Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

19:30 | May 17, 2018

Can we talk about children and makeup

En sak jag funderar på, som jag jättegärna vill diskutera med er (jag har även tagit upp det här förut), är hur makeup kryper ner i åldrarna allt mer, att barn sminkar sig för att “bli snygga” till vardags..
När jag var liten så målade jag mig i ansiktet om jag skulle på maskerad eller spela teater, det fanns inte en chans i världen att jag ens tänkte på att sminka mig till skolan tex. jag kammade väl håret på sin höjd.

Å ena sidan är det helt fantastiskt att fler och fler bryter normer i tidig ålder och att barn/ungdomar av alla kön sminkar sig numera, och att de för budskapet framåt att det är okej att alla ska få sminka sig.
MEN jag känner ändå att jag är kluven i ämnet. För mig hör barn och smink inte riktigt ihop. Barn ska inte behöva känna press på att “göra sig snygga” innan skolan och sminka sig bara för att känna att de ska passa in.
Nu går vi ju in i tider där det faktiskt är mer accepterat att barn sminkar sig. De flesta 10-åringar vet mer än mig om alla trender som råder på youtube.. Jag lärde mig vad en concealer var när jag var 18 liksom…

Hur pratar ni med era barn om smink?
När är okej att börja sminka sig “på riktigt”?
Hur var det när ni själva var små?
Ni som har barn, uppmuntrar ni dem att leka med smink hemma? eller hur gör ni?

Jag vill veta allt hörrni!

ENGLISH:

One thing I’m thinking about, and that I really want to discuss with you (I’ve talked about this before), is how makeup keeps go down in the ages, that children put make up on “to look nice” everyday.
When I was a little, I painted my face only if I was going to a masquerade or play theater, there was no chance in the world that I even thought of putting on makeup before school..

On one hand, it is absolutely amazing that more and more people break the standard norm and that children / young people of all gender now use make up and that they are using social media to spread the message that it is okay for everyone to use makeup
BUT, I still feel a bit confused. To me, children and makeup does not makes sense. Children should not feel the pressure to put makeup on before school because of standards.
We are facing times where it is actually more accepted that children do make up. Most 10 year olds know more than me about all the trends on youtube .. I  was 18 when I found out what a concealer was.

How do you talk to your children about makeup?
When is it okay to start using makeup?
How was it when you were little?
If you have children, do you encourage them to play with make-up at home? or how are you doing?

I want to know  everything!


22 kommentarer22 kommentarer om “Can we talk about children and makeup”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Åh, detta är något jag såå gärna har velat lyfta länge!
  Vi har haft långa och många diskussioner i butiken då föräldrar kommer in med sina 9-12 år gamla (oftast tjejer) som vill ha hjälp att hitta en concealer för att de är ”bleka” eller för ”mörka ringar”?! Finns det ens på kartan? Nä, det skulle jag inte tro! Har så fruktansvärt svårt att hjälpa dem och försöker alltid lyfta fram hur fina barnen är som de är!
  Detta är inget jag uppmuntrar alls!!

  Däremot har jag som tvåbarnsmamma och makeupartist två små här hemma som är galet nyfikna på makeup.
  Både sonen(4) och dottern (9) tycker det är skoj och jag håller hårt på att just makeup ska få vara något kul och kreativt 🙂 Båda två får leka fritt hemma men aldrig sminka sig innan skola eller ”fest”. Dottern har fått börja ha lite glans med färg ibland till kalas och så men inte mer.

  Kanske är för tuff där men jag är så mån om att de inte ska bli påtvingade dessa ”ideal” som finns där ute.

  Hur lång blev denna kommentaren då?! Haha!
  Detta är något som ligger mig varmt om hjärtat och som jag så gärna vill lyfta! Tack för att du tar upp det <3

  Reply
 • Min dotter är bara 2 år så har förhoppningsvis många år på mig att lista ut hur jag ska hantera den där frågan? Men jag håller med om att smink ska få vara en rolig grej bara tills hon är äldre. Barn ska få vara barn. Vill inte att hon ska sitta inne och sminka sig för att bli “snyggare” för att gå till skolan som 8-åring!

