Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

14:20 | June 18, 2016

Mitt bästa sminktips!

glossybox
(bild från nya Glossybox magazine)

Man ser ofta rubriker som: “Såhär SKA du sminka dig”, “RÄTT makeup för sommaren”,” såhär SKA du lägga din rouge” osv osv.. bla bla bla
Jag blir ibland så trött på allt man “SKA” göra kring smink så jag vill spy!

Vet du vad mitt allra bästa sminktips är: HA ROLIGT MED MAKEUP!
Lek med smink och våga uttrycka dig precis så som du vill, sålänge DU känner dig fin så go for it!
Alla dessa “regler” som finns passar inte alla, och vägen till resultatet spelar ingen roll, sålänge du blir nöjd i slutändan!
Jag har alltid fått höra att jag lägger foundation och concealer i fel ordning, och att jag sotar på fel sätt, men varför är det fel? det blir ju bra när jag är klar? varför ska vägen dit spela roll egentligen?

Just grejen kring att smink SKA vara på ett speciellt sätt, och att allt ska kretsa kring ett speciellt ideal tycker jag är så tråkigt!
Tidningsrubriker som säger att “såhär SKA du se ut i vår” Fast va? jag vill inte se ut på något speciellt sätt, jag vill se ut som jag vill!
Vill jag ha ett svart läppstift mitt i sommarsolen så är det precis lika rätt som vilket läppstift som helst.

Smink behöver inte nödvändigtvis betyda att du måste se ut som en superglammad Kim Kardashian (bara ett exempel) varje dag.
Smink kan också vara ett sätt att uttrycka en viss stil, ventilera känslor och göra något mer av vardagen än att bara försöka göra en snyggare version av sig själv hela tiden.

Sedan finns det självlart saker man kan förhålla sig till om man vill att sminket ska sitta hela dagen osv, som att använda primer, och puder osv.
Och så finns det även “regler” som te.x vi makeupartister använder för att framhäva ansikten på olika sätt, och färger för att framhäva andra färger som såklart funkar. Det ska vi inte glömma.
MEN..
Vill man inte använda dessa, så behöver man såklart inte det. Bara för att det är rätt i praktiken, så kanske det inte känns rätt för dig!

Det skulle vara som att jag skulle säga att du skulle vara suuuuupersnygg i det där knallröda läppstiftet, men du hatar det, varför ska du då ha det på dig? makes no sense..
När jag var yngre gjorde jag allt för att passa in och var allmänt vilsen, försökte hitta billiga märkeskläder på REA eftersom jag inte hade råd med märkeskläder till ordinarie pris (plus att jag tyckte det var fruktansvärt onödigt att lägga pengar på), jag sminkade mig med rosa läppglans och hade blont fint hår när jag egentligen bara ville ha trasiga jeans, svart hår och piercingar.
Numera skiter jag i vad andra tycker och jag trivs äntligen med mig själv, mitt självförtroende är 100ggr bättre när jag får vara den jag är och uttrycka mig precis som jag vill. Och om folk inte är fine med det, så är det inga personer jag vill lägga min energi på ändå. Att ständigt göra sig till bara för att passa in i en viss mall mår ingen bra utav.

Jag kan se tillbaka på mitt 14-åriga jag och tänka på hur osäker jag var då, kunde läsa en rubrik där det stod: “Såhär ska du se ut i håret i sommar” och tankarna flög runt i mitt osäkra tonårshuvud “-Okej.. vad händer om jag inte ser ut så? blir jag mobbad då? om jag inte har det dyraste sminket, kommer folk tycka mindre om mig då?” Minns även en gång på ett jobb jag hade för 100 år sen där chefen kom in och sa “du ser trött ut, du kanske ska sminka dig lite mer” vem fan tar sig ens rätten att säga så? So what? jag kanske VAR trött, hade inte sovit och var nervös för att komma till ett nytt jobb?
Jag vill inte ens tänka på hur ni, dagens 13-14-åringar har det med sociala medier och alla “måsten och ideal” ni matas med varje dag..

Poängen är:  Gör vad du vill! använd galna färger, kör massor av contouring, overlina dina läppar, använd knallblå ögonskugga, eller skit i smink överhuvudtaget! Våga leka och experimentera, det är bara smink och det går att tvätta bort 🙂
Men känn dig aldrig tvingad att sminka dig på ett visst sätt bara för att någon säger åt dig vad du SKA göra.
Du ska ingenting, kör din egen grej, och ha roligt <3

Kärlek

/You often see headlines like: “You SHOULD wear this kind of makeup,” “you SHOULD do this and that .. blah blah blah
All this “you should…”  makes me wanna puke!

