Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

20:12 | July 9, 2016

Foundationguide | vilken foundation passar mig?

Tycker du det är svårt att hitta rätt i foundationdjungeln?
Här följer några enkla riktlinjer för att du ska hitta rätt 🙂

1. Har du rätt hudvård?
Skittråkigt att läsa, jag vet, MEN för att få en klockren bas är det himla bra om huden är i balans! Och för att huden ska hamna i rätt balans så gäller det att hitta rätt produkter.
Mitt tips är att gå till en hudterapeut och få produkter rekommenderade, istället för att chansa på vad som passar dig. Det kan kosta en slant, men SÅ värt det i slutändan då du slipper spendera massa pengar på fel produkter!

2. Är din hud torr?

Här är en oljebaserad eller fuktgivande foundation bäst för dig! du behöver något som inte torkar ut huden. Undvik gärna puder i så stor utsträckning som möjligt då det kan ge en fnasig finish . Avsluta med finishing spray för en härlig känsla och för att få bort känslan av smink på huden.

foundation1

Make up store liquid foundation, Glominerals Luxe foundation, Chanel Vitalumiére Aqua Fresh & Hydrating Cream Compact Makeup, Calrins True Radiance


3. Är din hud oljig?
Puderfoundations är väldigt bra om du vill ha en snabb bas som samtidigt absorberar oljan i din hud.
MEN, om det ska hålla läääänge tycker jag absolut att en vattenbaserad flytande foundation, med ett fixerande puder ovanpå håller absolut bäst! Du kan dessutom bättra på med ett transparent puder närsomhelst under dagen

foundation

Maybelline fit me matte+poreless, Pür minerals 4-in-1 pressed mineral makeup, Kat von D lock it foundation, Lumene Matte control oil free foundation


4. Har du kombinerad hud?
Den här är knepigare, och det absolut vanligaste hudtillståndet vi har här i Sverige, och det absolut bästa knepet här är faktiskt att använda en oljebaserad foundation på torra partier och en vattenbaserad på oljigare partier. Men jag lovar, det låter knepigare än vad det är, och resultatet blir så mycket bättre om man verkligen vill ha en bas som håller hela dagen!
Det finns såklart även foundations som är anpassade för kombinerad hy.

foundation3

Bare Minerals Complexion rescue, Clarins Ever Matte foundation, Chanel Perfection Lumiére velvet foundation, Kat von D lock it foundation


5. Har du en mogen hud?
På en mogen hud så lägger sig gärna smink i linjer och veck, och en alltför täckande bas kan se lite kakig ut. Tänk också på att en mogen hy också oftast är torrare, och behöver produkter som är anpassade för det! Det kan räcka med en bb-cream eller cc-cream för att jämna ut huden. Och skippa tunga puder under tex. ögon om du inte vill att det ska lägga sig i linjer. Jag älskar att jobba med lätta, krämprodukter med mycket lyster på en lite äldre hy och avvänder oftast inget puder alls.

foundation4

BYTERRY Terrybly Densiliss Foundation, Chanel Vitalumiére Aqua Fresh & Hydrating Cream Compact Makeup, Clinique Age defence BB cream, Pür minerals liquid veil


Hoppas att detta hjälpte lite och att du hittar rätt i djungeln av foundations, och förutom foundation och rätt hudvård så rekommenderar jag ALLTID en bra primer under makeupen för att den ska hålla hela dagen

Kram

/Do you find it difficult to find the right foundation?
Here are some tips and advice!

1. Do you have the right skin care?
For an amazing base your skin has to be in balance! And for the skin to be in the right balance, you have to find the right products.
My tip is to go to an esthetician and get products recommended for your skin, instead of just buing something. It may cost a penny, but so worth it in the end !

2. Is your skin dry?
An oil-based or moisturizing foundation is best for you! you need something that does not dry out the skin. Avoid heavy powders as much as possible as it can give a flaky finish. Finish off with finishing spray for a great feeling and to get rid of the feeling of makeup on the skin.

3. Oily skin?
Powder foundations are very good if you want a quick base that absorbs the oil in your skin.
BUT, if you want a long lasting base I think an oil free liquid foundation with a fixing powder on top is absolutely the best! You can also touch up with a translucent powder anytime during the day

4. Combination skin?
This is trickier, but the absolute best trick here is actually to use an oil-based foundation in dry areas and an oil free on more oily areas. it sounds trickier than it is, but the result will be so much better if you really want a base that lasts all day!
There are of course also foundations that are suitable for combination skin.

5. You have a mature skin?
On a mature skin make up tend to enhance lines and creases, and a heave base may look a little cakey after a while. Also note that a mature skin also usually are drier and need products made for that skin type! It could be a BB cream or cc-cream to just smooth out the skin, and maybe just a concealer to cover imperfections if you have any. And skip heavy powder for example under eyes if you don’t want it to get stuck in lines.
I love working with light, cream products with much luster on a mature skin and usually don’t use powder at all.