  Reply
 • Det ska för övrigt vara en rolig grej som vuxen också, du förstår vad jag menar?

  Reply
 • Jag växte upp hos min pappa från det att jag var 9 år, vilket var ovanligt i slutet av 70-talet när skilsmässor var ett misslyckande och växelvis boende sågs som ett flummigt påfund… Hade ingen kvinnlig förebild att se upp till och min pappa uppfostrade mig att bli en pojkflicka som tränade karate och gick och såg på fotbolls- och boxningsmatcher tillsammans med pappa. Var väldigt obekymrad över mitt utseende över lag och det var viktigare att klä sig bekvämt än snyggt exempelvis, En av de första gånger jag provade smink var när jag var 15 och lånade en kompis rosa ögonskugga. Kände mig jättefin till dess en fullgubbe sade till mig att jag var sötare utan en massa kladd i ansiktet. Efter det har jag till vuxen ålder känt mig tillgjord och uttittad i smink. Idag tycker jag det är kul med smink, och jag har massor, men det tog över 40 år för mig att känna att jag gör och ser ut som jag vill. Vad jag däremot är glad för är att jag aldrig känt att jag måste sminka mig för att duga, utan har alltid varit nöjd med att gå osminkad vilket jag gör till vardags. Använder inte ens mascara en vanlig dag, men till fest sminkar jag mig med hela kitet. Min dotter däremot sminkar sig dagligen och det gör mig lite ledsen att hon känner sig mindre snygg när hon är naturlig och att hon hatar att gå osminkad, ngt jag upplever att många unga tjejer gör idag. Det blir så fel när smink och mode ses som ett måste istället för något som är kul… Smink ska vara en hobby (eller ett yrke), men inte ett måste för att känna att man duger… Jag pratade mkt med min dotter om detta när hon var yngre, men sanningen är att man aldrig kan hindra någon för att göra som dom vill. Även om inte jag har köpt smink till henne eller uppmuntrat henne, så är det hennes val och det måste jag som förälder respektera. Förbud brukar dessutom komma med en backlash, och det vet man ju själv att man gjorde även det som var förbjudet fast man smög med det. Och en sådan relation har jag aldrig velat ha med min dotter. Bättre att diskutera kring skönhetsideal, ev dålig självkänsla, att hon är vacker både med och utan smink, osv…

  Reply
 • Är så sjukt kluven gällande detta. Jag tror att om jag hade barn, så hade de fått experimentera hemma men inte börja sminka sig i skolan osv, speciellt tidigt. Jag själv använde läppglans väldigt tidigt och minns hur jag ville ha ögonskugga när jag var 8 eller 9. Det fick jag dock inte. När jag var 11 började jag med mascara och lite kajal. Nu när jag tänker tillbaka på det, så var det ganska tidigt att börja med det då. Tror jag var 13 när jag började med ögonskugga osv. Problemet är ju att när en är sisådär 10-12 så känner en sig så stor. När en sedan är några år äldre så inser en hur liten en egentligen var. jag tycker inte om att barn känner pressen att vara perfekta och jag hade mått sjukt dåligt om jag var barn i dagens samhälle. Det är bara så knäppt hur det är idag. Det blir bara värre och värre, och det skrämmer mig.

  Reply
 • Min dotter är 11 år. Hon får sminka sig hemma på skoj och kan ha lite maskara på kalas/fest. Mer än så är det inte än så länge.
  Vet tjejer som är 12 år och kör full make med lösfransar, countoring, the works!! De ser ut som 15-16 och tro fan att gubbar tar fel på ålder. Gillar´t ej.