You know what my best makeup tip is: HAVE FUN WITH MAKEUP!
Play with makeup and dare to express yourself just the way you want, as long as you feel pretty, go fot it!
All of these “rules” are not suitable for everyone.
I have always been told that I put foundation and concealer in the wrong order, and that I do smokey eyes in the wrong way, but why is it wrong? it turns out well in the end, why should the way to the the result matter?

Just the thing about that makeup should be in a special way, and that everything should revolve around a particular ideal, I think is so boring!
Newspaper headlines that say “You SHOULD look like this this summer” but come on? I don’t want to look in a special way, I want to look like I want!
Do I want a black lipstick in the middle of the summer, it is just as right as any other lipstick.
Makeup does not necessarily mean that you have to look like a super glammed Kim Kardashian (just an example) every day.
Make-up can also be a way to express a certain style, ventilate emotions and make something more of everyday life than just trying to make a better looking version of yourself all the time.

Then there of course things you can use to if you want your  make up to last all day, like using primer and powder, etc.
And then there is also “rules” that for example makeup artists use to enhance faces in different ways, and use colors to makes eyes pop and so on.
BUT..
If you don’t want to follow these rules, then don’t. Just because it’s right in practice, maybe it does not feel right for you!

It would be like, let’s say that I recommended you a bright red lipstick, but you hate it, why should you wear it? makes no sense ..
When I was younger, I did everything to fit in and was very lost, tried to find cheap designer clothes on SALE because I could not afford designer clothes on ordinary price (plus I thought it was terribly unnecessary to spend money on designer clothes), I had pink lip gloss and  blond hair when I really just wanted to have jeans, black hair and piercings.
Nowadays I do not care what others think, and I finally feel comfortable with myself, my confidence is 100times better when I get to be who I am and expressing myself just as I want. And if people are not fine with it,  I don’t want to put my energy on them anyway.
Constantly trying to fit into a particular ideal will never make you happy.
I can look back on the 14 year old me and I think about how insecure I was then, could read an article about: “Here’s how you SHOULD look this summer” and the thoughts were flying around in my insecure teenage head like “Okay. . what happens if I do not look like that? do I get bullied then? if I don’t have the most expensive make-up,  will people like me less? ”
Also remember a job I had 100 years ago where the manager came in and said, “You look tired, maybe you should put more makeup on” who the hell takes the right to say something like that? So what? maybe I was tired?? 
I don’t even want to think about how 13-14-year-olds are struggling with today..

The point is: Do what you want! Use crazy colors, do lots of contouring, over line your lips, use the bright blue eye shadow, or don’t use makeup at all! Dare to play and experiment, it’s only make-up and you can wash it off 🙂
But never feel like you HAVE TO use cosmetics in a certain way just because someone else tells you what to do.
Do your own thing and have fun <3

Love


45 kommentarer45 kommentarer om “Mitt bästa sminktips!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • ?

  Reply
 • Hade önskat en gillaknapp nu men slänger iväg en kommentar istället 🙂 jättebra inlägg! Behövs fler sådana. Håller med dig på alla punkter!

  Reply
 • AMEN to this! I think everyone should be able to look the way they want, whether they want to wear lots of makeup and color or no makeup at all.

  Reply
 • Underbart! Håller med överallt :))

  Reply
 • Jag har aldrig kommenterat förut, brukar bara läsa igenom, tänka en liten tanke om inlägget, men inte mer än så. Men nu känner jag bara att jag måste få skriva detta – tack Linda! Tack för ett så fint inlägg som får mig att känna att jag duger som jag är och att jag inte behöver leva efter andras måsten och åsikter. Blev så himla glad av detta, tack fina du!!

  Reply
 • Det här är varför jag älskar dig och din blogg. Håller med till TUSEN!!!

  Reply
 • Så himla fint och inspirerande inlägg! <3

  Reply
 • Äjmän to that.Bra,Linda.

  Reply
 • P R E A C H ! ! !

  Så himla rätt! Jag har alltid känt samma ångest över alla skriverier i tidningar om hur man SKA se ut. Jag har tex. aldrig velat vara blond förens för två år sedan ungefär. Tycker om att kunna göra vad jag vill med smink. Vissa tekniker funkar men andra inte och jag kör alltid på det som passar mig bäst. Vad som är enklast och i slutändan bli bäst för mig. Så skönt att någon som har ett stort namn inom makeup världen säger som du gör “gör precis vad DU vill!”

