Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

19:20 | May 22, 2018

Can we talk about values and makeup?

Vart ska en egentligen sätta sina värderingar när det gäller smink? Även om jag verkligen inte vill att smink ska vara politiskt, så är det det..
Så vad “ska” en supporta och inte?

Jag har ju det senaste året gått mer och mer mot en typ helt cruelty free blogg. Vilket för mig känns rätt. Samtidigt som jag valt att bojkotta Jeffree Star (som är cruelty free och faktiskt har jävligt bra produkter) pga rasistiska uttalanden, droger och allmänt knasiga värderingar jag tycker hen har.
Jättar som Huda Beauty ger tips på hur man bleker vaginan (vilket är rätt sunkigt)..

Jag tycker detta är så himla himla svårt!

Vilka är dina absolut viktigaste värderingar när du köper smink? Att det är billigt? Att det är inkluderande? Att det är cruelty free? Ekologiskt? Att det är Veganskt? Ägarens värderingar? eller vart företagen producerar sina produkter för att se till att arbetarna har fair löner?

Jag vill jättegärna veta vad ni tycker i frågan!
Och vi pratar som vuxna människor i kommentarsfältet, det är helt okej att inte hålla med varandra. <3

 

ENGLISH:

Where should we put our values in makeup? Even if I really don’t want makeup to be political, it is political
So what should we support and not?

I have gone more and more towards a totally cruelty free blog. Which feels right for me. While I chose to boycott Jeffree Star (which is cruelty free and actually has really good products) due to racist statements, drugs and generally weird values..
Giants like Huda Beauty give tips on how to bleach the vagina (which is quite weird) ..

I think this is so hard!

What do you value the most ​​when you buy makeup? That it’s cheap? That it’s inclusive? That it’s cruelty free? Organic? That it is Vegan? Owner’s values? or where companies produce their products to ensure that workers have fair salaries?

I really want to know what you think about this!
And we speak like grown-ups in the commentary field


28 kommentarer28 kommentarer om “Can we talk about values and makeup?”

  Cruelty free känns för mig nog som det viktigastr ihop med att veta att tillverkningen sker på humana sätt gentemot arbetarna och miljön etc. Sen skulle jag nog undvika t.ex jeffree och huda som har lite skeva värderingar när gäller sånt du skrev, men skulle de komma ut med nåt jag VERKLIGEN skulle vilja ha så skulle jag nog köpa det, men skulle nog inte köpa så mkt då det känns skumt att ge pengar till folk med såna åsikter. Kanske gäller mest Huda… Jeffree är värre om det stämmer det du säger! Kanske skulle skippa hans då…
  Ja det är inte lätt det där. Man ska ju va så himla insatt nu för tiden i alla märken. Hade vart skönt att inte bry sig utan bara köpt det man tycker är bra/fint. Men vet man om vissa saker så tar det ju emot att handla! Men att inga kommer till skada eller blir illa behandlade för att jag ska få ett fint läppstift känns lättare att ta hänsyn till?

  Reply

  Hej! Jag gärna köper ekologiskt, åtminstone veganskt. Nuförtiden tittar jag även om det innehåller PFAS. Lycka till med bolaget, superbra tänkt kring produkterna, Hoppas bara att ni väljer att bli en PFAS-free märke!

  Reply

  Jag strävar efter att enbart köpa cruelty free, men priset spelar (tyvärr) självklart in. Pluggar 100% o lever på CSN ? Efter boende, räkningar o mat så har jag runt 150-200 kr över, därför har jag tyvärr fått köpa überbilligt smink en gång ? Efter det försöker jag önska mig de sminkgrejer jag vill ha som börjar ta slut varje gång det är dags för jul/födelsedag mm för att slippa må dåligt över att jag köpt något dåligt

  Reply

  Kan tipsa om ELF och wetnwild. Både är superbudget, CF och nästan allt veganskt!

