Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

13:19 | April 27, 2018

Trött på sminkreklamer som bara är riktade till kvinnor

Jag ser dem hela tiden.. smink/hud och hårvårdsreklamerna som enbart är riktade till kvinnor och tjejer, och det provocerar mig otroligt mycket. Tycker detta är väldigt problematiskt faktiskt. Och jag blir så jävla arg
Smink är för ALLA kön! PUNKT

Jag blir så jäkla trött när jag ser dessa reklamer, det är SÅ sunkigt, och många företag gör det. Såg senast igår någon foundationreklam som Make Up Store hade på Facebook, det var jättefint med representation av olika hudtoner i början.. men slutklämmen “For all girls”.. NEJ NEJ NEJ! Varför Make up store? Det var då bägaren rann över för mig.

(Edit: Make up store har nu ändrat sin reklam och tagit bort texten som ska ha varit en miss från deras sida)

Det är fan inte konstigt att killar/män/icke-tjejer inte vågar köpa och använda makeup. För jag menar, Var någonstans finns uppmuntran hos vissa varumärken?  VILL de inte uppmuntra till att smink ska vara för alla? varför exkludera pga kön? Detta säger jag inte till ett enskilt företag, utan flera företag som jag hoppas känner sig träffade.

Detta kämpar vi jättemycket med på LH, att utbilda personal till att ALDRIG säga att smink är för vissa kön, och att ALLTID uppmuntra kunder till att våga vara sig själva, att aldrig exkludera någon.
Jag har haft SÅ mycket kunder under mina 10 år som makeupartist som inte vågar sminka sig just pga att de inte är kvinnor eller tjejer för att de är RÄDDA att andra personer ska tycka att det är “bögigt” eller “tjejigt”, och killar jag känner som blivit vuxenmobbade för att de sminkar sig på daglig basis. Det är sååå skevt. Och jag blir så ledsen! För mig är detta liksom en icke-fråga, och har alltid varit. Men ju mer insatt jag blivit och ju längre jag jobbat i branschen, så jag ett stort problem i detta.
Vi måste tillsammans utbilda, förklara och berätta för dessa trångsynta företag och personer att allt inte är svart eller vitt.

Smink har inget kön. Smink är för alla.
Kan vi inte alla bara komma överens om det?
Diskutera gärna i kommentarerna! Jag ska försöka hinna svara på allt jag kan!

Kram på er!

 

ENGLISH:

I see them all the time .. makeup commercials that are exclusively to women and girls, and that provokes me so much!  This is very problematic actually. And makes me quite angry!
Makeup has no gender! that’s it

I get so tired when I see these advertisements. Yesterday I saw a foundation ad fromMake Up Store on Facebook, it was a very nice ad with representation of different skin tones at the beginning .. but then in the end it said: “For all girls” .. NO NO NO! Why Make Up Store, WHY?

(Edit: make up store deleted the text from their ad which was a mistake from their side)

No wonder that other genders not dare buying and using makeup. Because I mean, where is the encouragement for some brands? Do not they want to encourage makeup to be for everyone? why exclude because of gender? And I don’t say this to a specific brand, but to many brands..

This is something we fight for in my company, training staff to NEVER exclude anyone because of gender, and to ALWAYS encourage customers to dare to be themselves.
I have had SO many customers during my 10 years as a makeup artist who does not dare to wear make up just because they are not women. They are scared because they think that other people will think it’s “gay” or “feminine”.. It’s soooo wrong. Grown up people are bullying each other because of makeup? come on.. 
To me, this is a non existing question, and has always been a non existing question. But the more insight I become and the longer I worked in the industry, I saw a big problem in this.
Together, we must educate, explain and tell the businesses and other people that everything is not black or white.
Makeup has no gender. Makeup is for everyone.
Can not we all agree on that?
Please discuss in the comments! I’ll try to answer all I can!

