Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

09:30 | March 22, 2014

Att inte bli brun i Thailand, hur har det gått?

Jag vet att jag har tjatat på er förut, men tjatar på er igen om hur viktigt det är med SPF när man är i solen!
Jag hade ju som mission är försöka att inte bli brun på denna semestern, (vilket har gått åt H*lvete) med mycket hög spf och inte medvetet ligga och pressa..

Vad har hänt?
Jag har smörjt mig med SPF 50 på hela kroppen, hela veckan. Inte legat i solen och pressat utan varit på utflykter varje dag. Legat vid poolen eller badat har jag gjort nån timme om dagen, runt 16-17-tiden. Jag smörjer in mig med Aloe vera varje kväll när jag duschat.
Har jag fått nån färg?
JA, jag har fått massor av färg, skillnaden på hur både jag och hur mina vänner brukar sola så har jag inte bränt mig (förrutom på näsan och ena axeln, även fast jag använt SPF 50), och jag flagar ingenting, och har ingen jobbig svidande känsla på kroppen.

Så till er soldyrkare som verkligen MÅSTE ligga i solen: Gör man på detta sättet istället för att ligga och pressa utan SPF för att bli snorbrun så får du dels en fin grundbränna som håller längre, du löper en lägre risk för hudcancer, andra solskador och rynkig hud i förtid också.

Hur många har inte hört “Äh, jag bränner mig nu första dagen, det blir lite rött men jag blir brun sen”.. jovisst, men du kommer också flaga av all hud du bränt dig på och får börja om igen.. och så skadar du din hud vilket kan ge permanenta fläckar och märken på huden.

ANVÄND SPF SNÄLLA NI! Ni blir bruna ändå..

/For english, Copy and paste in Google translate


24 kommentarer24 kommentarer om “Att inte bli brun i Thailand, hur har det gått?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Hej! kan inte du lista dina top foundations och puder för bröllop som håller hela dagen och inte gör att man ser vit ut om man tar kort med blixt? //Linda

  Reply
 • Kan du inte tipsa om en bra spf (för ansiktet)?

  Reply
 • Hur skyddar du håret?

  Reply
 • Så sant så. Jättefin färg du fått. Hur är din hud i känslighet? Jag ska till Malaysia och Thailand i maj och jg vill inte bränna mig men har röda pigment så är känslig. mest om SPF 50 är tillräckligt..

  Reply
 • Tycker du har fått en skit snygg färg 😀 Nu hoppas jag verkligen att sommaren kommer snart!

  Reply
 • Hej Linda! Jag har en ganska oren hy och blir lätt blank i ansiktet och får blemmor om jag använder samma solskydd i ansiktet som jag har till kroppen, då jag brukar använda hawaiian tropic som lätt känns som den täpper igen porer å kladdar. Har du något tips på något solskydd som är mer anpassat till ansiktet? Kram

  Reply
 • Fel.
  SPF skyddar bara så man inte blir solbränd men hjälper inte mot cancer.

  Källa finns på bland annat programmets läkare "helt sjukt" men finns massor av artiklar av vetenskaplig typ att hitta om man letar

  Reply
 • Jag använde spf 50 under en veckas semester i Turkiet och brände mej ändå under en dag på Aqua park. Antar att det var pga att det åkte av så snabbt i alla rutshbanor osv.
  Men har aaaaldrig varit en sån som gillar att sola, så min hud blir bränd på en gång (även under en försommardag i Sverige kan jag få bondbränna som svider).

  Reply
 • Oj, du har ju blivit jättebrun och fått världens finaste färg!

  Reply
 • Bra sagt! 🙂

  Reply
 • Håller helt med! Jag går fan inte ut i solen utan SPF. Folk verkar tro att det röda är själva solbrännan som blir brun sen. Men det är ju faktiskt en hudirritation!

