Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

15:01 | October 30, 2016

Med hösten kommer hudproblemen som ett brev på posten

eksem

Det här är min rygg största delen av hösten och vintern, och det har bara börjat.. 

Jag har varit ett eksembarn i hela mitt liv.. Och fick alltid höra av läkare att “du växer ur det”.. det gjorde jag aldrig. Eksemen har snarare förflyttat sig till olika ställen på kroppen ju äldre jag blivit. De kommer alltid som ett brev på posten så fort det blir kallt ute, Och just nu, och de senaste åren så har de suttit som två vingar på ryggen längs skulderbladen och ner på överarmarna.
Ni som har eksem vet hur frustrerande detta kan vara och hur ofräsch man kan känna sig med utslag på kroppen. Det kliar , gör ont och man kan vakna upp med blod i sängen pga att man till och med kliar i sömnen. har funderat otaliga ggr med att sova med vantar på.
Att duscha gör bara saken värre och det kliar ÄNNU mer, och det ju inte bättre av att man stressar heller.
Jag har flertalet gånger tagit en hårborste och kliat med, ryggen ser ut som FAN efteråt. Folk säger: sluta klia, men det går inte!  Det känns liksom som att folk tittar på en och tycker att man är äcklig, tror att man inte duschar eller smörjer in sig, att utslagen är ett tecken på att man är ohygienisk..
Just nu har jag en sån period. Jag vet ju så väl att det inte är äckligt på något sätt, eller att jag på något sätt inte är ofräsch, men jag känner mig ändå ofräsch med utslagen på hela ryggen.

Det känns ofta som om man är så ensam med detta, jag vet typ en person till som har eksem.. Det  syns ju så sällan på folk att de har eksem.
Eksem är ett jävla skit att ha ska ni veta! Och de dyker alltid upp när man inte vill. Kläder kliar, sköljmedel är ett no-no, det kliar när man svettas på gymmet.. yada yada

Vilket är ert bästa tips mot eksem? Jag tror vi är en del där ute som gärna delar lite tips med varandra! (förutom diverse kortisonkrämer)
-Mitt bästa tips mot kliet är att ta en allergitablett! Det tar inte bort utslagen, men det slutar klia ett tag, vilket är otroligt skönt.

/I have had eczema my entire life .. And were always told by doctors that “you will grow out of it” .. I never did. The eczema has moved to different places on the body throughout the years. They always come back when it gets cold outside, and right now, and recent years they have been like two wings on my back along the shoulders and down the arms.
If you have eczema know how frustrating it can be and how unfresh you can feel with rashes on your body. It itches, hurts and you can wake up with blood in the bed because you scratch in your sleep.
Showering only makes it worse. Several times I even take a hairbrush and scratch with, it looks like hell afterwards.
Right now I have such a period ..

It often feels like I’m alone with this, I know like.. one more person with eczema .. because it is rarely visible on people.. 
Eczema is a fucking bitch!  Clothes itch, fabric softener is a no-no, it itches when you’re sweating in the gym .. yada yada
What is your best tip for eczema? I think we are some people out there who are happy to share some tips with each other!
-My Best tip against the itch is to take an allergy pill! It does not remove the rashes, but it stops itching, which is nice!

 

 

 


94 kommentarer94 kommentarer om “Med hösten kommer hudproblemen som ett brev på posten”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag tar precis som du antihistaminer. Sen har jag provat diverse krämer, både med och utan kortison. Sedan förra året har jag använt Eucerin AtoControl med 12% Omega3 (från apoteket) och den har hjälpt jättemycket! Den tar inte bort allt men att använda den som daglig hudkräm har gjort att mina utslag och eksem har minskat drastiskt! När jag smörjer mig ordentligt får jag i princip inga utslag alls. Jag skaffade även nu deras duscholja och ska se hur de är tillsammans.

  Reply
 • Jag har också haft eksem i nästan hela mitt liv, och ingenting hjälpte. Fick någon superstark kräm utskriven som tunnade ut huden något enormt, men det funkade inte heller. Den enda krämen som fungerat för mig är Locobase Repair, som är fet som bara den och full av lipider. Har inte haft utslag på jättelänge tack vare den!

  Reply
 • Bra att du skriver om sånt här Linda! Tips från mig är jojobaolja. Jag tycker det tar bort lite av kliet och om jag smörjer med det mycket så minskar eksemet en hel del. Men jag använder också hydrokortison, den är min främsta räddare. Det tillsammans med olja är det bästa för mig. Kram <3

  Reply
 • Ett tips är att bada i saltvatten från apoteket, jag å min bror hade mycket eksem som barn och mamma använde då alltid saltvatten och smorde in oss ordentligt efter. Sen har jag alltid tyckt att nåt kallt över eksemet gör att det tillfälligt slutar klia, det lindrar lite iaf. Hoppas du hittar nåt bra som funkar för dig!! Ta hand om dig!
  Kram från Amanda

  Reply
 • Jag fick eksem för några år sedan när jag började gymnasiet. Jag gick Hotell och Restaurang så det var alltid mycket vatten och tex citronsyra som inte är så snällt MIT huden. Hela min ena hand blev full av eksem. På grund av kortison så ” dog” huden på ett parti på handen. Hade en fläck som fanns kvar i typ 3 år tills den äntligen försvann.

  Jag brukar göra en egen skrubb och skrubba på min eksem. Jag tycker det känns som att man får bort lite dålig Gud och kan smörja in sig ordentligt sedan.

  Olja, honung och vitt socker. Skrubba lite och skölj av med varmt vatten. Gör susen för mig!

  Köpte en salva på Apoteket som är mega fet och hjälper huden att reparera sig snabbare. Du kanske provat den redan men ifall du inte gjort det så heter den locobase repair. Sedan så sover jag med bomullshandskar när jag har eksem. Hjälper litegrann iallafall!

  Jag skämdes så mycket när mina händer var som värst. Gömde dem alltid. Nu är det mycket bättre och jag har lite slutat bry mig. Men känner mig ofta lite ofräsch och “spetälsk”.