  Du är bäst Linda! xo

  Reply
 • Grymt inlägg! Du är bäst och älskar just att du alltid sminkar dig som du vill och att du istället för att säga SKA säger såhär KAN man göra osv… Jag va själv jätteosäker som tonåring, men nu är jag jättetrygg i mig själv och försöker peppa andra till att vara det med. Ibland går jag utan smink, ibland med massa smink och ibland litegrann. Det är en konstform för mig och får mig att känna mig extra fin ? Kram till dig och alla!

  Reply
 • Yess! Helt rätt Linda, såå bra! ? Tänk om någon skrivit detta när jag va 13-14! Love it ?

  Reply
 • ❤❤❤

  Reply
 • Du är SÅ bra, Linda!! I freakin’ love you! Och vilken häftig bild på dig, du är så satans snygg! Och så himla ball som bara kör din egen grej rakt igenom. <3

  Reply
 • Så rätt!!! ?????????

  Reply
 • Helt rätt!

  Reply
 • Så bra skrivet! Helt rätt!

  Reply
 • WOW vilket härligt och peppigt och extrembra inlägg!!!!! Du är så grym på så många sätt, en riktigt bra förebild!

  Reply
 • <3 många bloggar skriver om såna här grejer mellan varven, men sen när de bloggar som vanligt så känns det som de ändå faller i fällan själva, men när du skriver det känns det väldigt äkta! du är en superinspiration för unga!

  Reply
 • MYCKET bra skrivet! Jag själv behövde inte detta inlägg, men säkert många andra. (Jag är 41 år och gör som jag vill 😉 ) det här är ju inte första gången du skriver så här, men det tål att upprepas. Du är så grym och duktig. Stort tack Linda!

  Reply
 • Helt rätt!!! Så bra skrivet??

  Reply
 • Bra sagt!!

  Reply
 • Hej!! Måste bara få fråga om du och din pojkvän fortfarande är ett par? 🙂

  Reply
 • Fast ärligt talat, vad har vi med det att göra?

  Reply
 • Fina Linda! Vilket fantastiskt inlägg.

  Reply
 • This post is SO good! I’ve always been told, that because I have blue eyes, I can’t use blue eyeshadow, and no, it’s not the best color for me, but I like to play around with it, so why shouldn’t I do that? I can really relate to this post!

  Reply
 • Såå bra skrivet Linda!! Tack för du dela med dig hur du själv kände/tänkte. Just detta med att passa in som så många tjejer vill. Dubbel like!

  Reply
 • Bäst ?

  Reply
 • Wou!!!!!!fantastiska ord!!!!!!?????

  Reply
 • Absolutely!!! I was thinking just the same thing all this time. You are my muse and in that point We totally agree!! Thank u so much for being like you are! A huge hug from Spain linda Linda!!

  Reply
 • Håller med 100% Det är inget fel att ge allmänna tips så att man kan uppnå den effekt man vill åt, men när folk håller på säger att man MÅSTE göra på vissa sätt, det är bara destruktivt! Blir arg på hur mycket jag slösat på att försöka följa alla dessa regler, fått höra att jag borde skaffa lugg, bleka håret, att lila är rätt färg för mina ögon, att rött läppstift ser billigt ut, att jag inte kan sminka mig med bara glittriga ögonskuggor, att jag måste använda vissa penslar till vissa saker, att mitt favoritmärke är dåligt bara för att det är billigt(sagt av en person som inte testat det), att jag måste använda foundation och concealer under ögonen. Orkar inte med människor som ska vara så close minded hela tiden, oftast finns det faktiskt inte “det enda rätta sättet” att göra saker på.

  Reply
 • Sååååå rätt!!!! Och detta gör DIG till just den utstickande och inspirerande individen som kan få den minst intresserade att våga öppna upp sin stängda dörr för att skapa. Och inte bara i smink. Smink kan vara en dörr för en osäker person som i nästa tur kan leda till att personen i fråga vågar ta för sig mer av annat i livet. När jag sminkar andra är det exakt detta jag brukar prata om, just för att avdramatisera allt kring makeup. Det finns inga regler, men självklart finns det riktlinjer som kan vara sköna att luta sig mot om man vill efterstäva något specifikt. Jag har också alltid gått min egen väg, som också självklart följer strömmen ibland, men då medvetet för att jag T.ex vill ha overline i läppar. Du har alltid och kommer alltid vara min största inspiration till makeup, konst, när jag skapar musik och livet allmänt! <3

  Reply
 • Hi Linda !