  Reply
 • Hej Linda! Tack för en JÄTTEBRA blogg! Läser med glädje alla dina inlägg och blir sjukt inspirerad om och om igen. You go girl! En sak som bekymrar mig lite är dock hur bindis används i populärkulturen/modeindustrin/skönhetsindustrin (tänk hypade tumblr-bilder). Tycker precis som du (antar jag) att bindi är jättevackert, bar det själv vid några tillfällen för ett tag sedan, men för något halvår sedan läste jag ett blogginlägg om "cultural appropriation" och fick liksom en ögonöppnare… Hade aldrig tänkt i de banorna men det är faktiskt problematiskt att (främst) vita kvinnor använder bindis som ett "fashion statement". Jag vill verkligen inte komma med några pekpinnar, men tänkte att du (har liksom fått intrycket att du är en klok person) kanske skulle vilja ta dig en stund och läsa om det här och sedan kanske bilda dig en egen uppfattning?

  Här är två artiklar som jag tycker är värda att läsa (trots att de är rätt långa):
  http://everydayfeminism.com/2013/09/cultural-exchange-and-cultural-appropriation/
  http://shamelessmag.com/blog/entry/not-your-fashion-dots-the-continuous-appropriatio/

  Återigen, tack så hemskt mycket för en fantastisk blogg! Hoppas du har en fin resa!

  Reply
 • Hej! och tack så mycket 🙂
  jag tycker snarare att de borde vara stolta över att vi vill ta del av deras kultur, vi lånar ju från varandra hela tiden, mat, kläder.. allt! Jag ser det som en hyllning när jag “lånar” bindis 🙂 för mig skulle det aldrig vara problematiskt om tex. en indisk kvinna skulle bära luciakrona eller käka köttbullar bara för att det är en typisk svensk grej.. Men sedan är jag en person som är ganska flummig av mig också och ser det estetiskt vackra i SÅÅÅ många olika kulturer. Det finns så mycket större problem här i världen, folk krigar och svälter. Så att låna en liten del från en annan kultur ser jag som en ganska liten grej i jämförelse 🙂

  Reply
 • Men Linda, tycker du verkligen att de indiska kvinnorna har valet att resa och låna t.ex. luciakronan med sig?
  Hittade denna kommentar när jag googlade kulturell appopriering och bindi:

  Cultural appropriation är (i princip) en form av rasism där en överordnad kultur (krasst uttryckt) exploaterar en underordnad. Ofta gäller det t.ex. en vit person som använder något som för en annan kultur är heligt/religiöst för att det är alternativt/subversivt/"äkta". T.ex. när en vit tjej bär bindi som en del av värsta coola sminkningen, eller har på sig en 'war bonnet' pga snyggt/hipster. Det är inte ok.

  Två bra blogginlägg som förklarar lite tydligare vad jag menar: http://falskheten.blogspot.se/2012/10/ras-skolan-del-4-cultural-appropriaton_10.html http://espritfollet.tumblr.com/post/8306287840/cultural-appropriation-links

  Reply
 • Nu får ni för helvete ge er! Alla svenskar har blivit så jävla löjliga med "rasism"! Så fort det är något så är det rasistiskt eller nedvärderande.
  Sluta vara så jävla löjliga!! Det handlar om en liten sten i pannan? Vem bryr sig? Inte dom indiska kvinnorna iaf. Och gör dom det så är det bara för att dom är bittra och vill ha något att gnälla över ( som ni som gnäller över detta). Inte fan bryr jag mig de minsta om en indisk kvinna som är här på semester och köper med sig Sveriges nationaldräkt och går i hemma för att hon tycker det är fint. Tvärt om, kul att hon gillar det. Vill hon sätta jesus på korset i sin panna, varsågod. Vad gör det om hon blir glad av det??? Det är lika rasistiskt av mig att gå ner på stan och köpa en kebabrulle. Ta på er vilka kläder ni vill, vilka smycken ni vill, ät vad ni vill, sminka er hur ni vill. Är det folk som gnäller så ligger problemet hos dom. Och sluta gnäll över skit era korrekta jävla gnällspikar!