  Hoppas det lugnar sg lite för dig ❤️

  Reply
 • Hey Linda, thank you for sharing this part of you. I can only hope that you’ll find a doctor who knows what therapy would suit you best.. I’ll tell you when I’m done with my studies or get information about it 🙂

  I got really bad skin right now, also on my back and it itches, too. It sucks when people see it in my face and on my chest… but I try to cover it with make up as good as I can. I know it will get worse when I scratch but I sometimes cant ‘t stop… I even tell my boyfriend to scratch my back at parts that I can’t reach…

  I feel ya!
  Stay Strong, you’re not alone!

  Reply
 • Du kanske skulle kunna prova lite uv-terapi? : ) Vet att psoriasispatienter får det!

  Reply
 • Känner du någon som ammar? Bröstmjölk!

  Reply
 • Hej! naae inte just nu! men snart! haha, jag har hört att bröstmjölk är bra för väldigt mycket!

  Reply
 • Både jag och mamma har alltid fått panik-kli efter dusch. För några år sedan läste jag att det kan ha att göra med blodplättarna i yttersta hudlagret aktiveras vid snabba växlingar mellan varmt och kallt. Något av ämnena i Magnecyl eller Treo gör att blodplättarnas aktivitet hämmas och att det inte kliar. Vi började ta 1/2 Treo varje dag och det försvann på någon vecka. Sedan dess har vi trappat ner och jag tar nu en Treo i månaden eller när jag börjar känna antydan till klåda.

  Reply
 • try the body shop’s hemp body butter, it has helped many people!

  Reply
 • Rekommenderar också denna – har både soleksem på sommaren och torreksem på vintern och den här hjälpte väldigt bra för mig

  mvh har provat varenda kortisonfria kräm som finns på apoteket

  Reply
 • Neutral 0% tvättmedel
  Miniderm (bra för barn, men perfekt för sårig kliande vuxenhud) och lultar inte lika illa som canoderm.
  Allergipiller efter smak.

  Reply
 • Jag kör Neutral hemma, och inget sköljmeddel! miniderm har jag fått tips om förut också, det är en djungel det här!

  Reply
 • Har varit lika för mig, kunde inte ens använda samma tröja eller bh två dagar i rad eftersom huden på ryggen var så “fnasig”. 🙁 Kände mig så fruktansvärt vidrig, men har hittat en lösning nu som funkar för mig i alla fall!
  Skrubbar huden varje gång jag duschar och använder duscholja istället för duschtvål. Ser även till att tvätta bort ev. schampoo eller balsam som rinner över huden med duscholja och inte bara skölja bort med vatten. Använder hudkräm med syra (<<bäst!!)efter duschen medans man fortfarande är blöt, och baddar sen huden torr med handduken för att inte handduken ska "riva" huden. Gör jag så här varje gång jag duschar så är min hud näst intill problemfri. Missar jag nåt "steg" nångång, eller råkar använda vanlig tvål eller hudkräm utan syra, då kommer eksemen tillbaka direkt!

  Använder jag kortisonkrämer försvinner problemen tillfälligt, men kommer tillbaka tredubbelt sekunden jag slutar så vägrar kortison nu för tiden. Ser att några tipsat om specifika krämer som Locobase repair och Eucerin AtoControl, och åtminstone Locobase har syra i sig men vill bara tipsa om att det finns andra sorter och märken som finns i större förpackningar eftersom dessa kommer i relativt små tuber som går åt rätt fort om man måste smörja hela kroppen varje dag. Finns halvlitersförpackningar med liknande krämer som locobase på apoteket 🙂 Även Treo som någon kommenterade; Acetylsalicylsyra.

  Lång och rörig kommentar, men det har funkat för mig så kan det hjälpa i alla fall en person som råkar läsa det här så..

  Reply
 • Hej! Spännande! vilka krämer med syra i använder du? är väldigt nyfiken! Använder ju syror i ansiktet och min hud är superfin där

  Reply
 • Har använt HTH’s krämer i sommar, och använder det just nu också. Det funkar sommartid i alla fall, har inte testat vintertid så har tänkt fortsätta och se om det räcker och än så länge gör det det. Haft Calmuril vintertid tidigare och det är den som funkat helt klart bäst. Både HTH och Calmuril innehåller karbamid och mjölksyra, så jag gissar att det är det som funkar för mig.

  Även testat nån kräm med salicylsyra som egentligen var för psoriasis som funkade, men det var en liten tub som kostade lika mycket som en stor pumpflaska Calmuril så jag slutade med den. Kommer inte ihåg vad den heter, har för mig det bara stod “Salicylsyra kräm” och nån siffra på tuben.
  Även fått Fenuril och Propyless av läkare, men tycker inte att dom har funkat. Alla är receptfria vad jag vet men brukar be att få dom på recept då flera ingår i högkostnadsskyddet. 🙂

  Googlade runt efter krämer med syra för ett tag sedan och hittade den här sidan: http://keratosispilaris.se/rekommenderade-produkter-mot-keratosis-pilaris/

  Hoppas något av detta kan vara till hjälp! 🙂

  Reply
 • Har också fått tillbaka mitt eksem som jag hade som barn, dock endast på små ställen. Fick en kräm (elocon) utskriven som funkar men till kroppen är Locobase Repair super! (Inte den gula utan röda förpackningen). Försöker att inte duscha mer än 2-3 gånger i veckan, huden blir bara torrare annars. Locobase funkar också perfekt som handkräm, speciellt nu när det börjar bli kallt ute. 🙂

  Reply
 • Locobase hade jag när jag var liten! 🙂 sa alltid Lockobajs och tyckte det var skitkul! idag är det tyvärr endast kortison som har hjälpt