  Reply

  Oh my god, this is always such a hard subject and has so many grey areas.
  I try my hardest to keep my personal and kit makeup as cruelty free as I possibly can. I do still have a few products that are not cruelty free, but those are products that I bought thinking they were cruelty free, but then I find they still sell in places like China. So now I’m just using those products up b cause I don’t believe in waisting either. The thing is, you can try so hard to be an ethical human being, but when it comes down to it, we really don’t have a clue what measures some of our products and ingredients go through until they get to us. Yes, I may buy a cruelty free lipstick, but this lippie May have been manufactured under cruel labour. Sadly, all our products put a strain somewhere, be it food, clothing, or beauty products. I guess it’s up to us to us the proper research and find the lesser evil. sadly, makeup is a bit political. But all I want to do is to make this world a little more beautiful.

  Reply

  I think the closer you are to the source, whether it’s food, clothing or make up, the more sure you can be of the integrity of it. I think that mighht be a good place to start…

  Reply

  When it comes to purchaseing makeup for me it depends on what kind of vibe i am getting from the people behind the brand. I personally dont want to buy anything from too faced because i dont like the drama they are stiring (tarte unicorn thing) but i am equaly as concearned that i hear a lot of people talking about how too faced has bad quality. I really dont mind paying a bit more for makeup when i know its beeing manufactored fairly but also if you charge a certian amount i want to see something new and exiting because if i want a neutral basic palette i can easily get that at colourpop for 15 bucks and they produce everything fair in house. So i feel like it just has to be the right mix of it all. I need to kind of Connect with the brand but even if i do i am not buying anything that i feel like isnt worth the money. Because at the end of the day i am not willing to spend my money on a product that i dont need or that is the same thing that everyone is putting out just because the brand is organic or what ever.

  Hope this helped and lots of love from germany.

  Reply

  För mig är det väldigt viktigt att det är cruelty free, och gärna veganskt också. Sen ser jag också på om produkten jag vill köpa är utan mikroplast då det är dåligt för både oss och miljön. Med det sagt så undrar jag faktiskt varför ni har valt att ha mikroplast i era crayons och i den nya blossom oil? I tillägg undviker jag också mineralolja, som oftast döljer sig bakom ”fina” ord.. Det börjar faktiskt bli svårt för mig att finna produkter som tillsvarar mina önskningar…

  Reply

  Jag försöker att köpa så myclet som möjligt crueltyfree. Är inte ett måste för mig men finns det två likvärdiga alternativ så dras jag hellre till det som är cruelty free.
  Viktigast för mig är nog snarare att jag får så bra och mycket produkt för pengarna. Inte nödvändigtvis att det ska vara billigt, men att jag ska vara säker på att jag verkligen får kvalitet och bra grejer för ett vettigt pris som matchar kvaliteten.

  Reply

  Det absolut viktigaste för mig är att det är cf och veganskt ?

  Reply

  Jag skulle säga cruelty free, bra arbetsförhållanden för anställda/tillverkare, och ett allmänt etiskt förhållningssätt som inbegriper att företag arbetar med självinsikt – hur de hanterar skandaler, kritik, ber om ursäkt etc.

  Det är jättesvårt när företag liksom “representeras” av en ägare (Jeffree Star, Kat Von D, Too Faced m.fl), då blir det som att företaget är EN persons yttringar och handlingar istället för ett stort anonymt företag med flera gigantiska kommunikationsavdelningar.

  Jag har själv valt att fortsätta köpa JS grejer då jag tar hens ursäkt om sina tidigare yttranden och handlingar som en ärlig sådan, och jag tycker att produkterna verkligen har top notch kvalité. Men vad en som konsument eller beautybloggare ska eller bör supporta är inte hugget i sten. Jag tänker att en får argumentera för sina val och våga ändra sig om en senare inser att en ändrat åsikt.

  Reply

  CF och veganskt. Ärligt talat orkar jag inte hålla koll på allt annat, även om jag egentligen tycker att jag borde.

  Reply

  Det absolut viktigaste för mig är att sminket är cruelty free, jag vill inte att ett djur ska komma till skada bara för att jag vill ha en sminkprodukt. Samt att jag inte vill stödja såna personer som Jeffree Star eftersom det du skriver, gillar inte hens ”romantisering” av droger och att hen är väldigt omogen då hen startar onödiga bråk bland ”The beauty community” på youtube även om han är en vuxen person.