Kisses and hugs


12 kommentarer12 kommentarer om “Trött på sminkreklamer som bara är riktade till kvinnor”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Jag jobbar på en förskola och helt plötsligt började de äldre barnen (5 år) prata om smink. De pratar om att dem tycker smink är så fint och sedan säger en av barnen “Ja smink kan ju både killar och tjejer ha!”. Jag hör detta och säger “Precis, alla som vill ha smink får ha det oavsett kön”. Jag blir så glad att höra dessa ting för man märker hur dem andra barnen tar åt vad sina kompisar säger. Jag ser en ljus framtid! <3

  Reply
 • Åh vad härligt!! Jag tror att med sociala medier och dagens ungdomar så kommer detta nog förändras en hel del framöver! Hoppas verkligen på det <3 kram

  Reply
 • Jättebra att du tar upp detta! Om vi ska bryta den onda cirkeln av toxic masculinity så är en grej att göra det en norm att smink är för alla.

  Reply
 • Ja, jag tycker att vi måste ta upp detta, det måste bli skillnad!

  Reply
 • Håller med dig till 100%! Några av de bästa makeup artisterna jag sett är män! Smink ska absolut vara för allas kreativa sinnen och att sitta som vuxna människor och mobbas för att någon bryter normen är ju fruktansvärt! Alla ska få vara precis som de vill x

  Reply
 • Som ickebinär transperson är det här så sjukt underbart att läsa. När jag började försöka sminka mig för några år sen så var det många tankar kring om hur folk skulle se mig och framför allt hur personal i kosmetika butiker skulle reagera. Men folk bryr sig mycket mindre än vad jag trodde att dom skulle göra även om det händer att folk stirrar fortfarande.

  Men som du sa smink är för alla kön! Alla kan ha smink och man behöver inte sminka sig för att se feminin ut det är fullständigt möjligt att sminka sig så att man framhäver sina maskulina ansiktsdrag och på så sätt ser ännu mer maskulin ut, eller så kan man sminka sig så att man ser mer androgyn ut. Det finns alla möjligheter och smink är ett underbart utlopp för sitt kreativa skapande.

  Reply
 • Vad underbart att höra att du kände så ändå tycker jag! Så glad jag blir! Finns SÅ många jag känner som inte alls hade samma upplevelse som du… trångsynta personer kommer tyvärr alltid finnas där ute, men vi är starkare än dom, och synen på smink ändras tack och lov, det går framåt mer och mer <3
  Visst är smink ett magiskt att uttrycka sig på, och allt en kan göra med det? ha en grym helg!

  Reply
 • Ja trångsynta personer kommer alltid finnas men som du sa vi är definitivt starkare än dom! Och det kommer bli bättre det ser även jag.

  Smink är helt underbart på alla sätt och vis! <3 Ha en underbar helg du med! 🙂

  Reply
 • När jag började träffa min pojkvän brukade han använda mineralpuder. Han hade lite problem med sin hy och åkte in till Stockholm och köpa. Det kom fram en som jobbade i butiken (minns inte om de va kicks eller Åhléns) och frågade om han behövde hjälp. Han svarade att han skulle köpa mineralpuder och behövde lite hjälp med färg. Varpå personen svarade ”det är nog lättare om din tjej kommer hit o provar själv” han sa att det va till honom själv och han fick hjälp. Nu är pudret slut för länge sen och han har sagt att han ska köpa nytt men har aldrig velat göra det pga att han kände sig så dum sist.

  Reply
 • Så dumt. En killkompis fick låna puder av mig bara för att dutta på vid enstaka finnar. När han träffade en tjej Såg hon sminket i hans badrum och tyckte att det var konstigt/gay. Hur dumt var inte det?!!

  Reply
 • Säg och pratade om det här med min pojkvän härom dagen, så verkligen bra att du lyfter fram det här. Jag känner att det är fasiken 2018 nu. Vi borde ha slutat sätta in allt i en kategori vid det här Läget (eller det borde aldrig behöva ha uppstått heller). Men de stora företagen som når ut till hela världen borde verkligen tänka sig för. Smink är till bara Alla, så som hudfärg och Alla kön.punkt slut!
  Kram

  Reply
 • POINT ON!

  Jag arbetar som lärare och hade en gång en pojke som kom med målade naglar. Detta ifrågasattes av många av de andra barnen. Tillsammans kunde vi ha ett jättebra samtal om att var och en får välja själv vad man vill ha. Vill du inte ha? Det är OK. Vill du ha? Det är OK.

  Reply