  It`s good to read articles in your blog . Nowadays I am creating makeup looks , having fun with makeup and experiencing colors on my face. It`s indeed enjoyable and I feel amazing to do this and I can use my looks as inspiration for my future designs and illustrations . Yeah , the trends that I see in Instagram,social Media and magazines nowadays really really,… confuses me too . I don`t know if i should tag the cosmetic companies in my looks . sometimes I see the photos that they share in their gallery and it confuses me really.The way they explain about the look makes me think was this phenomenal that they reposted? I noticed that they only share the photos of those with Ks of followers mostly , what about others , others are no one ? I don`t understand why people have selected Kardashians as their idols , who they really are? I personally think they got famous for nothing and no talent . I have also decided to stop thinking about what others think , many people forget that it`s just makeup and it`s fun. I used to think what is right and wrong and are the makeups that I create good enough ? I don`t get thousands of likes in Instagram but I do really have faith on myself and on what I do . I created a makeup look in which I had got inspired by cherry blossoms and I tagged you and you liked my photo for the first time !!! and whether it may seem extreme or whatever but I had joy tears because my favourite makeup artist had liked my photo <3 You are always an inspiration for me . I have been following you for 5 years and pinning your looks in pinterest .just hoping that I meet you one day and share my words with you and how much I love you as an artist . sometimes I feel bad that everything is virtual 🙁 .

  Reply
 • ????❤️❤️

  Reply
 • På min lista över förebilder som ger mig inspiration står du med Linda! Just för detta att du vågar vara dig själv och gå emot strömmen. Jag gjorde precis som du när jag var yngre och försökte passa in. Provade allt möjligt men tillslut blev jag bara förvirrad och vet knappt vad som är jag och vad som är någon annans idé som jag intalat mig är “jag”. Men det släpper allt eftersom och det är kul att upptäcka sig själv igen 🙂 Tack för all inspiration, det är guld värt!

  Reply
 • Så bra inlägg, vilken förebild du är! Heja!! <3

  Reply
 • <3 !

  Reply
 • This is why I love you SOOOOOOO much as an artist and a human being. You are beautiful inside and out and you are a true artist. You are my role model Linda. I really hope to come as far as you in my makeup career. You have really inspired me over the years to wear bolder lipstick and be more creative in my makeup and my work, even when others tell me “that goes against the norm”.

  thank you for being you!
  Love,
  Bella

  Reply
 • Håller med dig fullständigt! Så bra skrivet. Fantastiskt vacker på omslag på nästa Daisy Beauty också förresten. 🙂

  Reply
 • Great article! Very well said! I can’t imagine what teenage girls feel like today. I feel sorry for my two girls and some of the things they’re going to have to put up with but I’m trying my best to teach them not to be like everybody else

  Reply
 • I totally agree with you babe! I got the same way of thinkn’

  Reply
 • Du är så underbar! Det är sånt här som gör att jag älskar din blogg för jag vet att det är en äkta och snäll person bakom den som bara vill inspirera människor till att vara den person man är och vill vara! Fortsätt gör det du gör <3

  Reply
 • Så enig med deg! Må si jeg virkelig respekterer meningene dine (iallefall meningene som du har delt på bloggen til nå), du virker som en veldig gjennomtenkt og reflektert person 🙂 Kjekt å lese det du skriver!

  Reply
 • TACK för att du är du! 🙂 Finns ingen jag blir lika inspirerad av lika mycket som du när det gäller smink och personlig stil 😉

  Reply
 • Så bra skrivet Linda! Mångfald är roligt och bra, det vore så himla tråkigt om alla hade samma stil och utseende som i en kloningsfabrik. Är så glad att du skriver detta till alla personer därute som känner sig osäkra. En sak som jag också vill tillägga är att det spelar ingen roll vilken gendertillhörighet man känner att man har, vill man sminka sig så gör det! Det är kul och skapande, skit i alla stereotyper som säger att pojkar ska vara si och flickor ska vara så, det finns så många personligheter och preferenser, och massor där i mellan, att man helt ska göra som man vill och mår bra av! Kram!!! <3

  Reply
 • Fyfan vad grym du är Linda!
  Har följt dig ett bra tag och blev så himla glad när du skrev inlägget om Instagram vs. Fashion makeup, hade gått och funderat på den grejen länge och tyckte det var kul att du tänkte som jag! Samma med detta inlägget! Så himla tråkigt att folk inte ser smink för vad det är idag! Det är färg för fejset och man får göra preciiis vad man vill med den färgen. Shit. Jag älskar även att rita och måla och där finns heller inga regler! Skulle bli sjukt störd om någon sa att jag ritade saker i fel ordning typ?? Allt handlar väl om kreativitet och om att göra vad man tycker är kul liksom 🙂 Haha min poäng är i alla fall att jag håller med dig! Keep up the good work och tack för all inspiration du dagligen ger mig!

  Reply