Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

16:01 | October 26, 2018

A letter to the cyber bullies

Att vara en influencer är ett fantastiskt jobb på alla sätt. Du får göra det du tycker är kul, och tjäna pengar på det. Najs, ellerhur.. men det finns baksidor såklart. Som med ALLA.ANDRA.JOBB.
Bara det att du här råkar vara en mer eller mindre publik person, och att det kan slå tillbaka lite värre.
Jag har under en tid studerat detta då jag är intresserad av kulturen på internet och hur folk bemöter varandra och influencers på nätet. Och vill ge en liten känga och tankeställare till dig som inte kan bete dig online.
Jag själv upplever inte mycket näthat tack och lov. Men blir otroligt illa till mods när jag ser hur andra personer bemöts på nätet, många av dessa är mina vänner, och jag vill stå upp för dom! För det är aldrig okej att mobba någon online, eller i verkligheten för den delen.

Detta inlägg är alltså riktat till dig som NÄTMOBBAR andra personer,  som kanske borde tänka till en extra gång innan du postar kommentarer till eller om en person. Eller till dig som är förälder: har du koll på vad dina barn gör på internet? Kanske ni borde sätta er ner och prata om att det inte är okej att mobba eller skriva elaka saker till folk på internet.
(Viktigt: för att inte texten ska misstolkas, så förenklade jag lite. När jag skriver “NI” menar jag inte majoriteten av er följare, utan dig som faktiskt mobbar på internet, med “VI” så menar jag specifikt i detta inlägg influencers och offentliga personer, men detta appliceras självklart också på alla personer som får utstå nätmobbning och mobbning i allmänhet) 

 

Som Influencer jobbar du oftast alla dagar i veckan, alla dagar om året, dygnets alla timmar. Du ligger kanske under ett kontrakt som gör att du måste posta vissa saker under viss tid osv. Precis som med vilket jobb som helst. Kontrakt är lika bindande för en influencer som för dig som har kontrakt med jobbet inom te.x kommunen eller sjukvården.
Skillnaden här är att ni kräver svar och feedback från oss dygnet runt, annars blir ni sura och tycker att vi är ignoranta snorungar eller dåliga människor som aldrig svarar, vilket vissa av er gärna glatt kommenterar också.
Vi måste enligt er hålla koll på ALLT, hela tiden, eftersom ni granskar allt vi gör, och ni letar ständigt efter det där LILLA LILLA felet, bara för att sätta dit oss.
Om vi RÅKAR glömma annonsmärka någonting, eller RÅKAR hamna på bild med “fel” person.. då jävlar Blir det shitstorm på internet och våra namn hamnar på olika skvallerforum där ni pratar OM oss, 0ch där vi inte ens har chansen att få stå upp för oss själva. Hade du tyckt det varit härligt att läsa en hel diskussion om dig själv om vilken dålig människa du är pga att du råkat göra fel på ditt jobb? Och inte ens få chansen att be om ursäkt för att du råkat göra ett misstag?

Alla människor gör misstag, har känslor, vi som jobbar som influencers kan inte ha koll på allt hela tiden, det är heeeeeelt omöjligt.
Fler och fler går in i väggen pga att de inte orkar längre, det blir för mycket.
Har det inte gått lite för långt? Vad kräver ni egentligen av en människa bara för att hen är “känd”? Att hen ska kunna bli kontaktad 24/7, alla dagar i veckan och samtidigt kunna ha ett liv vid sidan av? Blir ni då även sura på att er favoritklädbutik inte har öppet på söndagar? Eller efter klockan 18 på kvällen? går ni då och skäller ut personalen som jobbar där och säger att de är dåliga människor?

Jag förstår att folk går in i väggen, jag förstår att folk inte tycker det är kul längre. Skaparglädjen dör helt enkelt pga stressen som nätmobbningen medför.
För mycket hat och negativa kommentarer bryter tillslut ner vilken människa som helst, hur stark hen än är. Ingen vänjer sig någonsin vid elaka kommentarer. och ingen SKA NÅGONSIN vänja sig vid elaka kommentarer eller nätmobbning.