  Reply

  Jag är vegan så icke-djurtestat och animaliefritt är självklarheter. Jag vill inte heller stötta dåliga arbetsförhållanden (att vara vegan men inte bry sig om mänskliga rättigheter är ofattbart), men det finns mindre information om detta och jag “orkar” inte kolla upp det. Alla kan inte göra allt… Men vet jag att ett företag har kassa värderingar eller dåliga arbetsförhållanden bojkottar jag dom också. Så, inget jag gräver i själv, så jag uppskattar att andra har koll på sånt och informerar vidare!

  Reply

  I never think about cruelty free or vegan, more about the Company itself. I barely buy from Estée Lauder companies any more. But I’m thinking about taking cruelty free in consideractions, which is hard for I sell the main big brands like Dior and such. I will always buy make up for ever, but I can go parttime cruelty-free and make a little bit of a different in their profits. I’m not really An activist…
  But I’m not going vegan.
  Just a random thought: do they still use placenta in make-up and if so, is it vegan? Yeey for free choices and liberal discussion

  Reply

  I care about all of it. I am vegan and a black woman so I need to have a brand that does not contain animal by-products and carries products for my skin tone (or else I won’t buy it since I can’t). I also do not shop at companies like Jeffree Star Cosmetics or Deciem or Tarte and companies outside of the makeup community that are also controversial ie Uber. I cannot knowingly support companies that hold offensive views. I am trying to buy from companies with fair practices for employees as well as I feel we can change things if we show that we care enough. Even if something is affordable, is it worth it if someone else suffers?

  Reply

  Hi!
  Can I ask you what is the reason you don’t support deciem ( ordinary is one of their brands if I am not mistaken) and uber?

  Reply

  Jag tänker knappt på om det är cruelty free eller inte, tyvärr. Jag äter kött och äter i princip vad som helst i vardagen så ingredienser är inte heller så viktigt för mig. För mig är det själva företaget, vilka som arbetar bakom sminket, vad det kostar, och vad det egentligen är värt.

  Reply

  For me, I try to take a little bit of everything in consideration. I solely buy cruelty-free makeup because it’s what feels right to me, but I think it’s also important to consider the values of the people to whom your money is going.

  Despite it being vegan, I don’t personally feel comfortable supporting Jeffree Star. I also don’t feel right buying any Lime Crime makeup based on the history of the company and how shady it’s been.

  I try to go for smaller, more ethical companies that keep the environment in mind. To me, lining the pockets of companies I can stand by helps offset the guilt of spending a lot of money on makeup.

  Reply

  1 – Cruelty Free

  2 – High Quality

  3 – The owner/creator isn’t a total fuckwit, or at least isn’t an incredibly vocal fuckwit (which is why I don’t purchase from Jefree Star either)

  Reply

  JS är ett big no no, att vara ett rasistiskt as är liksom inte kompatibelt med något jag vill stödja. När det gäller personer bakom märkena försöker jag utgå från vad jag känner är ett ärligt misstag, något vem som helst skulle kunna göra/säga av misstag/okunskap/whatever OM det sedan kommer en ursäkt och ett ändrat beteende. Sedan får en ju bestämma sig vad som är deal breakers för en själv. Rasism, sexism, funkofobi och liknande är deal breakers för mig. Sedan kan man inte plocka isär varenda människa som råkar skämta ett opassande skämt (förutsatt att de offentligt erkänner att det var opassande), för vem är perfekt liksom? Jag kan också slänga ur mig grodor som jag inte vet var de kom från, och då räknar jag mig som en hyfsat medveten människa.

  Reply

  Personally, for someone who doesn’t have access to a lot of brands and money to afford many high end products, I go for cheap with good quality. I don’t really take vegan and cruelty free into consideration but I hope to one day. Also, I don’t support brands without ethics.

