Är också utbildad make up artist med samma bakgrund som du, tyckte smink var flicktjafs, men idag är det konst för mig! Gjorde aldrig karriär av det dock, utan det blev en grym hobby istället!

  Tänkte iaf. fråga hur du tänker när du ska improvisera på en kund? Vad utgår du ifrån? Eller testar du alltid på dig själv eller någon annan först?
  Vart får du dessutom din inspiration ifrån? Iofs. kan jag tänka mig att det inte är så svårt med MUS färgpalett som man kan bada i… 😀

  Jaja, du är grymt duktig och jag önskar dig all lycka till i framtiden!

  Reply
 • Hej Sanna! Ofta bara kör jag! Att improvisera blir nästan alltid bäst! Dock ibland , om det är stora jobb osv testar jag på mig själv dagen innan för att se om mina idéer går i lås! Inspirationen kan komma från att jag tittar ut genom fönstret en dag och se någon gå förbi med en färgglad jacka osv.. =)

  Reply
 • Hejsan! Jag har faktiskt tänkt gå en makeup artist utbildning 🙂 fick jätte mycket inspiration från din sida! Vilken skola gick du på? 🙂 har försökt att maila dig men det uppstår alltid något fel när man gör det ;( så skulle vara kul om du kunde maila mig svaret 🙂 [email protected]

  Kram!! 🙂

  Reply
 • Jag är också nyfiken på vilken skola du gick på? Kram Iss

  Reply
 • man blir så glad när man läser detta. Jag pluggade hotell & restaurang vilket jag inte vill jobba med nu. Vill jobba inom make up o hårstyling vilket jag allltid velat göra. Hur mycke kostade kursen och hur länge höll den på? Hur gick du till väga för att ta kontakt med skolan? vore underbart med svar.

  Reply
 • hej! Jag bor i Finland, men funderar att börja studera till estenom/make-up artist i sverige. Undrade bara ifall du skulle vilja tipsa mig om någon bra skola? Har själv försökt läta lite utan att hitta så mycke. Är tacksam om du svarar!! Intressant blogg annars 🙂
  Mvh. Sabrina

  Reply
 • Hej Linda! Jag är väldigt intresserad av att utbilda mig till Make up artist. Har kollat igenom några Make up artist utbildningar, men det är otroligt svårt att hitta rätt urbildning eller veta vem av skolorna som är mest seriösa!? Jag fastnade för en utbildning på Make up institute, visst gick du där? Vad tycker du om skolan i allmänhet? Du får gärna mejla mig och berätta vad du tycker. MVH/Camilla

  Reply
 • Hej Linda! Jag funderar själv på att bli make-up-artist och undrar vilken skola du gick i? 🙂
  Tacksam för svar

  Reply
 • The business loans are useful for people, which would like to ground their organization. As a fact, it’s comfortable to get a consolidation loan.

  Reply
 • Vilken utbildning/skola gick du? Fick du betala för utbildningen? 🙂

  Reply
 • Gilla värkligen den sista bilden riktigt fin kram

  Reply
 • Hej Linda,

  intressant blogg du har! Kan du tänka dig driva en alldeles egen sminkbutik belägen i Norrköping i en välkänd och attraktiv galleria?

  Mvh Lena

  Reply
 • hejsan vad hette utbildningen du gick på? för jag söker massa utbildningar nu för jag tar studenten till sommaren och vet att detta är något jag vill göra, men vet inte vilken utbildning jag ska välja. 🙂

  Reply
 • Vilken skola var det du gick din Make up utbilding på? 🙂
  håller på & söker runt och ska läsa till Make Up artist!

  Reply
 • Hej, du inspirerar verkligen mig !!! Jag skulle också nån gång vilja bli make up artist verkar jätte kul. älskar att pyssla sy måla sminka och naglar alltså är rätt så kreativ..

  Tack för att du inspirerar mig ! 😀

  Reply