Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

15:10 | November 2, 2017

Morgonmänniska = Rätt, Kvällsmänniska = fel

Okej.. Varning för flum, men jag och min kollega Lotta pratade om en grej i morse som vi båda suttit och funderat på åt varsitt håll..
VARFÖR är allt så styrt efter den morgonpigga personen? och VARFÖR känns det som att man anses vara en lite sämre människa om man sover längre eller behöver mer sömn? Det är liksom som att vara en morgonmänniska är RÄTT, och att vara morgontrött är FEL. Jag känner ofta att VARFÖR måste allt vara så jäkla tidigt?!
Jag, som själv är en kvällsmänniska och behöver svinmycket sömn, kan få hela dagen förstörd om jag måste gå upp för tidigt, för då kan jag inte koncentrera mig, jag är inte alls lika glad osv osv.. Det har alltid varit såhär, och även om jag försökt få så kallade “ordentliga” morgonrutiner när jag haft jobb där jag börjar tidigt så är det som att min kropp är inställd på att jag är en kvällsmänniska. Varför ska en som kvällsmänniska behöva känna sig fel?
Så.. att då anses som “lat” för att man sover längre om dagarna tycker jag är så konstigt? Är inte alla kroppar bara helt enkelt programmerade olika? Vi behöver ju sova olika mycket och olika länge för att vila hjärnan? Varför har det blivit en norm egentligen?
Varför anses det vara “finare” att gå upp tidigt och lite sämre att vara en människa som behöver sova längre?

Är du en kvällsmänniska eller morgonmänniska?

FÅ MIG ATT FÖRSTÅ DETTA

ENGLISH:
Okay .. Make me understand this

Me and my colleague Lotta talked about a thing this morning, and it’s why everything is based on beeing a morning person? and why is it considered bad to sleep longer? It’s like being a morning person is the right thing, and being a night person is WRONG.
Why must everything be so damn early all the time?
Talking about myself, my days can be ruined if I have to get up too early,  I can not concentrate, I get grumpy etc, etc. It has always been like this and even though I tried to get so-called “proper” morning routines when I have had a job with early mornings, it’s like my body is set to be a night person. 
So .. why is it considered as”lazy” because you need more sleep? Are not all bodies just simply programmed differently? everyone is different, right? Or am I wrong?
Why has it become a norm?
Why is it considered “right” to get up early and “wrong” to be a person who needs to sleep longer?

Are you an evening person or morning person?

PLEASE GIVE AN ANSWER!


32 kommentarer32 kommentarer om “Morgonmänniska = Rätt, Kvällsmänniska = fel”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Skaffa barn så blir du tvungen att bli morgonmänniska varken du vill eller inte…
  Just nu är drömmen att få en sovmorgonen en helg till 8-9 🙂

  Reply
 • Vem är det som anser att morgonmänniskor är bättre än kvällsmänniskor, och exakt vad är det i samhället som är styrt efter morgonmänniskor? Förstår inte riktigt vad som menas..

  Reply
 • allt i samhället är ju planerat efter att man ska gå upp tidigt, från skoltider till kontorstider på de allra flesta jobb!

  Reply
 • Jag är lätt en kvällsmänniska att gå upp på morgonen är hemskt!

  Reply
 • Jag är inte en morgon människa! Att kliva upp 5 som jag gör när jag börjar 7 är vidrigt, och inte nåt man vänjer sig vid. Sedan att man har jobbat ett kvällspass kvällen innan till 21 och inte kommer i säng förren 23 och sen kliva upp 5 är inte heller kul. Tänk om det var genomförbart med flex tid på Alla arbetsplatser ? vilken önskedröm ?

  Reply
 • Åh er nett lik som deg! Det er en plage hver gang jeg må stå opp tidlig, å når jeg ikke for sovet nok over ett par dager blir jeg rett og slett ikke noe kjekk å være med haha. Blir generelt i dårlig humør, lettirritert osv. Jeg trenger mye søvn, og slik er det bare. Har arvet det etter min mor, og hun har hatt samme utfordring med det. At folk ser på en er lat for en sover lenge (og ikke nødvendigvis spesielt lenge heller, men det virker jo som en burde stå opp klokken 6 hver eneste dag for å ikke være “lat” etter noen sin mening), og det er virkelig slik at det blir sett ned på når trenger mer søvn. Forstår virkelig ikke hvorfor jeg heller, men må si jeg finner det ganske drøyt, som du sier, en kan jo ikke akkurat noe for det.

  Reply
 • Håller med. Men tror att det beror på att man tänker på kvällsmänniskor som ungdomar som tittar på TV hela natten/spelar dataspel och sen kommer upp på em och äter frukost och inte har något jobb.