  Reply

  Eftersom jag lever på studiebidrag så är tyvärr priset den viktigaste faktorn, kostar det över ca 150kr tänker jag till ordentligt innan jag köper det (Beror såklart också på hur mycket man får för pengarna). Annars köper jag i stort sett alltid cruelty free, när det gäller veganskt så är det olika för olika ingredienser beroende på hur de framställs. Tex bivax och karmin tycker jag är ok, men snigelslem och bigift vill jag inte ha. När det gäller företags etik beror det på från fall till fall vad som har hänt, ofta är det ju ganska specifikt. Jag köper inte IsaDora sen jag fick veta att de behandlar sina arbetare illa, Jeffree Star köper jag inte pga honom, Lime Crime eftersom jag hörde att de läckt folks kreditinformation. Ibland är det bara att jag inte gillar deras marknadsföring eller de generella vibbarna jag får. Tex Lush skulle jag i teorin kunna köpa av, men jag får bara nån konstig känsla av dem så jag undviker dem. Ingredienser är jag också ganska noga med, speciellt i hudvård. Det finns ett antal jag undviker helt, tex alkohol och cykliska silikoner. Men de flesta beror det på vad de ska användas till, hudvård och främst läppprodukter vill jag inte ha några petroleum-saker i, inte för att jag tror att det är så farligt nödvändigtvis men jag gillar inte känslan och tanken på att äta eller ha dem på huden en längre tid. Smink som inte används på läpparna har jag inget emot silikon och mineralolja, det tar jag ändå bort varje dag. Egentligen så är det ändå nästan inga regler som jag håller till 100%, man får bedöma från fall till fall baserat på alla kända faktorer om det känns bra och värt.

  Reply

  Generally quality for cost is my no. 1 motivator when buying make up. That I am getting my moneys worth. However I tend to lean towards brands that are cruelty free but this is difficult when the likes of two faced claim to be cruelty free but their mother company is Estee Lauder who are not. So it takes more than just a label on the packaging to convince me that a company is 100% cruelty free. I would like eventually to see all make up brands stop testing on animals as I think it is completely unnecessary. Vegan or not generally doesnt bother me, I am a meat eater so feel hypocritical preaching veganisn in make up. One of the biggest factors though is the brands values in general, I will not support or purchase products from brands who I feel do not have good moral values and who have a reputation for treating others poorly.

  Reply

  This is a touchy subject. However, I think that it is important for the company to have good values & treat employees and consumers fairly. It is also important for the owner to represent the company in a respectable way. There are too many business owners in the beauty world that pride themselves and their companies on drama & it is sickening. Why can’t they just be humble? Having a good set of ethics is important & providing products that are good quality is important as well.

  Reply

  Åh det här är egentligen superenkelt för mig! Jag har ju målat in mig i ett hörn, haha! Jag använder endast 100% naturliga produkter (gärna ekologiska, när det går). Det blir oftast från mindre märken eftersom det känns som att de är mer transparenta( och att det inte finns jättemånga stora bolag som tillverkar 100% naturligt), jag känner även en hel del av ägarna på företagen (av de märken jag använder) så det gör det också så mycket enklare att få svar på hur de tänker kring en ingrediens, tillverkning, rättvisa löner etc. Superviktigt med cruelty-free, får gärna vara vegansk men inget krav (så länge man inte slänger ner någon onödig ingrediens bara för att det råkar vara billigare) och att företaget generellt har schyssta värderingar (rättvisa löner, ingredienser från bra områden etc). Så när jag gått igenom listan så har jag inte så många märken kvar att välja på =)

  Reply

  Viktigast är CF, sen gör jag mitt bästa att se till att sminket kommer från en bra grunvärdering kring miljö, arbetsförhållande och helst veganskt. Jag är inte den som rannsakar internet kring en särskild ingrediens eller t.ex skulle inte leta upp ingormation om JS, men får jag vetskap läser jag på för att ta ställning, men backar när jag vet. Betalar gärna mer för kvalitet och att det ska vara ett cf, veganskt och miljövänligt med bra arbetsförhållanden.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här