  Reply
 • Jag började sminka mig när jag var 11… och pga mycket långdragen och svårbehandlad akne visade jag mig inte utan smink. Nu är jag aknefri sen sju (är 27) år men det är först det senaste året som jag på riktigt slutat bry mig om andra ser mig osminkad. Inte pga hyn utan för att jag har varit så brydd och trott att jag ”måste” sminka mig. Tycker smink är kul och är tom utbildad make up artist, men nu sminkar jag mig typ en gång i månaden. Är student och inte orkar jag vara sminkad till uni (längre), trivs dessutom utmärkt utan smink numera och det är en sån frihet! Hade förmodligen haft en sundare relation till det tidigare om jag inte tillåtits sminka mig som 11-åring, det är ju galet. Jag tror dock inte att mina föräldrar förstod bättre då.

  Reply
 • Jag gillar inte att små barn sminkas. Alltså, det är en grej när små pojkar bryter normer, men en annan grej när små flickor sminkas för att se äldre ut / sexualiseras. Det är svårt egentligen. Pagents / skönhetstävlingar gillar jag inte alls, för där handlar det verkligen om att fokusera på tjejer och kvinnors utseende. Flickor lär sig redan från födseln att deras utseende är viktigt – vilket inte är sant, det är bara en farlig ideologi vi tvingar på tjejer.

  Reply
 • Ååå kan verkligen bara instämma i din kommentar!!

  Reply
 • I talk about this with my friends often; I don’t like it either. In this day and age I am wondering what is motivating these children to wear makeup? I say this because bullying is higher than before with online bullying and social media usage. It seems that children are doing it to fit in and it doesn’t help when they see children their age or slightly older wearing it. I am not a parent, but if I were to become one someday I would be adamant on not allowing them to wear it unless it were under the circumstances you mentioned above. I would say 16 is a good age and if they want it they will have to work to buy it for themselves.

  Reply
 • I think when it comes to makeup and children it is acceptable to allow them to wear a little mascara and tinted gloss in middle school. However, they should wait until high school to wear a full face of makeup. What we need to realize is that they are still children & they should enjoy the fruits of being young. Makeup makes young people look older & I do not think that’s a good image to portray for someone in middle school. The majority of their life will be spent as an adult, so they have plenty of time to get to enjoy makeup. But let them be little & get dirty while they can!!

  Reply
 • I started putting makeup at 18, and I’m glad I didn’t any earlier.
  I’m against children and makeup, Obviously if it’s just a mother and child having a bit of fun with makeup that’s completely fine, but to go out with it and have it as part of their lives on a regular basis that young ruins a sense of childhood, I don’t remember any of us even caring about appearance or make up while being young but unfortunately that has changed, I’m glad we grew at a slower pace in this sense and didn’t rush in to it.
  Children’s skin are also much more delicate and sensitive i’m no dermatologist but i’m sure it would have a negative effect.
  This is just my opinion personally, I remember makeup as exciting and fun and more of a “playtime” with my mum rather than a routine like getting dressed etc. and also on special occasions like halloween and plays.

  Reply
 • Jag får en dålig smak i munnen av att se barn använda smink. jag började med smink när jag var 13 och skulle börja högstadiet. Tycker det är helt ok ålder men hade egentligen (nu i efterhand) velat vänta till gymnsiset. Smink kan vara kul ja. Men att barn ska använda det?? Ehhh näe.
  Ser många i kommentarsfältet som menar att de låter barnen leka med smink och jag gillar inte det. Smink är inte lek. Vill man måla finns det pennor och kritor. Nu kommer jag säkert bli påhoppad men hade det varit lek och bara på skoj så hade man inte sminkat sig som en vuxen eller på ett sätt som gör barnen se äldre ut. Det är inte lek då. Att lägga ögonskugga på kinderna och dra streck med en kajal i hela ansiktet är lek. Men foundation, läppglans och annat för att ”framhäva” är inte lek.
  När jag får barn får de vänta tills de är minst 15 till att använda smink ”på riktigt”. Stöttar inte att låta barn yngre än så att få ”””leka”””” med smink

  Reply
 • I don’t plan to allow my child to wear makeup if their desire is to “look prettier.” Creativity, I want to highly encourage. You want to wear neon blue eyeliner, great! You want to contour your cheeks & use lip plumper & you’re 13, no way! I work with young people, ages 10-14 & it always breaks my heart how they fall for photoshop/plastic surgery & think they are ugly because they don’t look like the women on magazines. I struggle with that myself, but I’ve learned that those women on magazines don’t even look like that & there is nothing wrong with the way I, or anyone else looks. We are all beautiful for our own unique reasons! Thank you Linda for always encouraging creativity & loving your own skin!

