Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

16:04 | January 24, 2018

Det där med tandläkarskräck

Sååå, det blev en ordentlig runda hos tandläkaren idag.. först konsultation för tandställningen. Där vi kom fram till att nog den bästa lösningen för mig var att sätta “räls”, och sedan dra ut en till tand i underkäken för att tänderna ska få plats.
Det fanns även ett alternativ att sätta räls på insidan, men som också kommer påverka mitt tal vilket verkar rätt osoft.. Och sån där genomskinlig plastgrej också. men klassisk räls är nog det bästa alternativet i mitt fall. Så denna fröken kommer nog få gå med en rätt stor glugg i underkäken ett tag om det nu blir av.. Lyckades ju också med konsten att prata lite för mycket om att jag inte varit hos tandläkaren på ungefär 6 år..*tystnad i rummet* så de rekommenderade verkligen mig att göra en undersökning, typ på en gång. Hoppades typ att de inte hade tid. Men några timmar senare så hade jag borde gjort undersökning, (INGA HÅL, HURRA!) fått tandsten och missfärgningar borttagna och en ordentlig genomkörning av tänderna.. vilket nu gör att det kliar i hela munnen typ.
När hon frågade om jag ville ha bedövning blev jag lite nojig.. “-vadå.. kommer detta göra ont”, -“Ja det kommer det nog göra” sa hon.. Kände att jag blev stel som en pinne, för jag har aldrig tagit bedövning för att ta bort tandsten innan, men just det.. det var 6 år sedan. ähum. får nog bli lite bättre på det. För det fick jag ju sota för nu istället.
Men det här med tandläkarskräcken då.. Jag sa faktiskt till om det på en gång. Och de var jättesnälla. Så det känns lite bättre nu, även om jag fortfarande är lite rädd för tandläkaren.
Men sen är det ju så med allt. KOMMUNIKATION. Det har jag lärt mig på senare år, att folk ju faktiskt inte ÄR tankeläsare.. När jag var yngre höll jag ofta alla mina känslor på insidan och pratade sällan om någonting, knappt ens med mina nära vänner, vilket gjorde att jag också ville explodera ibland. Och att jag kunde uppfattas som en kall och känslolös person. Jag tänkte att folk ju fattar.. Men det gööööör dom inte!
Nu berättar jag så fort det är något, vad det än är typ. Även om jag inte känner en person så väl alltid. För vissa grejer ÄR faktiskt bättre att förklara, även om det känns jobbigt.

Men jag är glad att jag tog mod och tog mig till tandläkaren idag! Detta var typ världens grej för mig!

Behövde bara skriva av mig lite.. kände mig nämligen lite modig idag

 

ENGLISH: Soooo, there was a good round at the dentist today. First consultation for the braces. Where we found that probably the best solution for me was to have regular braces, and then remove one tooth in the lower jaw

Also,  I talked to much and told them that I had not been at the dentist for about 6 years .. * silence in the room * so they really recommended me to do an examination, like right now.
A few hours later, I had done both the examination (No cavity, wohoo) AND, they did a total makeover with cleaning and all..

When she asked if I wanted an anesthetic, I became a bit scared. “-What,  will this hurt?” “Yes, I probably will,” she said.
BUT, because I haven’t been to the dentist for 6 years.. it was my own fault… I maybe have to be better on that.

But the thing with dentist fear .. I told them about it. And they were very nice to me! which I appreciate! So it feels a bit better now, although I’m still a little afraid of the dentist.
I guess it’s all about COMMUNICATION. I have learned in recent years that people actually are not mind readers. When I was younger, I often kept all my feelings on the inside and rarely talked about anything,  even with my close friends, which meant that I also exploded sometimes. And that I could be perceived as a cold and emotionless person. I thought people would understand .. But they didnt, because I never told them anything.

But I’m glad I took courage and went to the dentist today! It was a big thing for me!