Hope this was helpful 🙂

 


13 kommentarer13 kommentarer om “Foundationguide | vilken foundation passar mig?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Gud vad du härmar Annica med detta inlägg!

  Reply
 • Hej, jag var tvungen att kika hos Annica, och hon har gjort ett jättefint inlägg ser jag 🙂 och jag har faktiskt inte läst hennes blogg utan great minds thinks alike i detta fallet, jag har gjort liknande inlägg flera ggr förut också. Det går säkert att söka efter dem i bloggen 🙂 Det handlar inte om att härma någon, utan att informera läsarna om saker jag tycker är viktigt. Ha det gott! kram

  Reply
 • Shit, vilken totalt onödig och negativ kommentar… Om du nu nödvändigtvis vill kritisera ett blogginlägg så försök åtminstone komma med lite konstruktiv kritik isf; med tips på vad du tycker borde förbättras el tydliggöras exempelvis. Jag följer sedan ett antal år tillbaka ett antal skönhetsbloggar & det kommer alltid att dyka upp liknande inlägg i dessa. Varför? Jo, för att dom skriver om samma område, nämligen smink… Det är likadant i skönhetsmagasin, vissa tester el tips är återkommande (fast förhoppningsvis med lite varierande produkter då utbudet förändras hela tiden). Just sayin’

  Reply
 • Hej Linda!

  Jag undrar om du inte kan spela in olika videon där du sminkar personer med olika hudtyper, ansiktsformer och hudtoner. Det skulle vara så häftigt att kunna se hur du sminkar och se vilka produkter du använder för respektive hudton/hudtyp etc.
  Jag tror att detta skulle uppskattas av många där ute, bland annat mig :).

  Älskar ditt arbete, och den inspirationskvinnan du har blivit för så många tjejer/killar där ute. Tack 🙂

  Reply
 • Vilken hudtyp tycker du att Make Up Store’s sculpt exellence passar för? Har själv torr hy (tyvärr), men tycker att den ser så fantastisk ut på dig att jag gärna skulle testa den, men den kanske inte alls funkar för mig?

  Reply
 • Foundation matrix är jättebra för att matcha foundations. Om man vet vilken nyans man har i någon annan foundation så skriver man in det och BOOM, en lista på foundations i rätt färg dyker upp. Yay! Såklart temptalias. http://www.temptalia.com/foundation-matrix/

  Reply
 • Hej!
  Jag själv är torr i hyn och den är väldigt obalanserad nu. Mycket stress och det vet ju alla vad det leder till, dåliga vanor och lite extra finnar.
  Jag får särskilt finnar på pannan och jag är väldigt torr där och det gör att huden blir fnasig eftersom att huden är så obalanserad där. Huden får nästan alltid vila från smink men när jag väl sminkar mig ordentligt och ska iväg så är min bas;
  Ansiktskräm, primer, flytande foundation (BB-cream oftast) concealer och löspuder.
  Allt ser jättebra ut fram tills pudret kommer på och då blir det ibland fnasigt på huden. Du skriver att man kan köra utan puder, hur håller sig sminket då?
  Jag har alltid fattat det som pudret jämnar ut huden när det kommer på och får allt att “smälta ihop”. Jag kanske har fattat det fel. Tacksam för tips!

  Reply
 • Jag har torr, känslig och hy som lätt blir röd med inslag av lätt rosacea. Har upptäckt Jane Iredales Bb-cream full coverage Glow Time och halleluja, grym! Använder lite puderfoundation av samma märke för att matta ner bara, jättebra resultat. Har du erfarenhet av JE Linda? Kram

  Reply
 • Måste bara tipsa om e.l.f:s Acne Fighting Foundation! Jag har oljig problemhy och har under mina 24 år inte lyckats hitta en foundation som håller hela dagen utan att separera eller bli glansig, fram till nu. Den sitter verkligen hela dagen på mig, har grym täckning och är orimligt billig. Plus för att det finns en riktigt ljus nyans med rosa undertoner också, vilket jag brukar ha lite svårt att hitta. Älskar den!

  Reply
 • Åh! Vad heter den ljusa nyansen med rosa undertoner? Så nyfiken!

  Reply
 • Jättefint med tips på foundations! Angående hudvård så har jag rosacea + torr hud och jag finner att micellarvatten och i allmänhet produkter med få ingredienser har mindre benägenhet att irritera eller framkalla mer bastanta reaktioner i min hud både under bättre och sämre perioder. Min dagliga rutin i flera månader har varit:

  Avene micellarvatten
  EmmaS cleansing oil
  May Lindstrom Blue Cocoon (jättedyrt men otroligt dryg – har haft min sedan januari och har 1/3 kvar!)

  Och nu när det är sommar rockar jag Carins hudkräm med solskydd i som också funkar som primer ? Hudvård är verkligen A och O!!

  Reply
 • Clarins* ska det ju självklart vara

  Reply
 • Så najs med detta inlägget! Bara nyfiken fråga, i vilken kategori skulle du placera Born this way och make up fore ever foundation? De två som du brukar använda mycket.

  Reply