  Reply
 • Hahaha Lockobajs 😀 Hade hemska krämer när jag va liten och skrek som en stuken gris så fort det skulle smörjas 🙁 Idag kör jag kombo kortison+fet kräm eftersom huden blir så sjuuuk tunn och känslig av kortisonet. Jag hoppas du hittar något som underlättar för dig. Ett annat tips är att helt sluta använda sköljmedel (eller göra eget med ättika och eteriska oljor) och använda typ Neautral/Ecocover tvättmedel, mitt eksem blev 10 gånger bättre efter jag började med detta 🙂

  Reply
 • Födoämnesallergi? Eftersom allergitablett hjälper…

  Reply
 • Jag är laktos och gluten, och är noga med vad jag stoppar i mig. Men det förvånar mig inte om det skulle vara något annat jag inte tål när jag ändå är i allergisvängen 🙂

  Reply
 • Testa att ta bort mjölkprodukter helt en vecka, om man är allergisk mot mjölkprotein kan det hjälpa lite att ta bort laktos, men det blir inte helt bra om man inte slutar helt med mjölkprodukter. Allergiutredning hos doktorn?

  Reply
 • Jag förstår dig precis. Mina eksem har också kommit tillbaka och just nu är de hemska jag har fått det på mina ögonlock, när det ser ut som värst är det som två blåklockor runt ögonen. Inte kul att få och känna alla som tittar på en… jag har även eksem på andra delar av kroppen som brösten, och de klassiska armvecket. Jag har precis blivit tipsad om eucerin. Så den provar jag just nu i ansikte o på kropp. Håller alla mina tummar o tår att de ska fungera.

  Reply
 • Min pappa har eksem och använder dream cream från lush som är anpassad för bl.a. eksem, han slutade även att konsumera komjölk och andra mejeriprodukter

  Reply
 • Prova en raw vegan diet i några månader! Det kan vara något i din kost som din kropp reagerar på.

  Reply
 • Har också massvis med exsem under den mörkare och kallare delen av året. Men lite som funkar (lindrar) för mig

  Allergitabletter
  ljusbehandling på sjukhuset verkar klådstillande och får exsemet att läka snabbare (remiss till hudläkare krävs).
  Smörja med riktigt fet kräm 2 ggr per dag.
  Sova i silke (verkar läkande)
  Sova svalt
  Duscha kallt/svalt inte varmt och sällan
  Kläder i naturmaterial (silke och bomull) närmast kroppen. Polyester och plastmaterial gör gör mig svettig..
  Försöker undvika att bli svettig förutom när jag tränar då det sätter igång kliiiiandet.
  Lösa kläder över exsemområden
  Försöka hålla huden hel (dvs inte klämma ger exsem direkt i ansiktet iaf för mig pga hudpåfrestningen…)
  Fick även tips om att sätta kylbalsam på kliande partier (dock ej på exsem) men har inte provat själv.

  Reply
 • Carli Bybel har tagit upp detta flera gånger på sin youtube kanal. Kanske kan du få tips bland kommentarerna på hennes videos :/

  Reply
 • Först Betnovat, sedan helosan, enda som funkat för mig. Perfekta kombon!

  Reply
 • Jag har inte eksem. Men lider utav acne på ryggen och känner igen samma känslor. Det är ofräscht. Man vill inte bada, bära linne eller kläder så det syns. Folk tror att det beror på att man inte sköter hygienen, men jag tvättar, smörjer in med div krämer osv. Hat alltid haft problem med acne och just nu är det värre pga att jag bytt p-piller och hormonerna spökar. Acnen kommer innifrån, inte utifrån.

  Reply
 • Har du provat mene o moy ansikte o kropp rengöring? Tog någon månad men har inte ens en pleta kvar på ryggen helt fantastiskt o jag hade stora bölder på ryggen förr.

  Reply
 • Gå till en hudläkare och få isotretionin utskrivet! Jag har tagit den i 1 månad nu och mina finnar är helt borta!

  Reply
 • hej. Om du vill och känner för det kan du testa att lägga till kosttillskottet MSM. Det finns på vanlig hälsokost och kan i många fall ta bort eksem och allergier helt. En till sak som kan fungera är att utesluta tillsatsen citronsyra ur kosten, alla ämnen som slutar med “citrate” i namnet. All lycka till! och tack för en bra blogg!

  Reply
 • Hej! tack fina! Jag tar redan msm och har gjort i några månader. Men det verkar som vintern vinner kampen tyvärr.

  Reply
 • Hej! så bra att du uppmärksammar eksem, som du sa så märker man ju inte direkt vilka i ens omgivning som också har det. Tror dock att vi är fler än vad man tror. Mina exsem har minskat mycket de senaste åren, men en av mina bästa vänner har stora problem vid denna årstiden, och även stress relaterat. Hon rekommenderade starkt kräm med havregryn i. Vet inte om det finns något märke i sverige att rekommendera men Storbritannien har några mirakel krämer. Havregrynen ska ha en lugnande effekt och verka djupgörande. Enligt henne är det det absolut bästa hon använt ? kanske kan vara ett tips!

  TACK för en bra blogg! du är grym som vanligt ?

  Reply
 • Hahah story of my life säger jag här bara. Gillar verkligen att du delar med dig av detta, är hardcore. Har haft eksem hela livet här med, och mina torrfläckar flyttar runt sig också.Mitt bästa tips (och som också ordineras av vissa läkare) är att duscha minimalt! Alltså inte mycket alls, nån gång i veckan under de kallaste perioderna. Är så löjligt när folk tror att man är superäcklig och inte tvättar sig bara för att man inte duschar, självklart tvättar man sig på vedertagna områden och kan duscha håret bara! Men liksom inte helkroppsdusch, är en mardröm hur hyn krackelerar av just vattnet. Eksemhy har jag fått höra har brist på/ har lite T-celler som är de som binder just fett. Om man fettar på som bara den om dagarna med mjukgörande kräm och inte duschar så bygger man upp fettbarriären och det kan hjälpa himla bra! 😉

  I vilket fall som helst: detta är relatable as fuck! Kärlek till dig, eksembarn unite! <3

  Reply
 • haha ååh <3

  Reply
 • Hej!
  Underbart att du uppmärksammar eksem! Har också haft eksem hela livet, började som böjveckseksem och nu såkallat vuxeneksem. Testade allt när jag var lite, allt ifrån att bada i saltvatten och sola till att dricka hundtillskott. Men det enda som fungerar för mig nu är att smörja med Betnovat! Typiskt att man ska ha som mest eksem på ryggen också när man bor ensam, haha!

