Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

15:20 | August 4, 2014

Dagens fråga! Kost och skönhet

Hej!

Nu för tiden äter vi väldigt mycket hämtmat, “on the go” och diverse halvfabrikat eftersom vi lever allt mer stressade liv, allt ska multitaskas och helst käkar vi en kopp nudlar i farten.
Många känner dessutom att de behöver “koppla av med ett glas vin (eller tre)” efter jobbet. Känner ni igen er?

Huden påverkas en HEL DEL av vad vi stoppar i oss, käkar vi massa skräpmat eller tex. dricker mycket alkohol så åldras huden i förväg och kan se grå och tråkig ut, vi kan få finnar och dålig hy, är detta något DU tänker på?
Har du tänkt på att de där 2 pizzorna du äter i veckan är de som faktiskt ger dig dålig hy?

I rent skönhetssyfte, Tänker du på vad du stoppar i dig?

/Todays question:
Talking beauty, do you think about what you eat?
Junkfood, alcohol combined with todays stressed living is bad for you and your skin.
Maybe it’s nothing wrong att all with your skin care routine, maybe it’s that two extra pizzas and glasses of wine every weekend that causes your bad skin? Think about it.


26 kommentarer26 kommentarer om “Dagens fråga! Kost och skönhet”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Min hud och kropp reagerar direkt när jag inte sköter kosten och misshandlar den med choklad och alkohol. Finnarna kommer som ett brev på posten och kroppen fylls med vätska. Jag försöker hitta en balans och även om det är på sommaren som man kanske vill se som snyggast ut så är det ändå då jag tillåter mig att äta vad jag vill, festa när jag vill och skita i löpningen någon dag om jag vill. Jag fyller på med energi i form av vänner, sena nätter, soliga stranddagar och goda drinkar och låter min livsenergi och leende på läpparna släta över finnarna och kroppsfettet. MEN, detta funkar bara under några veckor, sen tröttnar jag på att känna mig ofräsch från insidan och ut och återgår till ordentliga rutiner med bra mat och härlig träning.
  Inför tillfällen då jag vill känna mig extra snygg, kanske inför en dejt eller en fest så kör jag sällan på ansiktsmasker och ansiktsbehandlingar utan jag satsar på insidan för det är det som funkar bäst för mig. En/två veckor av mycket vatten, sömn, löpning utan smink och frukt i mängder så märker jag verkligen synbar skillnad på framförallt min hud!

  Reply
 • Jag tänker lika mycket på huden som insida kropp när jag stoppar i mig skitmat. När hormonerna var som värst och jag fick världens akne utslag gjorde jag allt för att lugna ner det, om än bara en liten aning, och drack då otroliga mängder vatten och struntade i godiset. Hjälpte faktiskt en del!

  Reply
 • Ja, visst tänker jag på det. Och får ångest. Men det är ju inte bevisat vilken mat som ger dålig hy? Dessutom kan jag må så himla dåligt att jag skiter i, eller helt inte tänker på, min hy för en stund. Det är värt att då bli full, äta pizza eller godis för att få må lite bättre åtminstone en kort period. Jag har även haft akne från typ 12 års ålder till nu, över 30. Jag har provat asmycket grejer men inget hjälper. Så då skiter en i om huden blir något sämre en stund med, eftersom att den är mer eller mindre ful hela tiden. Det är väldigt tråkigt att tänka på, det börjar ju öppnas upp för fler utseendekategorier i media, men har ni någonsin sett en finnig skådespelare i en serie t.ex? Det är som att akne är det värsta en kan ha, utseendemässigt sett. Inte jätteroligt för oss som living that finnlife 24/7.

  Reply
 • Tänker inte så mycket på huden, men där emot på alla organ och att kroppen ska må bra – så försöker äta så bra jag vill och orkar.

  Reply
 • Ser inte alls nån skillnad på huden oavsett vad jag äter däremot känns det på insidan när man ätit skräpmat för många dagar i rad.

  Reply
 • Måste instämma med H här. Och vad vår samtid behöver är INTE mer stress och riktlinjer för vad vi ska äta för att se bra ut. Så himla unga människor många lider av ätstörningar och då hjälper det inte att lägga på ännu en aspekt i vad "onyttig mat" gör med ens kropp.

  Reply
 • Tack! Precis det jag menar, fast jag fastnade lite i det personliga… heh. Men ja jag håller med om att det finns så många utseendekrav och sedan det här med vad en äter ovanpå det? Nej tack…

  Reply
 • Jag tänker på att äta och leva nyttigt för att må bra. Att huden ser bättre ut ser jag bara som en bonus. Att den här diskussionen skulle leda till mer press och ätstörningar tycker jag låter väldigt larvigt. Det handlar om att förespråka ett nyttigt levnadssätt, inget annat. Kroppen mår inte heller bra om du äter för lite eller tränar för mycket, detsamma gäller såklart huden. Ge kroppen vad den behöver och låt bli det den mår dåligt av, det mår alla bättre av 🙂

  Reply
 • Det här med "nyttigt levnadssätt" är ju ett rätt uttjatat argument dock. Man är varken dum i huvudet eller onyttig för att man äter godis nån gång i veckan eller äter en balanserad kost trots att den innehåller pasta och bröd (vår tids fett-fobi har blivit kolhydratsfobi) Det är säkert jättebra för vissa men vi är olika och gör olika val.
  Ätstörningar handlar inte om svält och överträning utan om en överdriven fixering vid mat och kropp. Hur man sedan får utlopp för sin ätstörning varierar. Vissa svälter sig, andra äter för mycket, andra tränar för mycket..osv.