  Reply
 • Jag fattar inte att så många tror att man inte blir brun av spf! Det blir man verkligen. Jag hade turen att ha en mamma som var besatt av solskydd redan på 80- talet och hon var alltid på jakt efter högsta spf. Då var ju typ det starkaste 20. Men jag är så glad att hon smörjde och smörjde oss kids.
  Idag skulle jag aldrig vara ute utan solskydd. Jag får så ofta höra att jag som är så mörk inte skulle behöva skydda mig men ack vilket misstag det är att tro.
  Jag har värsta pigmentet, är alltid brunast av alla, men ligger under parasoll med spf 50 och lägger på ett nytt lagar så fort jag badat. Det där med svid och klåda och att bränna sig är för mig obegripligt. Varför utsatta sig för det?!

  Reply
 • Skillnaden mellan spf30 och 50 är tydligen sjukt liten… 30 skyddar 97% och 50 skyddar 98% mot de skadliga strålarna, de tillsätter massa onödiga grejer i 50 har jag hört för att det ska bli tjockare och kladdigare bara. Därför har Australien slutat sälja spf50 för de anser att det kan ge en falsk trygghetskänsla. Så nu vet jag inte hur jag ska göra när jag ska till Egypten om 2 veckor, kanske räcker med spf30 om man smörjer sig ofta… Iaf om jag ska tro på det jag läst 😛

  Reply
 • Jag kom precis hem från Australien och de säljer 50… Svårt att kommer över något under 30..

  Reply
 • Asså spf är ingen magisk kräm som blockerar strålningen helt. Den dämpar den, och siffran på spf:en handlar om HUR MYCKET LÄNGRE en kan vara i solen, jämfört med UTAN kräm! Den förlänger alltså bara tiden du kan vara i solen lite utan att bränna dig. Att bränna huden är att skada huden på djupet, kommer fram när en blir gammal också förutom den direkta skadan. Fattar inte varför så många gillar att bränna sig?
  Själv tycker jag kläder och att sitta i skuggan även skyddar bra.
  /mvh dita von teese typ

  Reply
 • HEJ! Har två frågor, Maxinne Björk som jag sett att du har sminkat har ett väldigt fint septumsmycke ibland. Vet du vart hon köpt det, och vart brukar du handla septumsmycken? Fråga två är vart du köpt din Bindi och vart man kan köpa bindis? Tack på förhand 🙂

  Reply
 • hej! Hon har köpt sitt på en marknad i mexico! är måttligt avundsjuk på hennes smycken! jag köper mina lite här och var 🙂 Bindis har jag köpt utav hon som lärde mig henna! men köp på ebay! Billigare 🙂

  Reply
 • Äntligen någon som säger detta! Hoppas folk tar åt sig att man blir brun även med SPF 50!
  Försöker lära alla mina vänner om detta men de är rädda för att de inte bli bruna!

  Så TACK för att du ta upp detta ämne!

  Reply
 • Hejsan!

  Tack för inspirerande blogg. Jag skulle bara vilja påpeka att antalet soltimmar korrelerar mer med risken för att utveckla hudcancer än om man skulle skydda sig med SPF 50. Många tror att de är skyddade enbart för att de använder SPF, men så är inte fallet. Det minskar risken för att du bränner dig, vilket i sin tur minskar risken för utveckling av hudcancer, men det är ändå UV-ljus från solen som når dina hudceller som kan orsaka mutationer i ditt DNA (vilket är en faktor till utveckling av hudcancer och andra cancersjukdomar). Rökning är också någonting som starkt påverkar utveckling av hudcancer, likväl andra cancergrupper och andra sjukdomar. Så soldyrkare, vistas inte så länge/på förmiddagen i solen (och sluta rök om ni gör det på semestern)!

  Tack för trevlig läsning, som vanligt!
  Läkarstudenten

  Reply
 • Jag är sådär väldigt känslig av solen, typ solallergiker som måste använda handskar/lååååångärmat i början av sommaren för att slippa klåda och såriga nävar. Som tur är är det bara där jag får utslag. Resten är det bara stt skydda med kläder och hatt och mycket solskydd. Nu ska jag åka till Hawaii i höst (lång historia, annars åker inte jag till soliga ställen direkt lol) och har redan börjat fundera på solskydd. Jag använder alltid spf 50+ inkl här i Sverige eftersom jag år så känslig. Eucerin och Vichy är de bästa jag hittat hittills. Har du nåt annat märkesförslag på bra solskydd?

  Reply