  Tack för en grymt bra blogg! 🙂

  Reply
 • Jag har psoriasis som blir sämre på vintern. Apoteket har bomullsvantar man kan sova med! Skit bra. Enda som hjälper för mig är kortison

  Reply
 • I suffered it for years around eyes and brows, could not wear makeup. Everyone is different (antihistamines did nothing for me), but what really worked for me was a combination of Paula’s Choice Weightless body treatment 2% BHA and creams with urea, particularly Eucerin smoothing face cream 5% Urea. This has been amazing.

  Good luck.

  Reply
 • Me too! I had a bad patch near my left eye. I finally switched to the Eucerin products and as long as I’m careful and stick to my skin care routine, my skin stays clear. I use the Eucerin 5% urea face cream, the anti wrinkle day cream and face Cleaning lotion as a face wash. I also use Ponds Cold Cream as a makeup remover.

  Reply
 • Since I had left the country that I lived in for 18 years and moved back to my homeland I developed several types of allergies, the most crucial one is breathing allergy that is really annoying and skin allergy that makes you itch. And as you said, the only way to deal with the itching is taking an allergy pill, the funny thing is that this pill makes wanna sleep when you don’t want to. I don’t think these types of allergies have a treatment, it’s our body’s way to react against something mental, stress, sadness or anything negative.

  Reply
 • Hudvård är ju en djungel i sig, kanske kan vara värt att testa en elimineringsdiet om inget annat hjälper? Att undvika laktos och gluten kan hjälpa många (desto bättre dig eftersom du faktiskt är allergisk) men många andra typ av mat som exv. innehåller jättemycket histaminer (typ tomat, avokado, ägg osv) eller s.k ‘behandlat’ (eng: processed) socker kan också aggravera huden. Jag har rosacea och känner många som kört elimineringsdiet som hjälpt mot både rosacean men också eksem och finnar. Det är plågsamt att leva på luft och sedan långsamt återintroducera olika sorters mat för att se om huden reagerar (speciellt om du är uppe i varv och stressar och reser mycket, restauranger och dieter går sällan ihop), men kanske kan vara värt det in the long run liksom?

  Reply
 • Testa kolloidalt silver. Typ ha det på en bomullsrondell och ta på ryggen eller nån kräm med kolloidalt silver i och smörj in.

  Reply
 • Helosansalva som någon ovan också tipsade om är superbra och funkar verkligen för mig. Det är en jättefet salva, den bästa jag testat, funkar bättre än miniderm för mig. Smörjer in mig med det över hela kroppen varje gång jag har duschat och har inga problem längre. 🙂

  Reply
 • Jobbar inom vården och elocon salva + atarax brukar
  hjälpa väldigt bra för de flesta och sen fortsätta med
  propyless när det lagt sig. Förstår att det måste vara sjukt
  jobbigt :-/

  Reply
 • Jag har inte haft problem med mina eksem på flera år men det kommer lite när det börjar bli kallt. Mina problem har alltid varit i armveck och knäveck. Mina eksem var som värst när jag var liten fram tills någon gång i tonåren. Jag använde mig utav special duschkräm som en gjorde hemma. Det hjälpte mig mycket annars så har jag alltid nästan varit tvungen att ha kortisonsalva och ibland även tagit allergitablett.

  Reply
 • Har du testat Canoderm från Apoteket? Kan starkt rekommendera den!

  Reply
 • Jag skulle föreslå lchf. Många har blivit hjälpta av det. ??

  Reply
 • Hej Linda!

  Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Jag har också eksem men mina eksem sitter i händerna. Den kräm som jag har fastnat för är atrix intensive protection cream.. Kan köpas i en vanlig mataffär, är billig och den går in i huden direkt.

  Reply
 • Lipikar Baume AP +
  Min son får eksem o kliande hud så fort detbörjar bli kallt ute. På sommaren är hans hud helt problemfri. Vi fick tips på Apoteket om den här krämen Lipikar Baume. Svider lite första dagen, sedan blev hans hud jättebra. Helt klart bättre än Helosan o Locobase. Lycka till i smörjdjungeln. ?

  Reply
 • Jag och min sambo är riktiga torrisar under vinterhalvåret när det är torrare luft.
  Min sambo har eksem på armar och i veck men får också runt ögonen!!!
  vi duschar alltid i eucerins duscholja! Hur bra som helst! Och sen eucerins oparfymerade loation just pga att den ska återställa ph-balansen, min sambo har märkt av att det inte kliar lika mycket vilket gör att han kan låta bli eksemen. Annars är det dessvärre kortisonsalva som gäller. Om det tokkliar, prova att ha en aftersun gel i kylen som du smörjer på, superskönt med kallt!
  Kram på dig!

  Reply
 • När jag var barn och hade eksem så var det på hela armar, händer och smalben. de nätter/kvällar det kliade så mycket att man inte kunde sova tog vi och lade en blöt och kall handduk i en påse och la på eksemen. man får kylan utan att få något mot huden som irriterar 🙂

  Reply
 • Jag köper tvål från hemtvål.se som det inte är några konstiga ingredienser i, och sen smörjer in mig i kokosolja från cocosa. Mina eksem håller sig borta om jag håller mig till det. Ansiktet tvättar jag med kokosolja och ljummet vatten, torkar av med fuktig handduk och sen på med kokosoljs igen.

