Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

14:27 | May 5, 2015

Den stora penseltvätts-guiden

penslar3

jag får mycket frågor kring hur man tvättar sina sminkborstar på bästa sätt, så nu har jag gjort en liten guide till er!

/I get a lot of questions of how to wash your make up brushes in the best way. So I did a little guide for you 🙂

penslar2 Vilken typ av penslar är det du har? är det naturhårspenslar är det bäst att tvätta dem med schampoo. Det tar hand om håren så att de inte blir sköra och går av. Större borstar kan man även skölja av med balsam, då blir de fantastiskt mjuka. Naturhårspenslar används oftast bara till torra produkter som ögonskuggor & puder, därav blir det inga större bakteriehärder i dem, och de behövs inte tvättas så ofta. Nån gång i veckan räcker.
Äkta hår i penslar försvinner mer och mer då vi faktiskt vill ha penslar i syntet, så, Hur vet man att det är äkta hår? Det står oftast på förpackningen, annars, fråga personalen om du känner dig osäker.

/What types of brushes do you have? Animal hair brushes is best to wash with shampoo. It takes care of the hairs so they do not become brittle and break. You can also rinse them with conditioner once and a while, then they become wonderfully soft. Animal hair brushes is typically used only for dry products such as eye shadows and powders, so they will not drag that much bacteria in them. Wash them once a week.
How do you know it’s animal hair? it’s often on the packaging, otherwise, ask the crew in the store your’e in.

penslar1

Har du penslar av syntethår går det bra att tvätta penslarna med tvål, eller med diskmedel. Jag brukar tvätta dem med tvål, och grovrengöra dem några ggr i månaden med diskmedel för att få bort allt fett och bakterier från foundation & concealerborstar. Syntethåret är inte lika ömtåligt som naturhåren, därför kan man tvätta dessa oftare än naturhårsborstarna.
Foundation & concealerborstar rekommenderar jag att ni tvättar av efter varje användning för att undvika att det bildas bakterier i borstarna. Ibland kan det faktiskt vara så att det är era smutsiga borstar som är grunden till oren hy och finnar. Så tänk på det när ni sitter där med en två års gammal foundationborste ni aldrig tvättat. Använder ni däremot era syntetpenslar till torra produkter räcker det med att tvätta 1-2 ggr i veckan.
Självklart går det bra att fräscha upp penslarna med en brush cleanser lite då och då, detta tycker jag dock sliter väldigt mycket på penslarna.

/Do you have brushes of synthetic hair, it is good to wash the brushes with soap or dish soap. I usually wash them with soap and rough cleanse them a few times a month with dish soap to remove all fat and germs from the Foundation & Concealer Brushes. Synthetic hair is not as fragile as the natural hairs, and that’s why you can wash them more frequently than animal hair brushes.
I recommend that you wash the Foundation & Concealer Brush every day after using them, to avoid bacteria to grow in the brushes. Sometimes it may actually be your dirty brushes that causes pimples & irritated skin. So think about it when you’re sitting there with a two-year-old foundation brush you never washed.
Synthetic brushes used for dry products is enough to wash 1-2 times a week.

penslar5

När det gäller att torka penslarna, ställ dem ALDRIG i ett glas eller i en kopp, då rinner vattnet ner i fästet på penslarna så att limmet löses upp, håret i penseln kan lossna så att den börjar fälla.

/When drying the brushes, NEVER put them in a glass or a cup (if you want to keep the brush intact) then the water can dissolve the glue that sets the hair to the brush. And the brush begins to shed.

penslar4

Rulla istället ihop en handduk som på bilden ovan, låt vattnet rinna UR från borsten, då torkar den även snabbare än om du ställer den i ett glas. Handduken hjälper även till att suga upp vattnet lite fortare.

/Instead, roll a towel as I’ve done above, so that the brushes can dry in a downwards motion, it lets the water flow out of the brush. The towel also helps to soak up the water a little faster.


23 kommentarer23 kommentarer om “Den stora penseltvätts-guiden”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Skitbra inlägg! Jag undrar om du(eller någon annan) sitter inne på tips när det gäller tvättning av beautyblender/real techniques svamp samt puderpuff? Jag får inte bort min foundation från min svamp:( använder diskmedel och gnuggar så det känns som den går sönder..

  Reply
 • Puderpuff brukar jag slänga in i tvättmaskinen, jag själv använder aldrig svampar pga att de lätt blir ganska fulla av bakterier tyvärr.. Så jag håller den delen var osagd

  Reply
 • Olivolja och varmt/ kokat vatten i en skål! Sen lägger du i svampen där och låter den ligga i nån timme. Lite då och då klämmer du på den så att foundationen åker ut och så blir den som ny!

  Reply
 • Sjukt bra tips! Haha verkar som jag har gjort fel hela mitt liv.. Super tack för tillrättavisandet 😉

  Reply
 • jag har börjat fundera lite på om man använder tvål o shampoo o sånt till borstarna om man kan få allergireaktioner när man sedan använder dem? har så väldigt ledsen känslig hud så jag vet inte vad jag ska tvätta dem med :S diskmedel känns ju också rätt starkt

  Reply
 • Skölj av borstarna noga med vatten efter du har tvättat dem med shampoo/tvål/diskmedel (vad du nu väljer), så är det ingen risk. Är du mycket känslig (för parfym) använd endast oparfymerade produkter när du rengör dina penslar och borstar

  Reply
 • Hej!
  Riktigt bra inlägg, har nu en snabb fråga som jag undrat om väldigt länge.
  Real technique borsten som du använder till concealer (ser ut att vara den på bilden), vad är det den heter??
  Sökt runt men aldrig hittat..