Podden Alla Våra Ligg tex, fick sluta på youtube pga alla vidriga kommentarer de fick av människor, hur sjukt är det? De blev mobbade till den grad att de fick sluta sitt jobb.. är inte det ganska skevt?
Varför är det så viktigt för er att vara elaka mot människor online? Varför beter ni er som barn i en sandlåda så fort ni sitter bakom en skärm där ingen kan se er? Eller jo, det är faktiskt ganska enkelt att kolla upp en IP-adress. Så vi kan se er!

 

Inlägget är som sagt baserat på saker jag ser dagligen i sociala medier, kommentarsfält, forum,  jag har pratat med vänner och personer som är otroligt trötta på dessa ständiga hökögon till nätmobbare de har på sig dygnet runt, att de knappt vågar vara ute längre pga att de blir granskade HELA TIDEN. Helt plötsligt ska de vara robotar.  Robotar som ska vara till er tjänst dygnet runt.
Skulle du som nätmobbar själv vilja ha det så?

Jag blir så ledsen när jag ser härliga, genuina och starka personer som har kämpat så länge för det de brinner för, men tillslut inte längre orkar pga all nätmobbning och skit dom får, när de ber på sina knän till sina följare att sluta vara elaka mot dom. Att de tappat motivationen att inspirera andra pga att de ständigt blir misstrodda och missförstådda. Är det så vi vill ha det? Är det denna kulturen vi vill ha på internet?

Nej, det är dags att ni slutar mobba folk nu.
Tänk efter lite, eller nej, inte lite, tänk efter mycket!

 

Jag vill i slutändan ge all cred och kärlek till alla er fantastiska följare som sprider kärlek och pepp till influencers och till varandra! Ni är ett så jävla bra föredömen för alla! Jag älskar er för det!  Vi måste fortstätta att stötta varandra på internet och sluta sprida negativitet omkring oss! <3

Och det sjuka är.. att det tog så jävla lång tid för mig att ens VÅGA publicera detta inlägget. För tänk om någon kommer misstolka hur jag skrivit mitt inlägg, ta det på fel sätt, hata på det, eller skriva något dumt till mig nu…
Men nu har jag postat det. och jag hoppas att någon kan ta till sig mina ord.

 

ENGLISH Version will come later.


13 kommentarer13 kommentarer om “A letter to the cyber bullies”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Takk Linda fra Norge!

  Det finns mykket cyberbullying i esports också, något som borde uppmärkssammas. Mange kvinnor tar därför och spiler under manlige navn.

  Reply
 • Nätmobbing och all mobbing är vidrigt. Sen hatar jag dock termen influencer och har svårt att förstå hela grejen.

  Reply
 • Influencers är precis vad ordet beskriver. Påverkare. Folk som påverkar andra, I den ena eller andra riktningen. Ofta mot betalning, och det kan man anse vara “dåligt” kanske. Kallat lobbyister i andra sammanhang.. Det enklaste sättet att undvika detta är att sluta följa 🙂 att hata är onödigt, eftersom du inte någonstans i ditt liv är tvingad att läsa eller se deras “försök till inverkan”, så behöver de inte nödvändigtvis störa din vardag. Det klart att de måste få in pengar, de jobbar som alla andra, men de har en speciell inriktning på något som inte vi har. Internet. Jag är utbildad makeup artist och följer många av influencers för inspiration och tips som jag inte hinner ta del av själv. Ta det för vad det är, ha kul, dela mängder med kärlek, och häng inte upp dig på en titel! <3 hoppas verkligen inte du tar illa upp av det här inlägget, menar absolut inget elakt, och hoppas du har en underbar kväll!

  Reply
 • Superbra och viktigt inlägg om du frågar mig. Viktigt att detta ämne tas upp och diskuteras då det finns så många som beter sig dumt bakom skärmen och i verkliga livet med för den delen.