  Reply
 • För mig försvann nästan alla utslag (kliet är svårare att bli av med)
  När jag blev vegan. I samma veva började jag endast använda ekologiska duschkrämer och smörja mig med ren kokosolja. Kokosoljan är fantastisk till typ allt men jag tror det var att jag slutade med mejeriprodukter som gjorse största skillnaden. Hoppas du hittar nått som hjälper dig! <3

  Reply
 • Åh, jag vet verkligen vad du menar. 🙁 Jag är så fruktansvärt torr och får lätt eksem nu de senaste åren, medan min bror hade det som barn och har växt ur det. För oss båda har iaf Locobase Repair funkat! Fet som bara den men efter kontinuerlig användning så har den gett resultat. Tips!!! Min kille har också problem med eksem (i större utsträckning än vad jag har, året om) och tycker att Kiehls funkar, han blev tipsad om den när han var inne där… kan den heta recovery eller någonting? Ah, om du är sugen så gå in i butiken och fråga så vet dom säkert. Lycka till. <333

  Reply
 • Tack för tipset Moa! 🙂

  Reply
 • I feel your frustration! After years of hearing that there isn’t much to do about it and trying cortisol cremes (not very good for your skin, but may help as a last resort), I found a wondrous product. It’s salicylic acid! I started to use it (Paula’s Choice) on my face against breakouts. The leftover product I smeared on my eczema. I only expected outcome on my face, but my eczema has not ever been so well in check! Now I use it for eczema. My skin is smooth and I’m not using a very harsh product!

  Reply
 • thank you! 🙂

  Reply
 • Hej!

  Jag har atopiskt eksem, förmodligen det du också har? Haft sen jag föddes & det förflyttar sig på kroppen.
  Har haft på mina händer sen 10 år tillbaka nu & det var inte förrän för några veckor sen som min mamma hittade silkeshandskar på nätet då mitt eksem blev värre än någonsin. Jag har sovit med bomullshandskar tidigare samt kortison under, men bomull gör att det blir irriterat. Jag provade silkeshandskarna & säger bara: HALLELUJA!! Så sjukt! Det är typ borta! Jag sover med dom. Kolla in: http://www.medeca.se/eksem/behandling/dermasilk
  Dom har silkeskläder också för eksemfall. Kostar några hundralappar men SÅ värt det!

  Så sjukt att ingen läkare tipsat om detta innan utan bara nämnt bomullshandskar, även apotekare.
  Hoppas det hjälper dig!

  Kram Lina

  Reply
 • Hej! ja det stämmer, det är atopiskt eksem jag har. Men det måste jag spana in! tack för tipset och hoppas dina eksem blir bättre! kram

  Reply
 • Jag har fått höra jättemycket bra om Dream Cream från Lush! Tydligen skapade Mark Constantine, grundaren av lush, den för att hans dotter led av så svår exem och han ville skapa något som skulle hjälpa henne.
  Det kanske inte är något mirakel botemedel men den lindrar säkert wn del och dessutom luktar den gott ?

  Reply
 • Hejsan! Känner igen mig i det du skriver, jag är 19 år och har atopisk eksem, hösten och vitern är värsta tiden.. Jag får främst eksem främst i ansiktet, runt ögonen och munnen, har fått salvor utskriva men det har gjort att jag fått pigmentförändringar. Det har flera gånger varit folk i skolan som påpekar hur jag ser ut och som du förstår är det jobbigt. Det är starkt sv dig att skriva ett inlägg om detta för det är precis som du skriver: många tycker att det är äckligt osv. Men du är inte ensam och nu vet jag stt jag inte heller är det.

  Det absolut bäst tipset är att söka till hudkliniken genom sjukhuset, jag går på soltererspi, jag solar alltså i ett speciellt solarium som bara finns på hudkliniken. Det är att föredra att sola än stt smörja med salvor, speciellt när man har eksem på så stora ytor. Du är bäst!!

  Reply
 • Hade också samma problem fram tills för fem år sedan. Hade varit ett exembarn hela livet. På mig funkar det att ta Sevorex mjällschampo (receptfritt på Apoteket). Jag duschar ljummet och så smörjer jag in ryggen med schampot i duschen.. Som en inpackning fast på ryggen. Låter va kvar i ca 1 min. Ser till att alltid göra det efter jag tvättat håret då schampo och balsamrester blir kvar som en hinna på ryggen. När det var riktigt illa duschade jag håret framåtböt så inget schampo kom i kontakt med ryggen. Annars använder jag en duschgel utan tvål i. Smörja in direkt efter duschen.. Och så fort det torkat in smörjer jag en gång till. Det viktiga e att huden inte ska hinna kännas stram. lycka till!

  Reply
 • Jag har haft eksem så länge jag kan minnas och det har alltid varit värst på vintrarna. Läkare har sagt att jag kommer växa ur det, och att det gäller att hålla huden återfuktad och smörja morgon och kväll. Oavsett vilka krämer och salvor jag testat har det inte blivit bättre och jag har haft uruselt självförtroende pga av eksem över hela kroppen.

  Räddningen kom förra vintern, hitta en kräm jag ännu inte testat, Decubal. Den kombinerat med Elocon håller mina eksem under kontroll. Smörjer in mig med decubal en gång om dagen och elocon en gång i veckan. Försöker även att inte helkroppsduscha alltför ofta och underviker allt som innehåller parfym 🙂

  Reply
 • Min man har haft problem med eksem på händerna under flera år och jag hittade information om att Citronsyra kan orsaka problem för de som är känsliga/allergiska mot mögel, då det framställs av svartmögel. När han tog bort alla produkter med citronsyra så gick först snuvan och sedan eksemen bort. När han har fuskat så kommer det direkt tillbaka.

  Något att tänka på är att det ofta inte står citronsyra utan det finns några E-nummer att hålla koll på, info finns t.ex. på aktavara.se eller googla citronsyra. Sedan så finns det i allt, yoghurt, chips, tacoskal, alla färdiga såser och röror, godis, drycker, mozzarella, pytt i panna … i stort sätt allt som är smaksatt eller kryddat eller behöver någon slags syra. Så läs, och ibland så ändrar de innehållet, så läs även om det är en produkt som du har kollat tidigare. Vi har gått på många nitar 🙂

  Vet inte om det är något som du har problem med men jag vill passa på att tipsa, kanske någon har nytta av informationen.