  Reply
 • Fast diskussionen tar ju avstamp i om hur hyn hänger ihop med det en äter. Typ som att en ska tänka på att en kan bli "straffad" med dålig hy om en inte äter bra. Det kan leda till ångest hos en del, bland annat mig.

  Reply
 • Det som min kropp reagerar på är när jag äter mycket kolhydrater (alltså överdrivet, ovanligt mycket) då får jag ofta svampinfektion. Men huden är faktiskt väldigt bra och finnfri sen jag fick min första son efter många år med acne.

  Reply
 • Sen tror jag på en placebo-effekt: vet man att man ätit glass till middag och är petig med sin mat, kommer man inte må så bra liksom.

  Reply
 • Ja det gör jag. Jag undviker för mycket mejeriprodukter och byter ut de flesta mot veg alternativ så som mandelmjölk istället för vanlig. Äter sällan väldigt fet mat heller som pizza och friterat då jag alltid får finnar av det. Äter hellre avokado eller lax om jag behöver fettet. Men jag utesluter inget till 100%. (Eller jo godis men det tycker jag bara inte om så )

  Reply
 • *SUCKAR ÅT DIN OKUNSKAP*

  Reply
 • Jag måste medge att jag vet att det inte är bra för mig att äta skräpmat både för det yttre och det inre. Men ärligt talat skiter jag i det relativt ofta. Jag är liten och har alltid haft lite problem med maten, inte ätstörningar eller så men jag har väl inte haft en bra relation heller. Ett av mina största problem har varit att jag ofta inte tänker på att äta – jag glömmer bara bort det liksom. Nu har jag insett det, efter att jag började räkna mina intag per dag och insåg att jag åt på tok för lite av typ allt, och jag tillåter mig själv att äta det jag känner för när jag känner för det – vare sig det är spenat eller pizza. Helt enkelt bara för att få i mig mat och för att få till en slags rutin. Om jag inte får äta något jag känner för, så blir det lätt så att jag skippar måltiden helt. Det låter så himla dumt och är svårt att förklara, men jag kunde ofta skippa både lunch och middag tidigare utan att ens tänka på det. Så nu äter jag när jag känner för det – oavsett vad det är. Dock är jag inte uppväxt i ett "snabbmatshem" så äter jag mycket fet snabbmat en dag känner jag för det mesta för något lätt och fräscht nästa dag. Jag har inte köpt varken lösgodis eller chips på många månader. Så det är väl tur att jag har det tänket bakomliggande någonstans och inte låter allt gå överstyr.

  Så… Ja jag är medveten om effekterna, men då och då skiter jag i dem på grund av mina anledningar. Jag är bara människa, liksom.

  Reply
 • Hej!
  Jag tänker jämt på vad jag stoppar i mig, just på grund av att jag hade acne från 20 år, tills jag blev gravid när jag var 24. Jag tror det har en hel del med hormoner att göra också hur min hud såg ut, men det blir betydligt bättre när jag inte slänger i mig massa skräpmat. En fördel med att äta nyttigt och vara ute i naturen och röra på sig är ju också att man mår bättre! 🙂

  Reply
 • Förstår inte varför det skulle vara ett problem i att tänka på vad man äter och dricker. Det är ingen ätstörning. Det handlar om sunt förnuft. Kan man däremot inte kontrollera sitt intag av alkohol, godis eller läsk borde man nog fundera över varför.
  Det märks när man dricker alkohol, äter för mycket fett eller socker, och inte tränar. Jag mår skit rent ut sagt. Jag blir trött, deppig, hungrig sover dåligt och får dessutom problem med magen. Jag tror att de flesta forskare och fysiologer håller med mig om det.

  Reply
 • Jotack, jag dricker och äter ibland fel tack vare ångest! Och jag har sökt hjälp för det men när flera olika ssri inte fungerade så har jag inte fått prata med någon eller träffa en läkare på flera månader. Så wow, snällt att säga att en ska tänka på vad som ligger bakom att en mår dåligt när en redan mår dåligt! Det hjälper säkert!

  Reply
 • När jag slutade på p-piller fick jag problem med hyn och testade att äta olika kosttillskott. Började med A-vitaminer men det hjälpte inte så mkt. Nu äter jag nattljusolja (tex Efamol) och jäklar vilken skillnad! Så visst ser jag att insidan påverkar utsidan, men har inte ändrat mina matvanor.