  Reply
 • Tror det ligger något i det ErikaM skriver, man förknippar kanske morgontrötta människor med lata ungdomar…
  Jag är själv morgontrött, det är extra tufft nu med ett barn på 13 mån som vill gå upp kl 06.00!
  Men jag håller med dig, varför ska man anses som “lat” bara för att man vill sova längre på morgonen?
  Jag får mest gjort på kvällen, har alltid varit så. Har ofta fått höra genom åren att man anses som lat bara för att man sover genom förmiddagen… märkligt.

  Reply
 • Håller med dig! Jag har en dygnsförskjutning som heter dsps/ försenad sömnfas och jag känner igen mig i det du skriver 🙂

  Reply
 • Jag håller med dig om allt fast tvärt om? jag är en sån där morgonmänniska o vill göra allt innan lunch då man är som piggast, o då är lunchen tidig oxå. Tvättstuga träning, shopping innan lunch vore underbart, men det går ju inte att shoppa förrän 10-11 eftersom affärerna inte öppnar förrän då. Å tänk om man fick gå ut o dansa röven av sig på em så man kunde va hemma vid 21 o sova. Vi morgonmänniskor får jämt höra hur udda vi är, o vadå sova vid 21 vem vill det, då har ju kvällen knappt börjat. O att va tidig på jobbet är nästan inte tillåtet, men att sitta över är fint, o ett mått på arbetsglädje o engagemang. Även om man rullar in ett par timmar för sent o borde jobba ” över”. Så tro mig jag förstår precis vad du menar, men tvärt om?

  Reply
 • Det är en djupt rotad kvarleva från bondesamhället, svårare än så är det faktiskt inte. Man var så illa tvungen att gå upp tidigt för att få alla timmar med dagsljus. Likaså varför en morgontrött ibland kallas för sjusovare = det var sent att gå upp kl7.

  Reply
 • Kvälls-/nattmänniska här 🙂

  Reply
 • Jag sover nog lika många timmar som de som är morgonmänniskor bara att vi sover under olika tider så att kalla oss kvällsmänniskor för lata är galet tycker jag. Jag är ju uppe längre än en morgonmänniska så det är inte alls konstigt att jag då sover längre än någon som går och lägger sig kl 22 redan, det verkar folk dock inte tänka på…

  Reply
 • http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2689&artikel=4940528

  Här har du svaret ?

  Reply
 • Jag är nog mer en morgonmänniska. Inte gå upp klockan 5 direkt eller vakna tidigt av en väckarklocka, men vaknar jag utvilad av mig själv kl 7-8 en ledig dag blir jag superglad då jag älskar långa mornar/fm. Om jag skulle vakna vid 10 skulle jag nästan få nån form av ångest! Jätteknäppt men jag känner typ att halva dagen gått då och det stressar mig… känner att jag måste få sova ett visst antal timmar sömn per natt så är ofta väldigt noga med att gå och lägga mig i tid på kvällen. Är oftast trött på kvällen och pigg på morgonen?
  Tycker inte det ena eller andra är mer rätt, har man ett liv som tillåter sin “föredragna” dygnsrytm så är det ju bara bra! Det blir ju bara jobbigt om man är en kvällsmänniska som har ett jobb som kräver tidiga mornar?

  Reply
 • You are right!I really approve what you wrote. I am more a night person:I go to bed late and wake up late if possible! This is considered lazy…from people who wake up early because they go to bed early… we just sleep the same amount of hours!!And as you wrote…everybody have different needs and it’s only us who knows what’s better for us. I think as well that nowadays there are some people ( politicians and managers above all )that boasts they don’t need to sleep like the other peasants ;-)because they are supermen..they just need 3 hours per night!!It’s like a modern legend!

  Reply
 • Jag är morgonmänniska! Känner mig typ bakis om jag sover för länge. Men har dock aldrig tänkt att personer som behöver sova längre på morgonen skulle vara sämre på något vis. Alla är vi ju olika 🙂

  Reply
 • Jag håller helt och hållet med dig! Jag har också alltid varit en kvällsmänniska, är gärna uppe sent. Går upp tidigt när jag behöver och de har man ju behövt på grund av studier ? Bra diskuterat, jag har dock inget svar. Känner bara igen mig i dina tankar

  Reply
 • Jag är inte morgonmänniska. Men nu i mörka årstiden är jag ju inte kvällsmänniska heller :D, gå i ide på vintern skulle vara nått.

  Reply
 • Jag är en morgonmänniska, men behöver sjukt mycket sömn. Jag funkar inte på kvällen istället (igår gick jag och la mig kl 20 t.ex. 😮 ). Vilket ju gör att jag passar bättre in i den typiska 8-16-lunken, men jag fattar ju att det måste vara skitjobbigt att ha ett omvänt behov (eller hur jag ska uttrycka det).