  Reply
 • Prova hudkräm eller lotion med MSM organisk svavel & kolloidalt silver & EMU-olja – finns bl a på Bodystore. http://www.bodystore.com/ems-salva

  Reply
 • Hemskt är det!!! Allt kliande, alla sår, allt flagnande, rödhet osv..
  Har över hela kroppen nu, och även massa i ansiktet. Inget hjälper egentligen just nu.. har haft det i säkert 17 år har inte försvunnit förrens för två år sen blev jag sjukskriven (jobbar i produktion) sen fick jag tjänstledigt för att ta ett vik på kontor och under de 1 1/2 året försvann typ allt, hade inte alls mkt inte ens på vintern. Kom nu för några veckorsen, och då överallt igen, så få se om det blir sjukskrivning eller något, letar nya jobba på kontor men inte så lätt..
  Jag är allergisk mot mycket och förvärras på jobbet så får ibland ta 3-; allergitabletter när det är för olidligt, tar annars 1 om dagen bär jag jobbar.

  Tips! Ta en allergitabletter En liten stund innan träning så kliar det inte lika mkt iaf 🙂

  Reply
 • Lider också av eksem sen ca 5 år tillbaka, förra hösten var det riktigt riktigt hemskt. Träffade tillslut en hudspecialist som konstaterade atopiska eksem och fick specialkortisoner utskrivna. Fick höra att b.la. tomater och citrusfrukter kan göra att eksemen blir värre, så det försöker jag undvika att äta! Kram

  Reply
 • Hej Linda
  Jeg har også fået erklæret atopisk eksem, og har prøvet alverdens produkter. Jeg har endelig fundet nogle produkter, der kan hjælpe på mit eksem: La Roche-Posay
  Siden jeg er begyndt at bruge disse produkter, er mit eksem kun blevet mindre, og jeg får ikke ar og pigmentforandringer på kroppen, de steder hvor jeg har haft eksem, ved brug af disse produkter. Jeg har også købt en dyne med silke fyld, så jeg ikke har det varmt om natten, da jeg har haft store problemer med at kradse i mit eksem i søvne.
  Jeg håber du kan bruge dette, og forstår min danske besked ?
  Hilsen Malene

  Reply
 • Jag har atopisk exem och hade det jättekämpigt förrförra året. Har mest utslag på händer och har haft alla jäkla kortisoner som går att ha och inget har funkat. Hade såna problem att jag ett tag inte kunde utföra mitt arbete (skriva på tagentbord). Sen började jag med bodyshop saker (naturligt) och kokosnötsolja och har typ varit symptomfri sedan dess! Får jag lite skav så smörjer jag extra mycket och så är det borta sen. Köpte också ett par speciellla handskar som jag sov i när det var som värst som är just för atopisk exem, fanns även tröjor och liknande, som funkade fantastiskt när bomullsvantarna från Apoteket inte funkade. Det är mina bästa tips! och att inte stressa då!

  Reply
 • Jag har haft eksem hela mitt liv och i hur många år som helst hade jag stora problem runt och på läpparna, speciellt vid växlande fuktigt väder. På hösten var det värst. Vad som hjälpte – Cortimyk! Det står att den är till för fotsvamp men hudläkaren jag hade sa att den funkar till allt från klåda i underlivet till läpparna 🙂 På dagarna smörjer jag torra läppar med Locobase Repair. Smörjer mina händer, och ben på vintern, gör jag varje kväll med Canoderm. Får jag blossande utslag kör jag på Betnovat som jag fått utskrivet av hudläkare.

  Reply
 • Är också atopiker, det suger rumpa 🙁 Besväras mest av eksem på halsen/kring ögon + mun, händer, armveck och ryggen. Har varit hos hudläkaren men efter att ha gått där mest blivit modfälld för det känns som att INGEN kan göra något när problemen är genetiska. (Blev inte heller så sugen på ljusbehandling efter att en vän berättat att de brände hennes ansikte så hon fick lätta brännskador efter en session) Använder Elidel och Ficotril för eksem i ansiktet när det behövs, har betnovat eller mildison till kroppen. Smörjer ansiktet med 100% arganolja som serum, sen kladdar jag på locobase repair.

  Håller med om att klieriet gör att man blir helt galen! Jag måste alltid “klia klart” – klia tills det känns liiiiite mindre för att man mest känner svedan av att man rivit sig. Har ännu inte hittat något som lugnar en attack effektivt. Har bett sambon hålla fast mig (slutade inte bra, fick bara mer panik tillslut), prövat allergitabletter (egentligen för kattallergi) och en anna gång provade jag atarax (funkade inte alls, blev så otroligt seg och dåsig morgonen efter av de tabletterna). Sen vet jag inte om man vågar “självmedicinera” med massa histamintabletter varje dag om man ser till det långa loppet.. Nä fy bubblan. Mitt blossade upp ordentligt när jag var 18 ungefär (är 25 nu) och håller tummarna för att det ska lugna ner sig med åldern som det gjorde hos min pappa. Än så länge har den hör hösten varit bättre än vad den brukar, så peppar peppar.

  Tack för att du tar upp detta <3

  Reply
 • Hi, would you kindly translate and name the best tips?? My boyfriend goes through the same problem, and it wuld be really lovely to be aware of some solutions!
  we read somewhere that eating stuff with probiotics and vitamin c, and trying to get some u.v rays, works out really well.

  Reply
 • I don’t have eczema myself, but I know it’s an autoimmune condition so it could improve with dietary fine tuning and healing of the gut to reduce inflammation, as food sensitivities come out of leaky gut. I’ve benefited from other symptoms of inflammation by seeing a nutritionist who specializes in food sensitivities. I’ve followed my custom diet and gut healing supplement regimen and seen a great improvement in symptoms. WebMD recommends cold compresses, I would think a cool bath with epsom salts followed by an oil based lotion would feel good. Good luck, hope you feel better!