  Reply
 • Jag mår illa av det, när jag åker förbi min gamla skola när jag gick i mellanstadiet och ser barn som går i kortkort, full sminkning, lockat hår, dyra märkeskläder…..det skär i mig! När jag va i den åldern sprang vi fortfarande runt och sparkade boll och lekte men det funkar ju tydligen inte nu när man ska vara snygg och cool…..Säger inte att man måste stanna kvar i det förgångna (okej jag är bara 24?) men detta känns inte bra. Barn ska inte behöva tänka på sånt här, är dessutom väldigt stor skillnad på känslan att man ”måste sminka sig” som många verkar känna och leksminkningen man drog på när man va påskkärring eller liknande… Tror detta bara är ännu en orsak till ökad psykisk ohälsa bland barn.

  Själv gillar jag verkligen smink, men det är inget måste och jag skiter fullständigt i om jag går utan smink, gör det ofta men är väldigt kul att fixa ”allt” också när andan faller på.

  Reply
 • I teorin så borde ju smink bara vara färger som går att ha på kroppen, som vilket konstnärsmaterial som helst. Men i verkligheten så är det ju inte så enkelt, dina produkter är verkligen bra på de viset för de försöker inte tvinga in en i ett hörn, men standarden i branschen är ju tyvärr inte alls sån. Konventionellt smink designas, förpackas och marknadsförs med syften och tankar bakom. De säger alltid att du ska bli sexig, du ska dölja dina fel (för de menar att finnar och mörka ringar och rödhet och blekhet och allt vad det är är fel), du ska vara trofekvinnan som alla män vänder sig om och dreglar efter. Barnen tar ju bara efter vad samhället förmedlar, så jag tror att bara förbjuda det för barn rakt av inte är lösningen. Vi måste jobba för förändring på alla nivåer. Vi måste rannsaka oss själva och ifrågasätta varför vi gör som vi gör, och kanske förändra hur vi beter oss och vad vi säger inför barn. Diskussionen mellan barn och vuxna är också otroligt viktig, att vi lär dem att ifrågasätta och att vi kan bidra med den erfarenheten som vi faktiskt har. Sen tycker jag att det finns riktigt mycket att förbättra strukturellt i media, men det blir ju nästan en hel annan diskussion. Väldigt viktigt att vi pratar om detta iallafall, jättebra att du tar upp det!

  Reply
 • Det finns ju verkligen olika sidor till smink. Att låta barn leka med smink för att uttrycka sig, testa nytt, experimentera med färger och leka ser jag inte som något dåligt.
  Däremot finns det den andra sidan som jag mer kopplar till ett medvetande om sitt eget uttseende och ett eventuellt behov av att gömma sig.
  Jag började sminka mig runt 12-13. Hade foundation och mascara i princip. För mig var det inget bra, det blev bara ett ytterligare verktyg för att kunna gömma mig, och ökade min medvetenhet om hur man måste vara perfekt. Det blev, till viss del, ett sätt att sluta vara barn. Att behöva sätta upp en front och att ha press på sig. Det är ingenting som ett barn ska behöva ta.
  Smink är inte orsaken. Osäkerhet och en känsla av att inte räcka till känner nog de flesta unga, speciellt i tonåren. Däremot så kan ett visst användande av smink förstärka ett beteende som inte är sunt.
  Ett tillräckligt litet barn behöver man väl bara helt enkelt inte ge smink till, men i en viss ålder så kan man ju inte riktigt hindra en person, men då skulle man ju kunna ha en dialog om det 🙂

  Reply
 • Jag har två barn här hemma och den äldsta är 7 år och tycker smink är fantastiskt spännande. Vi har tidigare haft som regel att hon får testa smink till Halloween för att göra sig läskig,men nu vill hon testa mer ofta och har någon gång här hemma fått testa på mig, hennes pappa och en gång på sig själv. Jag minns ju själv hur kul de var att testa grejjerna som fanns i min mammas sminklåda, de hon inte använde längre som vi fick låna av, blå ögonskugga från 80-talet och rosa läppstift :). Hon skulle aldrig få ha smink till skolan eller liknande men jag tror att om man förbjuder det helt blir det bara ännu mer intressant.