 


14 kommentarer14 kommentarer om “Det där med tandläkarskräck”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Bra gjort att du utmanade tandläkarskräcken och uttryckte din rädsla. Känner igen det där att inte uttrycka vad man känner, måste själv bli bättre på det!

  Reply
 • Mitt tips är att bara prata prata prata! Jag började med att skriva ner allt. Det var skönt. Och sen prata med folk. Det var läskigt till en början. Men nu går det jättebra och det känns så himla befriande!

  Reply
 • Starkt gjort att ta tag i saken trots rädsla. Vet hur hemskt det kan vara då jag har haft tandläkarskräck själv men tack vare världens bästa tandläkare så är det inte längre ett stort problem. Träffar man bara rätt person så går det lättare och lättare med tiden.

  Reply
 • Ja det där är nog verkligen tack vare bra/dåliga tandläkare. Haft jättebra tandläkare i hela mitt liv och bodde ju typ hos tandläkaren som barn. Men sen förstörde EN tandläkare allt och jag blev livrädd!
  Hoppas att min nya tandläkare kan göra så att jag får förtroendet tillbaka!

  Reply
 • Bra jobbat att ta dig dit!
  Jag har bokat en tid för att dra ut en visdomstand.. Har skjutit på det i flera år för jag våååågar inte ? Har inte tandläkarskräck, men är verkligen livrädd för att dra ut en tand! Aldrig gjort det förut, men det känns läskigt..

  Reply
 • Tack ❤️ Åh! Jag har också funderat på det där! Men inte heller vågat. Lycka till! Det kommer gå jättebra ?

  Reply
 • Jag har haft en lingual tandställning (räls på baksidan) och läspandet försvinner efter nån vecka! Sedan talar man som vanligt!

  Reply
 • Vad skönt att flera funderar på tandställning. Jag är så pass gammal nu, 35, att det känns lite sent. Men komplexet kom sent i livet och jag har nu funderat på detta i ca 1.5 år. Gjorde en konsultation för ca 6 månader sen och då bestämdes vi att incognito på insidan där uppe och sen vit därnere på utsidan.
  Jag vill reglera mitt smala bett vilket också kommer göra hörntänderna som sticker ut raka.

  Men jag är så rädd! Att jag ska se ful ut, att jag är för gammal, att det ska göra ont och vara svårt att prata.

  Jag har inte tandläkarskräck, borrar utan bedövning, men tycker inte om när andra rör mitt ansikte. Så det kommer bli jobbigt.

  Reply
 • Tandställning är snyggt tycker jag 🙂 det blir lite som en accessoar! Se den som ett smycke istället för något ”fult” och så får en ju se det lite långsiktigt. Jag tycker det är värt det alla gånger om. ❤️

  Reply
 • Ja på vissa är det fint, i alla fall om den är vit i ovankäken.

  Reply
 • Hm… mitt råd är att fundera på hur viktigt det är för dig med raka tänder, fundera på hur du känner, och sen bestämmer du att antingen gör du det NU eller så slutar du fundera på det och gör det aldrig. Det kommer inte komma en bättre tid att göra det liksom 🙂 men om du funderat så mycket på det redan så är det säkert något du vill, och om det är så, låt inte andra saker stå i vägen 🙂 De är inte försent och när det är klart är det jätteskönt. Det kan göra lite ont, men det är överkomligt och man kan ta alvedon när man precis spänt tandställningen om det stramar lite. Tänk, du kommer bara ha tandställning i typ 1 år av dina resterande typ 60 av livet, det är ju ingenting! Men om du bestämmer dig för att låta bli blir det säkert också bra såklart 🙂

  Reply
 • Tack, ungefär så sa jag till min kompis. Att antingen köra nu eller skita i det. Har ingen lust med tandställning när jag är 50. ?

  Reply
 • Here’s a proud dentist to be!

  Reply
 • Jag är mer rädd för notan som kommer med ett tandläkarbesök. Förfärligt dyrt för en koll och lite puts. Skönt att du kunde passera utan anmärkning. Försök att gå vartannat år åtminstone.

  Reply