  Håller definitivt med om att det anses bättre att vara en morgonmänniska, det hänger nog ihop med hela den här “jag är så aktiv”-statusgrejen. Tävlingen om vem som hinner göra mest på 24 timmar. Eller ja, under de ljusa timmarna, för sedan ska vi ju umgås med familjen, kompisar, ha någon självutvecklande hobby och sist, men definitivt inte minst, ska vi ju hinna träna också.

  Reply
 • Har faktiskt haft den här konversationen nyligen! Jag är mycket mer produktiv på kvällen, och att kliva upp kl. 6 varje morgon för att pendla till skolan är riktigt plågsamt. Oavsett om vi i konversationen var kvälls- eller morgonmänniskor så höll vi med om att allt är väldigt “morgonfokuserat.” Alla möten, läkarbesök, arbetsdagar, skoldagar, läggs liksom tidigt.

  Reply
 • Jätte kvällsmänniska! om jag låter min kropp styra så sover jag bäst mellan 03-12 och är pigg och produktiv mellan ca 15-01. Då behöver jag inte ens larm för att vakna. Så jag håller med om att det är jobbigt att allt är tidigt anpassat för det spelar ingen roll om jag skulle somna 21, jag kommer inte upp innan typ 10 utan att kämpa. Skönt att höra att det inte bara är jag 🙂

  Reply
 • I have no clue why things are the way they are, but I’m a morning person and at 10 pm I start longing for my bed. Getting up at 5 am no problem, but staying awake past midnight is so hard! In Belgium, society wants us to be awake 24/7…

  Reply
 • I am fairly good in the morning but I have to have at least 8 hours of sleep.

  Reply
 • Håller med dig till 100%, allt är anpassad för morgonmänniskor. Värsta jag vet att gå upp tidigt. Till de som säger att skaffar man barn och då får man kliva upp tidigt, det stämmer inte. Jag har 2 barn och vi kliver upp runt 9 tiden (är mammaledig), sällan kl 7 eller 8. Allt handlar om rutiner ?

  Reply
 • I’m definitely an evening person, and it has been so since my childhood. Nights are the best time for me, I’m the most creative at that time. I’ve heard about a study that says that night owl’s are more creative and might be smarter, here’s a link: https://www.huffingtonpost.com/2014/10/23/night-owl-benefits_n_5877272.html

  Reply
 • Jag är ingen morgonmänniska men har också insett att det viktigaste är att jag får sova klart tills jag vaknar av mig själv. Därav att min största lyx som entreprenör är att jag slipper ställa väckarklockan varje morgon, det är den bästa investeringen i mig själv ?

  Reply
 • har alltid varit kvällsmänniska å känt samma som du att vissa tittade ner på det (även fast vi sover lika många timmar bara på olika tid på dygnet!) “all sleep matter” 😀 för ett år sedan fick jag nytt jobb med kontorstider å nu är jag en morgonmänska. har jättesvårt att hålla mig vaken på kvällarna som tidigare var min mest produktiva tid. tycker det är jättekonstigt att det gick att byta så mycket men är nöjd med läget 🙂

  Reply
 • Def. I’m an evening person!
  I totally agree with you, it’s like you are considered to be lazy and almost not-working-at-all if you get up around 10am (or later), but people don’t see that you actually do the same stuff as they are doing, just in another time space. I personally think – and in Switzerland (where I’m from) it is really bad – that in almost every job, you have to get up early. That’s f.ex. why I like London that much – people go to work normally around 9am, also the shops open from 9 (or 10), and stay up longer. In Switzerland it is crazy, most people start to work around 6 or 7 am, if you are not your own boss.
  I totally don’t get why it should be bad at all, and I think it def. needs both types, but the ‘night owls’ should be more accepted!

  Reply
 • I never go to bed before 1 am and i get up about 7 30 – 8 for work. If i could i would get up about 9 – 10. I find it hard to go to bed any earlier, i like being up late.

  Reply
 • My boyfriend and I both have the same schedule of going to sleep around 6 in the morning, and waking up around late noon, say around 1 PM. The best part about being “nocturnal” is NOT HAVING TO DEAL WITH TRAFFIC!! (We live in the San Francisco Bay Area). However, the WORST part about being asleep all day and up all night is how the stores are never open! Makes me consider moving to Las Vegas, NV 🙂

  Reply
 • I’m definitely not a morning person. I feel like my body wakes up around 9 – 10 am and that’s the time I’m already at work. It could be also the reason I can’t eat breakfast at home before I leave for work.
  Evenings are the time I have more energy to do things, to be creative. That’s the time my brain starts to work at full speed.
  It always made me joke that I was born in the wrong time zone. 😀

  Reply