  Reply
 • Intressant diskussion! Min dotter fick ett lila läppstift när hon fyllde sex. Det var något som var på önskelistan. Det var dock mest en kul grej. Hon använder det på sin sminkdocka och jag skulle aldrig tillåta henne att ta på läppstift när hon ska till skolan. Hon får ha det hemma och som skoj. Varje gång Ida undrar varför jag sminkar mig så svarar jag att jag tycker det är roligt.

  http://hannafialotta.blogg.se

  Reply
 • I remember the first time I wore makeup was for a school photo when I was 12. My mom offered to do my makeup for me and took me to get my eyebrows waxed. At the time, I didn’t care at all about those things. I wish now that I had said no and avoided it, especially my brows! They were very bushy, but they were amazing. I don’t recommend parents introduce makeup to their children, and I think if I had kids, I would only let them wear makeup if they were old enough to buy it themselves. Skin care in the other hand is something I think more parents should support! Sunblock and moisturizer is so important.

  Reply
 • Jag tycker barn ska få vara kreativa och leka runt med färger absolut, men jag tycker inte de ska känna några krav att sminka sig för att bli vackra. Fast det tycker jag faktiskt gäller alla människor, inte bara barn. Jag förstår inte riktigt hur vissa verkar tro att det går att dra en linje mellan kul, kreativt smink = bra och döljande, förskönande smink = dåligt, och att barn ska kunna ta sig till den ena sidan, utan att introduceras för den andra.

  Barn gör inte som en säger, barn gör som en gör. De flesta av oss som sminkar oss stiger inte upp på morgonen och målar en vacker påfågelvinge på kinden som ett uttryck för vår personlighet och kreativitet, utan vi duttar concealer runt ögonen och borstar på rouge för att se någorlunda pigga ut. För att de flesta andra gör det, för att vi lärt oss att ett naket kvinnoansikte inte duger.

  Detta är ingen dissning av smink som kreativt uttryck, en blå kajalpenna är inget förtrycķarredskap i sig, jag skulle önska att smink kunde vara mer fritt, mer färg, mer fulhet.
  Men som det är nu så tycker jag att det finns andra uttryckssätt som passar barn bättre.

  Reply
 • Intressant ämne! Det känns ändå som om att jag kommer att “gå emot strömmen” nu, men i grunden anser jag lika som de ovan. Skönhetstävlingar för barn m.m. går superbort och jag skulle aldrig låta mina barn sminka sig så att de ser äldre ut.

  Jag tycker dock själv att smink är väldigt kul och har alltid gjort, som många ovan också har skrivit. Jag hade låtit mina barn få använda concealer och ev någon lätt foundation om det var så att de hade finnar/acne (men > 12 år). Jag vet dock med mig att jag alltid skulle hjälpa mina barn att arbeta med självförtroende/självkänsla, ingenting kan sminka över det. Jag menar absolut inte att någon ovan inte gör det, utan jag pratar från min egna uppväxt och att jag önskar att mina föräldrar hade gjort det med mig.

  Mer smink hade jag nog inte låtit mina barn ha, inte heller på fest. Jag skulle prata väldigt mycket om normer, kultur och feminism tillsammans med mina barn, så att de förstår varför jag inte skulle låta de ha mer smink än så. När de kommer upp i ålder (kanske > 14- 15) så skulle jag låta diskussionen vara öppen och sen se till att de skulle få bra och rätt smink som passar (absolut inte “för mycket” dock). Självklart skulle även pappan vara lika delaktig i denna diskussion 🙂

  Jag har varken barn, eller ens i närheten av att skaffa, men jag tror inte att jag skulle ändra min åsikt.

  Reply