  Reply
 • Kan ha fel men jag tycker att det ser ut som deras “deluxe crease brush”. Den ingår i deras “starter set”. 🙂

  Reply
 • Hej,
  Jag tvättade en foundationborste i syntet i tvål första veckan men tänkte sen göra ordentligt med diskmedel. När den sen torkade luktade den så fruktansvärt illa att jag inte kunde ha den nära ansiktet., tänkte att det kunde bero på diskmedlet så försökte tvätta om flera gånger i tvål men lukten försvann inte.

  Har du någon aning om vad detta kan bero på? Vågar inte tvätta med diskmedel med…

  Reply
 • Hej! är penseln gammal? bakterier luktar ju oftast om de har fått ligga och gosa till sig i penseln länge. är det en ny pensel skulle jag gå tillbaka till butiken och visa dem hur det ligger till och att den luktar illa. för det ska den inte göra när du tvättat den.

  Reply
 • Hej Linda! Tack för superbra tips och en superbra blogg!
  Jag har en liten fundering och skulle vara förevigt tacksam för svar.
  Jag har olika borstar från olika märken. Det var ett tag sen som jag köpte dem och jag undrar bara om man kan se på något sätt om borsten har syntethår eller naturhår? För eftersom jag köpte dem för ett tag sen så kommer jag inte riktigt ihåg vad de kommer ifrån och namnet har gnuggas bort från penseln.

  Tack på förhand. Du är bäst!
  Kram, Ebba

  Reply
 • Hej!
  Det är jättesvårt det där. nya syntetborstar är otroligt mjuka medan äldre syntetborstar är lite strävare. naturhår är lite “vassare” i stråna kan jag tycka, men så är inte alltid fallet heller. Är det så att du bara använder borsten till torra produkter är det lika bra att du bara använder schampoo när du tvättar. Men vill du VERKLIGEN veta till 100%, prova lite hårfärg eller bryn/fransfärg på den. Syntethår färgas inte medan äkta hår suger åt sig färgen.
  Kram!

  Reply
 • Hej! Jag har funderat så himla länge på vad din rouge borste ifrån Bdellium tools green bambu heter? har deras borstar till ögonen och tycker dom är så mjuka och bra!

  Reply
 • hej Linn! jag trooor det står 964 på den 🙂 kram

  Reply
 • Linda! Många av mina borstar/penslar tenderar att bli liksom toviga i mitten och tappa sin form. Vad kan det bero på och hur gör jag för att undvika detta?

  Reply
 • Hej! Mina penslar/borstar tenderar att bli toviga i mitten efter ett tag (tar inte jättemånga användningar innan de är toviga), och jag vet inte vad det beror på! Tvättar de med jämna mellanrum och är inte särskilt hårdhänt när jag sminkar mig.

  Reply
 • Hej Linda! Tack för superbra läsning!
  Jag undrar, har samma eyelinerpensel som du har den böjda från MUS, (113), ibland upplever jag att den blivit “spretig” och inte så följsam som när alla hårstrån är raka, finns det något man kan göra för att få bort detta? 🙂

  Reply
 • Linda! Flera av mina borstar/penslar tenderar att bli toviga i mitten. Jag tvättar de regelbundet, och är inte hårdhänt med de, så jag undrar varför det blir så? Har du något bra tips för att förhindra tovighet i sminkborstar?

  Reply
 • Nu har jag försökt skicka min fråga till dig minst fyra gånger utan att den publicerats. Vad är felet??

  Reply
 • hej! den kommer upp 🙂 jag måste bara godkänna kommentaren först.
  Vissa borstar av lite sämre kvalitet blir lätt lite toviga i mitten. jag vet inte alls vilken typ av borstar du har, men har du haft borstarna väldigt länge så kanske de behövs bytas ut. kram

  Reply
 • Gjorde precis som du förklarade hur man gör på syntethår. Är 27 åt gammal o har aldrig tvättat en sminkborste i hela mitt liv. Aldrig försent o börja, right? 🙂 Förhoppningsvis får jag finare hy på köpet 🙂 Tusen tack!

  Reply
 • Hej! Jag fick ett kit med dina fantastiskt vackra sminkborstar i julklapp av min pojkvän, och vill såklart vårda dem rätt.

  Jag har problem med akne och har därför tänkt att jag borde sterilisera borstarna efter varje användning med någon typ av spray, och rengöra med diskmedel en gång i veckan. Jag använder mineralpuderprodukter och puderskuggor enbart så det kanske är onödigt att rengöra varje dag då? Vad tror du? 🙂

  Reply
 • Hej! vad härligt 🙂 Borstar du använder med enbart torra produkter som ögonskuggor tex, behöver du faktiskt inte rengöra varje dag, borstar du använder till huden däremot skulle jag rekommendera att rengöra efter varje användning, ha som rutin att tvätta direkt efter du gjort din bas och tvätta med diskmedel och ljummet vatten, det tar bort bakterier och håller borstarna fina 🙂 kram

  Reply