Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

12:34 | April 12, 2014

Problemet: Hur får jag min bas att hålla hela dagen?

Problemet ovan tror jag att ALLA har ibland. Och det är inte lätt att veta hur man ska göra, för det är lite grejer man kan hålla reda på!

Underdag: Först och främst behöver du rätt underlag för din hudtyp. torr, fet eller blandhy. När vi sedan går in på basen kan det vara så att det inte är fel på din foundation, utan att du har fel underlag för din hud!
Är du torr behöver du troligtvis krämer som tillför fett till huden, eftersom din hud inte producerar så mycket fett som den behöver.
Är du fet i hyn kanske du inte nödvändigtvis behöver mer fett till hyn utan kanske en vattenbaserad hudvårdsrutin.
Till en blandhy finns såklart hudvård som är anpassad för just blandhy, men vad gäller krämer tycker jag ändå att man kan ha en till de torra partierna och en till de feta, för att hitta rätt balans till huden.

Primer: Det finns olika primers för olika ändamål. För lyster, för matt hy, utjämnande. Välj den som passar dig!
ALLA primers är i slutändan i regel till för att hålla din makeup på plats längre.

– Först och främst när vi kikar på foundation: Har du torr, bland, eller fet hy?
Här måste du välja olika typer av foundations beroende på hudtyp. Väljer du fel, sitter foundationen inte lika länge.
Till en fet hy behöver du en vattenbaserad foundation. Får du en oljebaserad foundation tillför den bara ännu mer olja, vilket gör att foundationen kommer rinna av. (har du här då haft en oljebaserad hudvård från början så kommer en vattenbaserad makeup att fastna lika bra, efterso vatten inte fäster på olja, förstår ni sambandet?)En oljebaserad foundation kan dessutom göra att du med fet hy får mer finnar och utslag. Vet inte butiksbiträdet om foundationen är oljefri så kan du kolla på innehållsförteckningen.

Är du torr i hyn så bör du ha en oljebaserad foundation för att tillföra det din hud inte redan producerar själv. Får du  en vattenbaserad foundation kan den ha lätt att krackelera på huden under dagen eftersom du då lätt kan bli torr.
Är du blandhy? Då är det bästa knepet att ha en av varje, alltså en vattenbaserad att ha på de oljiga partierna, och en oljebaserad på de torra. Låter det jobbigt?  Men vill man ha det bästa resultatet och en bas som håller är det mitt bästa tips.

Sedan kommer vi till puder: Pudrets egenskaper är ju egentligen inte att det ska täcka MER, utan att fixera foundationen så att den sitter bättre.
Jag brukar alltid ha med mig en puderpuff och puder i väskan för att hålla glansiga partier i schack under dagen.

Du med fet hy kan använda ganska mycket puder. (jag själv föredrar transparent puder som inte har någon färg för att slippa kakighet) Pudret fixerar foundationen och ser till att basen SITTER. Du kan såklart också pudra dig under dagen för ett bättre resultat.

Du med torr hy kan vara lite försiktig med puder, du vill troligtvis också ha lite lyster i huden. Jag brukar bara pudra om det blir extremt glansigt, annars låter jag det vara. Puder krackelerar gärna en torr hy och framhäver linjer och rynkor.
Vill du ändå ha puder ska du såklart ha det! Men tänk då på att basen krackelerar fortare.

Har du blandhy räcker det med att pudra de blanka partierna, och lämna de torra partierna utan puder.

Fixeringsspray:
Man kan fixera med primer, puder, och man kan även fixera med spray när man är klar med sin bas.
Jag tycker att MAC:s fix+ är den absolut bästa fixeringssprayen som dessutom ger en lystrig och fräsch känsla.
Den sprayar man på huden efter man lagt klart basen, gör så att den eventuellt pudriga och nysminkade känslan lägger sig och fixerar makeupen. Vill du ha en helt matt bas? Skippa då fixeringssprayen.

Detta är bara lite basic riktlinjer folk, ett och ett blir två, ganska logiskt om man bara tänker efter. Har ni någon annan rutin som passar er så är det såklart kanonbra 🙂 Hittar man bara det som passar en själv så kan man strunta i alla “regler” som finns där ute.

Hoppas ni får en superlördag!

/For english, copy and paste in google translate


26 kommentarer26 kommentarer om “Problemet: Hur får jag min bas att hålla hela dagen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag har torr hy. Använder för stunden Garniers primer och Youngbloods mineraler på. Det håller inte utan pudret försvinner under dagen. Det har jag inte upplevt med tex Id. Är det Youngblood som inte passar mig
  , är primern helt fel eller är märket bara kasst månntro?

  Reply
 • hej! Att bara ha ett mineralpuder passar inte alla, och alla puder passar inte alla heller. Så jag vet inte varför det blir så, förmodligen för att det inte finns något som “Håller kvar” pudret som ett puder gör ovanpå en flytande foundation. Jag själv upplever att jag inte heller kan ha alla mineralpuder allt för länge, det försvinner också till viss del under dagen.

  Reply
 • Jag undrar om du borde se över till appliceringsteknik? Jag tycker Youngblood har relativt bra täckning jämfört med andra motsvarande, men med mineralpuder är det viktigt att man preppat huden bra med fukt och primer, och sen faktiskt tar sig tid och jobbar in pudret ordentligt i huden, med runda rörelser och ett visst tryck. Jag brukar sätta mig en stund framför teven och rulla på! 😀

  Reply
 • Hej! Jag upplevde också detta MEN när jag testade Real Techniques Expert borste satte foumdationen MYCKET bättre och jag blev inte glansig alls! Det med Bare Minerals.. Den borsten är ganska liten så man måste jobba mycket med små cirklande rörelser och jag tror det är därför som det satt så bra! Idag testade jag med en kabukiborste och blev glansig fram mot eftermiddagen…

  Reply
 • Jenny, jag applicerar så som man ska och en god stund. Idag körde ännu längre och nu är kl 10 och det ligger på ytan kring porerna igen. Så jag får nog bara inse att Youngblood inte gör jobbet för mig. 🙁 Synd för jag gillar deras färger och täckningen det ger, om än bara för en stund.