  Reply
 • Dear Linda,

  You’re not alone. I have eczema as well. It sucks. I have it on my scalp and along my hair line. Some days are ok, but most of the time it makes me crazy.
  I love your blog and youtube videos. You are so so talented. Keep up the great work . 🙂

  Love,
  Anna

  Reply
 • Kerstin Florian’s remineralizing Bodycreme har fungerat bra på mina eksem.
  För mig är den inte tillräckligt fett- och fuktgivande så en annan kräm ovanpå kan vara bra, men saltet och mineralerna läker själva eksemen väldigt fint:)

  Reply
 • This may sound completely insane, but oil pulling keeps my skin almost normal.
  Eczema has popped up all over my body but has settled in my hands for the last 10 years.
  I figured this out by accident.
  I originally tried oil pulling for my gums and teeth, but over a week or two my eczema started to go away!
  Whenever I fall out of the habit it slowly starts getting worse and worse….
  So I just swish a spoonful of coconut oil (before eating, drinking, or brushing my teeth) for twenty minutes in the morning.
  I’d probably do this about three times a week now and I hardly ever get a flare up…

  Also…
  Scolding my hands stops a flare up and Aquafor is my preferred moisturizer at the moment….but that might only work on hands…idk…

  Reply
 • Hi Linda! Did you try la roche-posay ” baume AP”? It’s quite oily, but absorbs well and it helps me to avoid steroids… And all stuff with urea, but that balm is best till now. Take care!

  Reply
 • Jag har provat det mesta genom åren men sen jag började använda Exuviance kroppslotion är mina problem borta.

  Reply
 • Jag använde den ett tag också men den funkade inte på mig 🙁

  Reply
 • Tycker det är fantastiskt att du öppnar dig om detta. Så många behöver höra att de inte är ensamma.
  Jag har samma problem som du dock på händer och ansikte. Har gjort som du säkert gjort, testat allt och inget fungerar!
  Varmt klimat hjälper (bor i Aus) och saltvatten! Om du har badkar är det kanon att bada i saltvatten.
  Min eksem förbättrades när jag började äta mindre processad mat och mer grönt plus dricka mer vatten.
  Reflektera hur du äter och dricker under en vanlig vecka och se om du kan förändra nåt? En kompis i Finland la ner gluten och mejeri och eksemen försvann!

  Stor kram!

  Reply
 • Genom hela livet har jag haft atopiska eksem. Det har bara varit att utesluta sköljmedel, tvåler och alla former av crèmer/lotions (yes, även de flesta ansiktskrämer). Utslagen vandrar runt på kroppen hela tiden och blossar upp olika mycket från dag till dag, speciellt när det sker större klimatförändringar. Den enda jag känner fungerar någorlunda okej är produkter från Body Shop, dock inte på de utsatta områdena.

  Där eksemen är som värst skulle jag rekommendera kylbalsam. Det lindrar genom kylan (så det klias märkbart mindre) och det är en skön len känsla på huden. Vanlig sårsalva går alltid hem för mig när jag kliat alldeles för mycket. Något som också är värt att testa är att duscha med mandelolja, det har hjälp mig något otroligt. Alla är vi olika och allt fungerar inte för alla, men förhoppningvis kanske jag kunde tillföra något som du inte testat innan 🙂

  Reply
 • Du förstår inte hur skönt det är att du tar upp detta ämne! Nu kan jag äntligen kanske få lite svar från alla ni kunniga här bland kommentarerna… Jag har nämligen bara de senaste 2 månaderna fått stora problem med eksem i ansiktet och halsen… Har aldrig haft problemen innan, det blossade upp från ingenstans. Vissa perioder ser jag ut som en panda med eksem, prickar och rödhet runt ögonen samt ögonbrynen… Har också samma problem runt näsan och munnen. Detta påverkar verkligen min självkänsla då det inte går att täcka med smink. Har lagt ner mer pengar än jag velat på olika krämer som jag tipsade av diverse personer… Jag har bytt ut nästan hela min hudvårdsrutin och använder mindre smink, men det blir inte bättre. Just nu använder jag krämerna Lacobase och Eucerin soothing skin balm, det känns bra när jag först tar på det på kvällen, men morgonen efter är det fortfarande lika illa. Har läst alla kommentarer nu och misstänker också att jag lider av atopiska eksem (men kan man få det helt plötsligt?)… Ska också läsa på mer om histaminintolerans… Hoppas någon kanske kan ge mig lite svar, eller iallafall lite stöd hehe. Det tar verkligen på min självkänsla att inte kunna känna mig fin och fräsch, speciellt då jag jobbar som säljare och måste möta människor varje dag.

  Tack på förhand! Och ni era kommentarer har verkligen hjälpt mig och det är skönt att veta att jag inte är ensam <3

  Reply
 • Hej Linda!
  Tack för att du belyser detta vanliga problem.
  Jag har haft atopiska eksem sedan jag föddes och testat det mesta.
  Jag var på en rehab resa med några av världens främsta läkare inom dermatologi.
  Jag använde mig av mandelolja över hela kroppen när vi solade varje dag. Till vardags hemma använder jag Canoderm som förebygger kommande utbrott och även mjukar upp och innehåller bra ämnen. I duschen använder jag eucerins duscholja. När du lägger på kräm, exempelvis canoderm, se till att lägga ett lager (alltså smörj inte in den utan låt den ligga ett lager och själv åka in i huden). Var också noga med att vara ren och inte smörja på massa olika ställen med utslag utan att tvätta händerna emellan. Jag undviker svarta textiler (under de värsta perioderna) och försöker ha material som huden kan andas igenom, typ bomull. sedan finns det självklart som du säger stark Kortison, jag har betnovat. Jag har märkt förbättring av att undvika inflammatoriska livsmedel, socker, gluten, mejeriprodukter osv. Försöker också dricka mycket vatten och äta bra råvaror för att ge huden bästa förutsättningarna att läka. tar även omega 3 tabletter för att smörja huden inifrån. Hör bara av dig om du vill bolla tips osv! Tack igen för att du tar upp detta 🙂 kram Sara