  Reply
 • Ce, vad hade du för problem med huden? Hur hjälpte nattljusoljan? 🙂

  Reply
 • Det er klart jeg tenker mye på hva jeg spiser, men det betyr ikke at jeg ikke unner meg noe godt, selv om det ikke blir ansett som sunt. Jeg spiser VELDIG lite chips, kjeks, fast food, og drikker ikke brus eller saft, men velger heller melk, vann og den beste (og dessverre dyreste) varianten av juice som ikke er av konsentrat. Men alt dette har med hva slags stoffer maten inneholder, det finnes for eksempel sunt fett, og jeg holder meg ikke unna den typen selv om det heter FETT. Dessuten er jeg så himla glad i sjokolade!

  Jeg drikker også alkohol, men ikke hver helg, jeg holder meg til spesielle anledninger eller fester nå og da. Jeg tror mye av livskvaliteten din handler om hva du tillater deg selv å spise, samtidig som du klarer å balansere det til et sunt kosthold. Jeg har ingen problemer med å tro at sjokoladen jeg spiser, selv om jeg kanskje spiser det litt for ofte, ikke gjør stor skade, men heller lar meg bryte noen av de grensene man setter i hodet sitt når man leser i nettaviser om typ farer ved forskjellige matvarer (selv de som i utgangspunktet er naturlige) og blogger om hvordan mat har fungert for den enkelte – alle er forskjellige, og vi skal dermed gjøre slik det fungerer for den enkelte av oss, uten at vi putter i oss alt mulig dritt som faktisk er skadelig. For min del holder jeg maten min mest mulig ren – velger matvarer med minst mulig tilsetningsstoffer, lager mest mulig fra bunnen av. Og sjokoladen, da, som jeg er så glad i.

  I en alder av 22 vet jeg hvordan huden min reagerer på hva jeg spiser, og det er derfor jeg klarer å balansere mitt eget kosthold slik jeg gjør, uten å MÅTTE tro at jeg ikke må spise ditt og datt fordi det gjør sånn og sånn med deg. Mest av alt tenker jeg på hvordan det blir seende ut inni, og trening har derfor stor betydning i forhold til matveien. Og det er vel bare fordi jeg trener hardt og jevnlig at jeg tillater meg selv slike gleder som sjokoladen. Perfekt hud har jeg absolutt ikke, men slik jeg holder på nå holder den seg faktisk veldig bra!

  Så jeg tror rett og slett at den enkelte må ta til seg det man kan få av tips, forstå hvilke typer matvarer som faktisk ER dritt, og gjøre slik man føler best, alt tatt i betraktning. Så slipper man dessuten å stresse over det hvis man en dag hører at jordbær gir rynker, for stress gir ihvertfall det! 🙂

  Reply
 • Jag äter rätt så bra mat, faktiskt. Aldrig halvfabrikat, och eftersom jag är både gluten- och laktosintolerant är det väldigt svårt med hämtmat i annan form än sallader. På helgerna (eller om jag är sjuk!) unnar jag mig dock att äta rostmackor (glutenfria såklart), men annars blir det smoothies eller protein till frukost varje dag. Lite godis går såklart i ibland, men till största del äter jag piggelin. I alkoholväg blir det något glas vin eller någon drink lite då och då! Dricker mängder med vatten och har en väldigt aktiv vardag, så i matväg borde väl kropp och hy vara nöjd 🙂

  Reply
 • Det påverkar en hel del om jag smäller i mig choklad eller ostbågar eller liknande.
  Däremot är det viktigare för mig att få äta minst ett ordentligt mål mat om dagen, helst varm mat. Magen gör uppror annars, jag känner mig inte helt hundra och jag ser märkbart mer sliten ut. Det är lätt hänt att man bara käkar en sallad i förbifarten, någon knäckemacka osv. men "riktigt" mat fungerar absolut bäst!

  Reply
 • I try to watch it a little but don't worry too much. I go to the doctor for a health check once a year, he takes some blood samples and everything and you get the results some days later. I can really recommend this! You get detailed advice since every body is a little different and prodesses the nutrition slightly different.

  Reply
 • Jag äter inte halvfabrikat (smakar illa) eller snabbmat (onödigt dyrt) särskilt ofta. Dessutom jobbar jag de tider som systemet har öppet vilket gör att jag aldrig har vin hemma för att ta ett spontanglas (njuter även mer av ett glas oboy).
  Dock är jag en godisråtta. MEN, när jag väl äter snabbmat efter tex en natt på krogen så blir inte min hy nå sämre för det. Gillar inte pekpinnar gällande andras kostvanor.

  Reply
 • Tänker ganska mycket på vilken mat jag stoppar i mig, på så vis är det nästan "tur" att jag får finnar ungefär direkt jag ätit något och så har det alltid varit, en chokladkaka på 50g och utbrottet av oren hy är total. Det går fort att klämma i sig snabbmat och godis men minst dubbla tiden att få bort finnarna vilket har gjort att jag äter knappt godis/snacks längre utan tar en frukt istället.

  Reply