  Reply
 • Hej Linda!

  Vet inte om du kan hjälpa mig, men jag tänker att det är värt ett försök. Jag har torr hy (yttorr i alla fall) men tycker min foundation sitter bra, mitt problem är dock att jag inte får det att se naturligt ut, vilket kanske beror på att jag har väldigt mycket hår i ansiktet, dels luddet som typ alla har, men även ordentlig ansiktsbehåring (mustasch/"skägg").. har du något tips för hur jag kan applicera foundation/puder så att det ändå ser ok ut?

  Reply
 • Hej viveka! Puder fastnar ju gärna i hår tyvärr. Om du ändå vill ha puder, var noga med att applicera medhårs och använd en fixeringsspray efteråt som tar bort den största delen av den pudriga känslan! Lycka till! 🙂

  Reply
 • Okej, och hur gör jag med foundation? upplever att det framförallt är den som ser konstig ut, puder använder jag inte jätteofta, men även när jag inte har puder tycker jag att det ser sminkat ut..

  Reply
 • Låter som att du har obalans i hormonerna, ett tips kan vara att prova gurkörtsolja eller jättenattljusolja om du inte gjort det. Båda är hormonbalanserande.

  Reply
 • Hej johanna! jo, det kan man väl säga att jag har, har pco, därav all behåring..

  Reply
 • Bra tips! Jag trodde att det var fel på min foundation i vintras när jag hade extremt torr hy. Men nu när jag fått ordning på hyn igen, blir samma foundation jättefin och smälter in fint i huden 🙂

  Reply
 • Vilket bra inlägg, med bra och enkla tips! 🙂

  Reply
 • Hej, jättebra inlägg! en liten fråga bara, när man letar efter en vattenbaserad dag/nattkräm, ska den då inte innehålla någon olja alls eller bara inte till största del? T.ex. Dagkrämen jag använder nu har vatten som första ingrediens men bland annat "hydrogenated vegetable oil" som sjätte, då bör jag alltså leta efter en annan då jag har rättså fet hy?
  Älskar din blogg!:)

  Reply
 • Vill bara tipsa om att kika efter foundation som är baserad på vegetabiliska oljor, alltså inte mineralolja. Jag arbetar som hudterapeut, och mineralolja är ett big no no 😉 Det täpper till porerna med upp till 60% och är största orsaken till de flesta problemhyar. Observera att id är gjort på riktiga mineraler, och ska inte förväxlas med den dåliga mineraloljan 🙂

  Reply
 • om det är ID/Bare minerals du menar så är de heller inte lysande tyvärr då de innehåller Bismuth Oxychloride som kan göra att huden kliar och man får utslag även om det ger ett snyggt skimmer till huden så känns det inte riktigt värt det.

  Reply
 • Jag är 20 år och har haft oturen att få rosacea endast på näsan och har svårt att få sminket att hålla just där. Har du något tips på hur jag sminkar mig bäst med rosacea och hur jag kan få det att hålla? Även om du vet något bra smink mot det.

  Reply
 • Hur är det med GloMinerals flytande mineralfoundation luxe? Är den bra för torr hy och kan man blanda den med tex senasi ff?

  Reply
 • Problem med kajal!!!! Jämt när jag applicerar svart kajal på våtlinjen så blir den snabbt gråaktig/ släpper lite och jag får klumpar i ögonvråna :/ fick tipset att elda lite lätt på den men det har ej funkat.. Har du något tips? Desperat!!! Kajalen är från loreal så är inte typ nå billigt från hm 🙂

  Reply
 • Testa att fixera kajalen med mörk ögonskugga 🙂

  Reply
 • Hej! Är det meningen att man ska använda primer i samband med foundation? Jag använder puder och undrar om det har samma effekt/sitter lika bra över en primer?
  Älskar allt du gör, tack för all inspiration varje dag!! ♥♥

  Reply
 • Hur vet man att man har fet/torr/blandy?

  Reply
 • hej linda!
  det här med primers är värsta djungeln, det finns så många olika sorter med olika egenskaper. Vilka primers ska jag använda om jag vill ha en matt hy? Jag tror att jag endast har lyckats hitta dem som är utjämnande. för någon med fet hy så är en mattande primer något av en dröm.

  Reply
 • Hej! Kan du tipsa om några med olja? Tycker de flesta är oljefria, men jag har torr hy, så kan vara roligt att prova någon med olja för att se om foundation håller längre för mig då:) en foundation som har bra täckning då gärna 🙂

  Reply
 • The Body Shop har foundation med marulaolja i vilket gör att de är fuktgivande och låter huden andas 🙂

  Reply
 • Hej! Vet inte om jag kommer få nåt svar men värt att försöka. Jag har torr hud och min foundation försvinner efter en dag i skolan. Jag har 4 foundations hemma och kollade om dom var oljebaserade men ingen av dom var det, har du något tips på en budget foundation som är oljebaserad?
  Kram!

  Reply
 • Hej hej! Jag älskar verkligen din blogg, den är hur underbar som helst 🙂 Jag har en liten fråga till dig, jag använder BearMinerals foundation (puderform) och vet ej om jag ska använda vanligt puder på det för bästa resultat? Om jag gör och är minsta lilla torr i pannan syns det hur tydligt som helst och det ser ut som jag flagnar. Har du något tips? 🙂 Tack!

  Reply