  Reply
 • “om du inte har något bra att säga, säg inget” det har jag blivit upplärd med. Och att om jag inte vågar säga det rakt till en person, då ska jag banne mig inte heller skriva det åt någon på nätet. Förstår inte hur man vågar skriva åt någon att de “ska hängas” osv pga en recension eller dylikt av en produkt? Men tänker på samma gång att de måste vara människor som mår dåligt som skriver det, måste hacka ner på andra för att må bra själva.

  Förstår inte var det har gått fel då folk hellre ser ner på varandra istället för att lyfta upp varandra. Det är en stor orsak till varför jag gillar att följa dej och ditt företag på instagram, för ni lyfter upp andra ofta. Det är en fin kontrast i ett annars bittert socialt medie.

  Fin och tänkvärd text, även om man inte mobbar är det bra att tänka till ibland!
  Allt gott!

  Reply
 • Bra skrivet! Det är vidrigt hur vissa beter sig bakom skärmen och för vissa kommer det nog inte spela någon roll vad man gör och inte gör för det kommer ändå vara fel.

  Jag har ingen stor blogg, men har ändå fått en okänd person efter mig som “roar” sig med att anmäla mig till olika myndigheter. Sist försökte den få mitt körkort indraget vilket är helt sjukt! Blir både förbannad och ledsen!

  Reply
 • Stor kram och tack för det du gör!

  Reply
 • D är för jävligt hur folk beter sig både online åh i verkligheten! Jag tänker att ingen föds väl elak så hur blir dom uppfostrade egentligen!? Sj fick jag alltid lära mig att har man inget snällt att säga så säger man inget alls!
  Jättebra skrivet iaf👌

  Reply
 • Det du skriver är så sant! Jag förstår inte vad människor begär utav folk i dagens samhälle? Vi är alla individer med 24 timmar, ingen har mer timmar på dygnet än någon annan. Att jobba 110% och samtidigt försöka vara mån om sig själv, göra sina fritidsaktiviteter, sina ”egna måsten” utanför jobbet och samtidigt vara social med familj och vänner, att få ihop allt är svårare än en tror! Och så sitter folk där som tror de är anonyma och lägger sin tid på att hata på andra via sociala medier? Hat skapar hat. Varför inte spendera sin tid med att sprida kärlek istället, kärlek matar kärlek. Att vara snäll kostar ingenting men ger så mycket! Tänk förr när det fanns begränsat med surf, vi värderade tiden på internet mer och den timmen togs mer hand om. Idag är det tillgängligt överallt, gratis wi-fi hit och dit, allt fler unga ska ha den nyaste mobilen och använder appar som egentligen borde ha åldersgräns. Jag är tacksam för ditt inlägg, du är modig! Jag ska visa detta till min 14 åriga systerson. Kram Steffa <3

  Reply
 • Mycket bra och viktigt inlägg Linda! Jag har hittills aldrig råkat ut för näthat (endast enstaka anti-feministisk nättroll) men det är helt klart en daglig del av jobbet för många av våra kollegor och det är vedervärdigt. Det hade aldrig tillåtits på en vanlig arbetsplats och även om mobbing även förekommer där är det ALDRIG okej.

  Reply
 • Bääästa du!

  Reply
 • you go girl!

  Reply
 • Jag hoppas att fler vågar göra inlägg som detta! Folk måste växa upp och lära sig att respektera sina medmänniskor. Det är som att de som nätmobbar inte ser personen de mobbar som en människa längre. Sen måste de idioterna också förstå att de inte måste komma med sina hatiska åsikter, varje gång de har en. Det är som om någon hade gått runt på sin arbetsplats och förolämpat sina kollegor. Ingen skulle göra så och därför borde ingen göra det bakom en skärm heller. Jag kan verkligen inte förstå hur svårt det ska vara att hålla sina åsikter för sig själv. Och varför folk tror att det är okej att slänga ur sig vidriga saker hit och dit. Blir nästan galen om jag tänker på det för länge, för jag förstår verkligen inte

  Reply