  Reply
 • Hi, I’ve struggled with ekzema on my face for a few years when was 17-19 years old. It was hell, i’ve seen dozens of doctor’s, been on hard torturous diets. Put on my face all kind of creams, lotions and of course could’t use any makу up to cover that shit. And then one doctor advised me this cream. It’s called Кремген (Cremgenum). The main components in it are
  fluocinonide (glucocorticosteroid III generation) anв gentamicin (aminoglycoside antibiotic). And it worked. It just worked. that shit gone frommy face in a coupleof weeks.
  But since it’s ekzema you can’t just get rid of it forever, so when winter comes it usually starts to apper on my hands.and i put Cremgen on it and everything goes away in 2 nights.
  The thing is – I’m living in Ukraine and i even tried googling, but could’t find this thing anywhere apart fro Ukraine and Russia. But there is some Celestoderm v, which is actually an analog of Cremgen made in USA (as i understood). So maybe you could go to a dermatologist anв ask him about some similar ointment with glucocorticosteroid and gentamicin.
  I hope that this would be somehow helpful. Ekzema is a bitch.

  Reply
 • Jag har också haft eksem hela livet, men det har faktiskt blivit bättre med åldern. För min del hjälpte Dream Wash från Lush väldigt mycket, men sedan de gjorde om den till roulad funkar den inte lika bra. Annars kan det vara bra att tänka på att om du behandlar med kortison ska du börja med den starkaste krämen och sedan trappa ut den gradvis med allt svagare krämer istället för att sluta tvärt.
  För mig blev det en stor skillnad när jag blev ihop med min man eftersom han också har eksem och därför inte tycker det är det minsta äckligt. Vi hjälper varandra att smörja in på svåråtkomliga ställen och det är helt avdramatiserat, vilket gör att jag inte bryr mig så mycket längre (förutom klådan, förstås). Det är ju bara irriterad hud, vad är det för äckligt med det egentligen?

  Reply
 • a) see a doctor, find out it’s specific name in latin
  b) see a dietitian. Get a special diet plan.

  Or at least thats what I did. I am not allowed to eat any sweets, white bread, pasta… I still eat sweets and bread and pasta but…in moderation. And no beer, vine, sider…only stiff drinks…

  Reply
 • Lite sen till festen men har du testat UVB solarium. Har själv psoriasis och då fungerar det super. Har läst att det även ska vara bra för eksem, värt att testa kanske?

  http://huden.se/hudsjukdomar-%C3%B6/uvb-ljusbehandling
  http://www.akademiska.se/Verksamheter/Hud–och-konssjukdomar/Specialomraden/Medicinsk-ljusbehandling/

  Reply
 • Jag har också eksemhud, där eksemen vandrar. Fast främst har jag haft runt ögonen och i armväcken. Levde med kortisonsalva hur länge som helst för att inget annat fungerade. Testade massor av krämer som skulle vara skonsamma, feta osv, men inget hjälpte. Jag började använda Maria Åkerbergs produkter och var liksom konsekvent i mitt användande. Nu är jag helt fri från eksem (för tillfället)! Kroppen tål nu andra produkter, men runt ögonen har jag inte haft någon annan kräm på två år. Vågar inte riskera något. Ser även att andra har tipsat om produkter med syror i, det är även något jag börjat med nyligen och det funkar verkligen både mot eksemhud och acne (som också envisas med att drabba mig).
  Hoppas du hittar något som fungerar för just dig!

  Reply
 • Ville bara tillägga att kosten varit viktig för mig också. Men jag såg att du skrev att du var noga med den. Jag äter inga mjölkprodukter alls och det har varit den mest påfallande skillnaden för min hud.
  (Skulle även önska att MÅ gjorde produkter man kunde stoppa i ögonen också pga allergi som alltid kom i samband med eksem runt ögonen, men som nu för tiden bara kommer ensamt ?)

  Reply
 • Hej!
  Både jag och min bästa vän har haft problem med olika typer av eksem sedan barndomen. Vi började båda exprimentera med kosten för ett tag sedan och kom in på det här med tarmflora. Vi båda har skurit ned på inflammatorisk kost som socker, gluten och mjölkprotein. Dessutom börjat äta probiotika. Alla eksem är borta och vi båda har perfekt hud numera 🙂 Bara ett litet tips om du inte provat. Dessutom har all min acne försvunnit och då hade jag ärftlig “vuxenacne”. Låter kanske omständigt men för mig har det inte bara hjälpt min hud utan också mitt allmänna välmående. Hur man reagerar på kost är såklart väldigt individuellt men kan vara värt ett försök:-) Känner verkligen med dig <3

  Reply
 • Tack vare din bild på insta så kikade jag in här, sen mars detta år så har jag lidit av extremt kliande utslag. Jag gick till min vårdcentral och då fick jag kortison, dock kunde dom inte avgöra vad det var för något. På mig är det värst på benen och rumpan, men också även brösten, armar och händer. Det kliar så mycket att ibland “kliar jag sönder” utslagen. Det blir värst när jag har duschat men också när jag ska sova och när jag vaknar på morgonen. Kan detta vara något liknande? I så fall vill jag gärna ha tips på hur jag kan “underlätta” (förutom kortisonet) vad för tvättmedel, duschtvålar osv?

  Reply
 • Hej Linda!
  Är några år sent ute… men jag har också en massa eksem på kroppen (inklusive ansikte tyvärr). Det jag tycker funkar förebyggande är att smörja kroppen med fet Decubal kräm efter varje dusch (gärna ännu oftare) samt duscha i olja alternativt mild duschkräm. I mitt ansikte hjälper dessvärre bara kortison.. 🙁 Vintern är alltid värst.
  Älskar ditt smink btw!

  Reply